Ajankohtaista

Rehellisyys vai ystävyys? – Pakistanilaissyntyisen Kamila Shamsien uutuusromaani pureutuu ystävyyden, vallan ja siirtolaisuuden teemoihin

Rehellisyys vai ystävyys? – Pakistanilaissyntyisen Kamila Shamsien uutuusromaani pureutuu ystävyyden, vallan ja siirtolaisuuden teemoihin

22.9.2023

Ystävistä parhain on Karachissa kasvaneen ja Lontooseen asettuneen Kamila Shamsien tarkkanäköinen kuvaus kahden siirtolaistaustaisen, vaikutusvaltaiseen asemaan nousseen naisen ystävyydestä, 1980-luvun Pakistanista ja nyky-Lontoosta. Shamsien edellinen romaani Joka veljeään vihaa (2018) sai arvostetun Women’s Prize for Fiction -kirjallisuuspalkinnon. Hänen lukuisia tunnustuksia saaneita teoksiaan on käännetty 34 kielelle.

›› Lue lisää

P. E. Svinhufvudin muistosäätiön kirjapalkinto Vesa Määtän teokselle K. L. Oesch

15.12.2015

Historioitsija Vesa Määtän elämäkerta K. L. Oesch – Ylivoimaa vastassa saa P. E. Svinhufvudin muistosäätiön tämän vuotisen kirjallisuuspalkinnon. Kirja kertoo koko Oeschin tarinan – perheestä, sodista ja sodanjälkeisestä elämästä. P.E. Svinhufvudin muistosäätiö on jakanut kirjallisuuspalkintoja vuodesta 1973 alkaen.

Karin Ehrnroothin romaani Hamburg blues on nuoruus miljoonakaupungissa

14.12.2015

Karin Ehrnroothin toinen romaani Hamburg blues on nuoren ihmisen matka miljoonakaupungin sykkeeseen, taiteen maailmaan ja lopulta omaan itseensä. Se kuvaa 1980-luvun taide- ja opiskelijaelämää Hampurissa nuoren, uteliaan ja joskus uhmakkaankin kertojan silmin. Romaanin blueslaulun kaltaiset, värikkäät kuvat pureutuvat universaalilla tavalla nuoruuden kipupisteisiin: kotoa irtautumiseen, rajojen ylittämiseen, rakkaudessa epäonnistumiseen ja vierauden kokemiseen. Teos on ilmestynyt myös ruotsiksi nimellä Hamburg blues – Roman.

Iida Raumalle Kalevi Jäntin palkinto

2.12.2015

Iida Rauma saa romaanistaan Seksistä ja matematiikasta vuoden 2015 Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinnon, jonka arvo on 17 000 euroa. Kalevi Jäntin säätiön tarkoituksena on suomalaisen kaunokirjallisuuden edistäminen ja säätiö toteuttaa tarkoitustaan vuosittain nuorille kirjailijoille myönnettävillä Kalevi Jäntin palkinnoilla. Palkinnon on nyt saanut 111 kirjailijaa. Rauman lisäksi tänä vuonna palkitaan Kristian Blomberg ja Katja Raunio.

Selja Ahavan Taivaalta tippuvat asiat on Finlandia-palkinnon ehdokkaana

6.11.2015

Selja Ahavan toinen romaani Taivaalta tippuvat asiat pohtii elämän käsittämättömyyttä: satumaista onnea ja kohtuutonta epäonnea. Se on tarina sattumista ja ihmisistä, jotka selittämättömän äärellä etsivät selitystä elämälleen. Kirja kertoo ajan kulumisesta, surusta ja tapahtumista, jotka pomppaavat ulos perinteisestä draaman kehikosta. Ahavan romaaniin puhkeaa aukkoja – sen tarinat jäävät kesken tai loppuvat väärin.

Anne Holtin uutuustrilleri on hyytävä kertomus voiton kovasta hinnasta

27.10.2015

Äkkikuolema jatkaa kardiologi Sara Zuckermanista kertovaa trillerisarjaa, jossa vaakakupin vastakkaisilla puolilla ovat raha ja ihmishenki. Kuoleman tahdissa -romaaninsa tavoin dekkarikonkari Anne Holt on kirjoittanut Äkkikuoleman yhdessä lääkäriveljensä, Even Holtin kanssa. Anne Holtin taidokas juonenkuljetus ja Even Holtin lääketieteellinen tietämys tekevät romaanista pelottavan todentuntuisen kuvauksen rahanhimosta ja lääketieteen karmeista mahdollisuuksista.

Uutuuskirja valottaa 100 000 suomalaissotilaan hyökkäyksen vaiheita Laatokan Karjalaan

26.10.2015

Karjalan Armeija aloitti hyökkäyksen Laatokan Karjalaan 10. heinäkuuta 1941. Ari Rautalan teos Karjalan Armeija – 100 000 sotilaan hyökkäys valottaa ainutlaatuisen kuvamateriaalin, muistelmien, karttojen ja muiden tietolähteiden kautta hyökkäysvaiheita ja sitä, miten suomalaiset onnistuivat huikealla miesylivoimalla valtaamaan suurvallalta takaisin suuren osan talvisodassa menettämästään Laatokan Karjalasta.

Hyvää ja monipuolista ruokaa makkarapaketin hinnalla

15.10.2015

Verna Kaunisto-Feodorowin Katusoittajan keittokirjassa herkutellaan monipuolisella ruualla oikeasti pienellä budjetilla. Suuri osa kirjassa olevista resepteistä on mahdollista toteuttaa lenkkimakkarapaketin hinnalla. Kirja sopiikin erinomaisesti opiskelijoille, mutta myös vähävaraisille, työttömille, eläkeläisille ja elämäntaiteilijoille. Monet resepteistä ja niiden lomassa kerrotut katusoittajan omakohtaiset kokemukset ovat peräisin Kaunisto-Feodorowin opiskeluajoilta Ranskasta, jolloin köyhyys kävi ihon alla mutta ruokakulttuuri kukoisti.

Kierrätä kodin ylijäämäpaperit moderneiksi ja persoonallisiksi koristeiksi ja sisustustavaroiksi

14.10.2015

Kopiopaperia, käärepaperia, sanoma- ja aikakauslehtiä, vanhoja pokkareita, kartonkilautasia ja tyhjiä munakennoja. Koti on täynnä käyttökelpoista materiaalia persoonallisiin koristeisiin ja kauniisiin sisustusesineisiin. Tiina Rinteen upea askartelukirja Valo leikkii paperilla – Koristele ja sisusta paperitöillä opettaa hyödyntämään kotiin kertyneet erilaiset paperit.

Sotarikostuomittu jääkärikenraali koki olevansa Kekkosen vanki

9.10.2015

Kuka oli Karl Lennart Oesch (1892–1978)? Syntyperäinen suomalainen, täysiverinen sveitsiläinen, pasifisti, jääkäri, "puna-armeijan pysäyttäjä", Mannerheim-ristin ritari ja yksi ansioituneimmista suomalaiskenraaleista. Historioitsija Vesa Määtän elämäkerta K. L. Oesch – Ylivoimaa vastassa kertoo koko Oeschin tarinan – perheestä, sodista ja sodanjälkeisestä elämästä muun muassa Kansa taisteli – miehet kertovat -lehden perustajana. Sodan jälkeen Oesch sai sotarikostuomion, ja osa uusista vallanhaltijoista menetti luottamuksensa häneen. Elämäkerta paljastaa, että syksyllä 1945 Oesch tunsi olevansa ensisijaisesti Kekkosen vanki.

Goncourt-palkittu Siipirikko mies on kanelintuoksuinen kertomus kielletystä rakkaudesta ja pakomatkasta

8.10.2015

Libanonilaissyntyinen Amin Maalouf on yksi Ranskan merkittävimpiä kirjailijoita. Hänen Goncourt-palkittu merkkiteoksensa Siipirikko mies on väkevä kuvaus 1800-luvun suurvaltojen poliittisen kilpailun keskiössä olevasta Libanonista, juonittelun ja hämmästyttävien kohtaloiden kodista. Kirjassaan Maalouf palaa synnyinmaahansa mulperipuiden katveeseen lapsuudestaan tutun legendan äärelle ja sekoittaa joukkoon soljuvasti myös todellisia historian tapahtumia.

Vihapuhetta, propagandaa ja valittuja osatotuuksia

7.10.2015

Sanotaan, että sodan ensimmäinen uhri on totuus. Tänä vuonna media on puinut sotapropagandaa varsinkin Ukrainan kriisiin ja ISIS-terroristien toimiin liittyvissä yhteyksissä. Sotahistorioitsijat Mika Kulju ja Pekka Tuomikoski tarttuvat ajankohtaiseen aiheeseen historian kautta. Uutuuskirjaan Tuntematon jatkosota ¬– TK-miesten sensuroidut dokumentit on valittu yli 70 jatkosodan aikana kirjoitettua ja syystä tai toisesta julkaisematta arkistoon päätynyttä artikkelia. Suurin osa teksteistä julkaistaan kirjassa ensimmäistä kertaa. Jokaisen tekstin yhteydessä on tekijöiden johdanto artikkelin aihepiiriin.

Vaaran vuodet -kirja valottaa jälleenrakennuksen aikaa Kalle Päätalon silmin

30.9.2015

”Olihan se melekonen revohka – nimittäin se sodasta toipuminen!” Näin muisteli Kalle Päätalo ensimmäisiä rauhan vuosia. Vaaran vuodet – Jälleenrakennuksen aika Kalle Päätalon silmin kertoo Päätalo-klassikoiden tekstikatkelmin miten Suomessa elettiin sodan jälkeen ja mihin jälleenrakennustyö vei tavallisia perheitä. Kirjan on koonnut Päätalo-tuntija, toimittaja Eero Marttinen. Kirjaa jäsentävät Marttisen tekstit kirjailijasta ja sodanjälkeisen ajan historiasta.

Hyytävä Venäjä-dekkari Omskin kauppias kertoo naapurimaistamme ja kansainvälisestä asekaupasta

29.9.2015

Kenellä on vastuu, kun ruotsalaiset aseet päätyvät diktaattorien ja terroristien käsiin? Tämän kysymyksen ympärille ruotsalaiskaksikko Camilla Grebe ja Paul Leander-Engström ovat kirjoittaneet ajankohtaisen trillerinsä Omskin kauppias. Se on kiitetyn Moskova noir -trilogian itsenäinen toinen osa. Sarjan avausosa Pietarin kapellimestari ilmestyi suomeksi tammikuussa. Yli kymmenen vuotta Venäjällä asunut ja siellä sekä tiedustelutehtävissä että talouselämän palveluksessa työskennellyt Paul Leander-Engström vierailee Suomessa Helsingin kirjamessuilla 22.–23.10.

Minna Marshin Mentaaliherätys!-kirja ravistelee tarttumaan unelmiin heti

28.9.2015

”Hyvin harva meistä tietää, miten paljon meillä on elinpäiviä jäljellä. Ehkä niitä on vielä vuosikymmeniä, ehkä edessä on jo loppusuora. Silti me elämme usein kuin pelivaraa riittäisi loputtomiin ja muutosta voisi lykätä aina eteenpäin”, toteaa mentaalivalmentaja Minna Marsh. Mentaaliherätys!-kirja kertoo, miten mieli toimii ja miten mieltä voi treenata niin, että muutosta tapahtuu ja tavoitteet toteutuvat. Kirjan opit ja käytännön harjoitukset sopivat elämänhallinnan aamukelloksi kenelle tahansa.

Alice Hoffmanin uusin romaani on 1900-luvun alun New Yorkiin sijoittuva maaginen rakkaustarina

23.9.2015

Suositun amerikkalaiskirjailija Alice Hoffmanin Ihmeellisten asioiden museo on lumoava kertomus kahden yksinäisen nuoren elämästä ja kohtaamisesta karussa 1900-luvun alun New Yorkissa. Nopeasti kehittyvässä kaupungissa yhteiskuntaluokkien välillä vallitsee pohjaton kuilu: naisia ja lapsia kohdellaan kaltoin, työläisten olot ovat surkeat, kauppaa käydään niin esineillä kuin ihmisilläkin. Hoffmanin uusin teos nostaa hänet amerikkalaisten kirjailijoiden kärkikastiin.

Lähetyssaarnaajasta senaattoriksi – Marutei Tsurusen erikoinen elämä Japanissa

22.9.2015

Muistelmateos Sinisilmäinen samurai on erikoislaatuinen tositarina suomalaismiehestä, joka lähtee perheineen lähetystyöhön Japaniin, eroaa virastaan ja vaimostaan, perustaa uuden perheen, vaihtaa kansalaisuutta ja etenee ensimmäisenä länsimaalaisena senaattoriksi Japanin parlamentin ylähuoneeseen. Samalla se on kertomus miehestä, joka seuraa vahvaa sisäistä kutsumustaan ja uskaltaa tehdä vaikeita valintoja, työskentelee väsymättömästi päämääriensä eteen ja on valmis kohtaamaan aiemmin tekemänsä päätökset ja ihmiset, jotka niihin ovat vaikuttaneet.

Erätulilla ikuisessa maisemassa -kirja vie lukijan ulos ja luontoon

17.9.2015

Kansan rakastama Yle TV2:n Erätulilla-ohjelma vei 22-vuotisen historiansa aikana katsojat luontoon: nokipannukahville, tuntureiden laelle, metsästysreissuille ja puuterilumille. Ohjelmasarja tuli tiensä päähän, mutta nyt parhaat seikkailut kameran edestä ja takaa on koottu yksien kansien väliin. Erätulilla ikuisessa maisemassa tempaisee lukijan mukaansa jännittäviin seikkailuihin koskenlaskusta leijasurffaukseen ja tunnelmallisiin hetkiin nuotion ääressä.

Rakastettu menestyskirjailija Linda Olsson Helsinkiin ja Turun kirjamessuille lokakuun alussa

14.9.2015

Jo esikoisromaanillaan Laulaisin sinulle lempeitä lauluja maailmanmaineeseen noussut kirjailija Linda Olsson vierailee Suomessa lokakuun alussa. Olsson kiertää kertomassa tänä vuonna ilmestyneestä romaanistaan Kun mustarastas laulaa Helsingissä 1.–2.10. ja Turussa 3.–4.10. Uutuusromaani on Olssonin neljäs, ja se on vahva kertomus kirjallisuuden ihmisiä yhdistävästä voimasta.

Martti Joenpolven novellikilpailu juhlii 20-vuotista taivaltaan

11.9.2015

Gummeruksen ja Nuoren Voiman Liiton muutaman vuoden välein järjestämä Martti Joenpolven novellikilpailu järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1996. Vuosi 2016 onkin kilpailulle tärkeä virstanpylväs, sillä se täyttää 20 vuotta. Vuosien saatossa novellikilpailun osanottajamäärä on pysynyt tasaisen korkeana. Tämäkään kerta ei ollut poikkeus, sillä Novellit 2016 -kilpailuun saapui määräaikaan mennessä tekstejä yhteensä 820 kirjoittajalta.

Timo K. Mukan Täältä jostakin -romaani on hätkähdyttävä sodanvastainen puheenvuoro

9.9.2015

Ilmestyessään ensimmäisen kerran vuonna 1965 Timo K. Mukan Täältä jostakin herätti runsaasti keskustelua ideologisen viestinsä ja värikkään kielensä takia. Mukan omien armeijakokemusten pohjalta syntynyt romaani on raadollinen kuvaus nuoren miehen elämästä armeijassa, taistelusta asetettuja normeja vastaan ja mielen herkkyydestä. Kirjan armeijakriittinen näkökulma ja levoton maailmantilanne tekevät teoksesta ajankohtaisen vielä 50 vuotta ensipainoksen jälkeen.

Joonas Konstigin Perkele on romaani rakkaudesta, ystävyydestä ja heavy metallista

8.9.2015

Joonas Konstigin neljäs teos Perkele on yhtä aikaa kansainvälinen ja pistämättömän suomalainen nykyromaani. Se raottaa esirippua maailmaan, jossa Suomi tunnetaan hevimiehistään ja perkele tarkoittaa, että tekee sitä, mihin itse uskoo. Romaani kertoo metallibändi Total Warin kovasta keikkaelämästä kurinalaisine esiintymisaikatauluineen ja älyttömine sekoiluineen. Samalla se pohtii kuoleman tarkoitusta ja rakkauden välttämättömyyttä alati hedonistisemmaksi muuttuvassa maailmassa.

Järki ja luonto kriisissä

7.9.2015

Iida Rauman toinen teos Seksistä ja matematiikasta on nykyromaani ilmastonmuutoksesta ja kriisiytyvästä elämäntavastamme. Se tarkastelee länsimaisessa ajatteluperinteessä vallitsevaa käsitystä järkevän ihmisen hallitsemasta järjettömästä luonnosta ja mielen hallitsemasta ruumiista. Seksistä ja matematiikasta on myös kirja kummituksista ja ihmisistä, unihalvauksista ja rytmihäiriöistä, kehitysvammaisuudesta, koirista, seksuaalisesta halusta ja peruuttamattomista virheistä.

Saamelaiskylä valloittajien armoilla on näyttämönä Päivi Alasalmen uutuusromaanissa

25.8.2015

Pajulinnun huuto on kiehtova, taianomainen ja julma tarina, joka kuvaa Saamen kansan lohdutonta kohtaloa suomalaisten valloittajien armoilla. Se jatkaa Päivi Alasalmen edellisen romaanin, Joenjoen laulun (2013) tarinaa. On vuosi 1525. Joukko pirkkalaisia saapuu Aanaarin kylään hakemaan veroiksi turkiksia ja kultaa. Pirkkalaisten johtaja, Kaukomieli on käynyt kylässä ennenkin ja ottanut silloin mukaansa nuoren Soruian, joka joutui palaamaan tuolta reissulta kaksin synnyttämänsä pojan kanssa. Nyt Kaukomieli ja Soruia kohtaavat jälleen.

Dna-tutkija Jari Louhelainen päivittää Viiltäjä-Jack-tapauksen tiedot suomeksi julkaistavassa kirjassa

24.8.2015

Russell Edwardsin ja Jari Louhelaisen nyt suomeksi julkaistava kirja Viiltäjä-Jack – Kuinka paljastimme murhaajan herätti ilmestyessään ristiriitaisia tunteita Britanniassa, missä Viiltäjä-Jack on viihdeteollisuutta. Kirja kertoo maailmankuulun murhamysteerin selvitystyöstä ja nykyaikaisen rikostutkimuksen mahdollisuuksista. Jari Louhelainen on kirjoittanut kirjan suomennokseen kiinnostavaa lisätietoa tapauksesta. Hän paljastaa kuinka tutkimusryhmää painostettiin ja sen viestintää vakoiltiin ja kuinka paljastusta seurannut mediamyllytys muutti hänen elämäänsä. Louhelainen vastaa myös kritiikkiin, jota kirja sai tultuaan julkaistuksi. Jari Louhelainen vierailee Helsingissä 26.–27.8.

Michael Connellyn piinkova etsivä Harry Bosch selvittää rikoksia uutuusdekkarissa ja tv-sarjassa

18.8.2015

Rikoskirjallisuuden suvereenin mestarin Michael Connellyn palkittuja dekkareita on käännetty 39 kielelle ja myyty maailmanlaajuisesti 58 miljoonaa kappaletta. Juuri suomeksi ilmestynyt Harry Bosch -dekkari Palava huone on saanut maailmalla ylistävän vastaanoton. Faneja hellitään Suomessa tänä syksynä myös Bosch-tv-sarjalla, joka alkaa MTV3:lla 13.10.

Galileo on suuri romaani tiedemiehestä, keksijästä ja isästä

17.8.2015

Johannes Lahtisen fiktiivinen elämäkerta Galileo seuraa Galileo Galilein (1564–1642) elämänvaiheita, työtä ja saavutuksia aina Helvettiin ja takaisin. Lukija saa astua tieteenedistäjän matkassa niin yliopistoihin, palatseihin ja suuriin saleihin kuin vankityrmiin ja kidutuskammioihin. Romaani on sekä historiallisen tarkka että karnevalistisen ilakoiva kuvaus yhdestä tieteenhistorian kuuluisimmasta ja kuitenkin mysteeriksi jääneestä henkilöstä.

Helsinki ensimmäisessä maailmansodassa -kirja kokoaa tiedot sotasurmista 1917–1918

14.8.2015

Jarmo Niemisen toimittama tietokirja Helsinki ensimmäisessä maailmansodassa – Sotasurmat 1917–1918 täyttää aukon Helsinkiä koskevassa historiankirjoituksessa. Teos on Niemisen vuosia johtaman tutkimustyön tulos ja se on syntynyt yhteistyössä Helsingin kaupungin ja Gummeruksen kanssa. Kirjan artikkelit käsittelevät ensimmäistä maailmansotaa maamme pääkaupungissa: politiikkaa, taisteluita, sodan osapuolia, vankileirejä ja sodan jättämiä jälkiä. Sisällissodan ja sen verisen jälkinäytöksen aikana Helsingissä sai surmansa lähes 2500 ihmistä. Tähän teokseen on koottu pääkaupunkiseudun sotasurmia koskevat tiedot.

Palkittu menestyskirja kertoo natsijohtaja Heydrichin salamurhan taustoista

13.8.2015

Laurent Binet’n HHhH – Heydrichin salamurhan jäljillä on vaikuttava, kylmiin faktoihin perustuva kertomus kolmannen valtakunnan vaarallisimpiin kuuluneen miehen attentaatin taustoista ja siihen johtaneesta tapahtumaketjusta. Samalla se on myös kertomus Binet’n pitkästä tiedonkeruu- ja kirjoitusprosessista. HHhH on ilmestynyt 34 maassa milloin romaani-, milloin tietokirjalistalla. Kirja on palkittu arvostetulla Goncourt-palkinnolla Ranskassa ja Financial Times valitsi sen yhdeksi vuoden 2010 parhaista kirjoista. Kirjasta on tekeillä elokuva.

Karnevalistinen perhesaaga Kotiinpaluu pursuu kiusallisia tilanteita, seksiä ja kuolemaa

12.8.2015

Kirjailija-käsikirjoittaja Petri Karra palaa neljännessä romaanissaan Kotiinpaluu esikoisteoksensa Haarautuvan rakkauden talo (2008) tunnelmiin. Groteskilla huumorilla ryyditetyn uutuusromaanin näyttämönä on kirjailijan synnyinseutu, Pohjanmaa mahtipontisine miehineen ja heidän vielä mahtipontisempine aikeineen. Mika Kaurismäen 21. elokuuta ensi-iltansa saava, Vesa-Matti Loirin ja Armi Toivasen tähdittämä elokuva Elämältä kaiken sain perustuu Kotiinpaluun tarinaan.

Hoida stressiä luomusti!

11.8.2015

Arki kiskoo kymmeneen eri suuntaan, päätä särkee ja selkää jomottaa, vatsakin on aivan sekaisin. Taaskaan en saanut nukuttua, hermo menee. Stressi on ajantauti, josta seuraa monelle jokapäiväisiä vaivoja. Stressin oireita hoidetaan yleisesti lääkkeillä. Tämän ei kuitenkaan tarvitsisi olla ainoa keino, sillä hermostoa voi rauhoittaa myös luomukonstein. Yhteiskuntatieteilijä, business coach ja jooga- ja meditaatio-opettaja Mia Jokiniva on koonnut uutuuskirjaansa Stressin luomuhoito ajankohtaisimman tutkimustiedon stressistä ja täsmätekniikat, joilla jokainen voi hoitaa ja ennaltaehkäistä kehon ja mielen ylikuormittumista.

Raggarimorsiamen hääoppaasta asennetta alttarille

10.8.2015

Toinen kerta toden sanoo? -blogista ponkaissut ja häämessuillakin revitellyt Raggarimorsian ihastuttaa nyt uunituoreella kirjallaan. Raggarimorsiamen hääoppaassa morsiamen ja hänen läheistensä mentorina hyörii toimittaja ja käsikirjoittaja Minna Dufton eli ”itse ristiriitaisuus ja jo kerran kierrätetty morsmaikku”.

Hykerryttävän sympaattinen Ada Gootti hurmaa lapset ja iltasatuja lukevat aikuiset

7.8.2015

Ada Gootti ja hiiren haamu aloittaa palkitun, upeasti kuvitetun lastenromaanisarjan tytöstä, joka asuu valtavassa Kalmatollon kartanossa kaksin isänsä kanssa. Sarjan on kirjoittanut ja kuvittanut arvostettu brittiläinen lasten- ja nuortenkirjojen tekijä Chris Riddell, joka on niittänyt mainetta muun muassa Tarinoita maan reunalta -kirjasarjan kuvittajana. Ada Gootti ja hiiren haamu palkittiin Costa Children's Book Awardilla vuoden parhaana lastenkirjana vuonna 2013.

Seksikäs kaupunkiromaani Asemapaikka New York kuvaa kirjeenvaihtajan syksyä 2001

6.8.2015

Jouko Heikuran Asemapaikka New York on yhtä aikaa viihdyttävä seikkailu ja terävä näkökulma syyskuuhun, joka muutti koko maailman. Se vie lukijan suurkaupungin kaduille ja baareihin, joissa ilma on historiasta sakeaa ja maailmanpolitiikka sekoittuu shampanjaan. Heikuran edellisistä romaaneista tuttu suomalainen kosmopoliitti ja raudanluja toimittaja Rakel Varga (ent. Aho) asettuu asumaan legendaariseen Hotel Chelseaan ja raportoi taas sieltä, minne koko maailman katseet kääntyvät.

Uutuuskirjan väite: suomalaiset ravitsemussuositukset sairastuttavat

5.8.2015

Yleis- ja verisuonikirurgi Taija Sompin ja liikuntafysiologi Jani Sompin uutuuskirja Parantava ruoka kyseenalaistaa muun muassa rypsiöljyn, täysjyväviljan ja vähärasvaisten maitotuotteiden terveellisyyden. Parantava ruoka laajentaa tekijöiden edellisen teoksen, kestosuosikiksi nousseen Parantavat rasvat -kirjan (2011) näkökulmaa. Uutuuskirja kokoaa kattavasti uusimman tiedon ravitsemuksesta ja sen merkityksestä terveyteemme, ravintolisistä, vitamiineista ja rasvahapoista. Mukana on runsaasti potilasesimerkkejä.

Eino-romaani on Matti Röngän uusi kirjallinen aluevaltaus

4.8.2015

Matti Röngän Eino kuvaa suomalaisia miehiä. Se kertoo nuoruudesta ja odottamattomista valinnan paikoista. Valinnoista, joihin ei ole valmis, ja seurauksista, jotka kulkevat reppuselässä läpi elämän. Samalla se on romaani vanhuudesta, muistin pitkistä jäljistä ja elämänmittaisesta sovituksesta.

Paula Havasteen Maan vihat -romaani kertoo millaista oli naisten arki 1100-luvun Suomessa

3.8.2015

Historiallisista romaaneistaan sekä niiden vahvoista, itsenäisistä ja osaavista naispäähenkilöistä tunnettu Paula Havaste vie lukijan matkalle 1100-luvun Suomeen ja meren takaiseen Tokholmiin. Maan vihat on vauhdikkaan romaanisarjan toinen osa. Sarja herättää henkiin muinaiset suomalaiset, joiden elämään kuului kiinteästi usko taikoihin, ennustuksiin ja loitsuihin aikana, jolloin kristinusko teki tuloaan Pohjolaan.

Suomaalaiset-romaani raottaa menneisyytemme verhoa

31.7.2015

Mauri Paasilinnan romaani Suomaalaiset vie lukijan kivikaudelle. Millaisia olivat esi-isämme, heidän murheensa, pelkonsa ja ilon hetkensä? Kuinka he selviytyivät ajasta, jolloin ihmisten onnea uhkasivat toisenlaiset vaarat kuin nykyisin? Suomaalaiset on verevä selviytymistarina ja huikea matka menneisyyteemme.

Esikoisromaanissa sukupolvitarina kohtaa maagisen realismin ja psykologisen kauhun

30.7.2015

Tuomo Jäntin romaani Talven hallava hevonen kerii auki kolmen perheen tarinat alkaen lähitulevaisuudesta ja päättyen menneeseen. Tarinoissa toistuvat vaikenemisen kulttuuri, myytit ja ihmisen perimmäiset pelot. Jäntti sijoittui Gummeruksen suuressa romaanikilpailussa kolmanneksi käsikirjoituksella Vapaapudotus.

Törni kärkeen -romaani kertoo mielenkiintoisia yksityiskohtia legendaarisesta sotasankarista

29.7.2015

Sotakirjailija Esa Sirénin uutuusromaani Törni kärkeen aloittaa romaanisarjan, joka kertoo kolmen maan armeijassa palvelleesta sotilaasta ja Mannerheim-ristin ritarista Lauri Törnistä (1919–1965). Kirjan tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1941. Romaanin punaisena lankana toimivat fiktion yhdistämät sodan faktat.

Harper Leen kohuttu toinen romaani on ilmestynyt suomeksi

28.7.2015

Kuin surmaisi satakielen -klassikkoromaanillaan maailmanmaineeseen nousseen amerikkalaiskirjailija Harper Leen toinen romaani Kaikki taivaan linnut on ilmestynyt Kristiina Drewsin suomentamana. Romaanikäsikirjoituksen löytyminen ja 55 vuotta odotetun toisen kirjan julkaiseminen ovat nousseet vuosikymmenen tapaukseksi kirjamaailmassa. Kaikki taivaan linnut ilmestyi englanniksi 14.7. ja nousi heti listakärkeen Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa. Yhdysvalloissa kirjasta otettiin poikkeuksellisen suuri, yli kahden miljoonan kappaleen ensipainos ja Isossa-Britanniassa sitä tilattiin ennakkoon enemmän kuin Harry Potter -sarjan päätösosaa.

Luontaishoidosta apua sairasteluun ja stressiin

27.7.2015

Onko erilaisten vaivojen hoitoon olemassa muita vaihtoehtoja kuin lääkkeiden popsiminen? Voisiko vaivan syytä hoitaa jo ennen kuin oireet käyvät niin pahaksi, ettei niihin auta kuin kirurgin veitsi? Luontaishoidot-kirja esittelee erilaisia hoitomuotoja ja neuvoo kansantajuisesti, mikä sopii mihinkin vaivaan.

Paula Havaste kertoo Taika päivässä -kirjan taustoja

15.6.2015

Kyselimme Paula Havasteelta Taika päivässä -kirjan synnystä, taustatyöstä ja hänen omista suosikkitaioistaan.

Suomalaisia perinnetaikoja juhannussään ennustamisesta naimalykkyyn

15.6.2015

Kulje paljain jaloin aamukasteessa. Heitä suolaa olan yli. Tee onkimiehen taika. Ennusta juhannussää. Kirjailija ja tutkija Paula Havaste on koonnut Taika päivässä -kirjaansa suomalaisia perinnetaikoja, yhden vuoden jokaiselle päivälle. Kantelettaren ja Kalevalan juhlavuonna 2015 on hyvä aika syventyä suomalaiseen taikaperinteeseen. Kokeile itse, aloittaa voit vaikka juhannustaioista!

Opi huippuartistien laulutekniikka!

5.6.2015

Jazzlaulaja ja laulupedagogi Maija Hapuoja on koonnut Koko kroppa laulaa -kirjaansa oppinsa ja harjoitukset, joita seuraamalla jokainen voi kehittyä laulajana. Kirja sopii kaikille, jotka rakastavat laulamista: kuorolaisista karaokeharrastajiin sekä laulunopiskelijoihin ja -opettajiin. Vaikka kevyen musiikin opetuksen kysyntä on kasvanut valtavasti ja kasvaa edelleen, on Hapuojan kirja ensimmäinen näin kattava suomalainen laulutekniikan opas. Kirja sisältää kaksi CD-levyä harjoittelun tueksi. Mukana kirjassa on Hapuojan oppilaita ja ystäviä, muun muassa Essi Wuorela, Mikko Herranen ja Tommi Soidinmäki. Levyillä laulavat myös esimerkiksi Aili Ikonen ja Jari Sillanpää.

Vera Valan neljäs Italia-dekkari käsittelee uskontoja katolisuudesta Horuksen palvontaan

3.6.2015

Vera Valan neljäs Arianna de Bellis -dekkari vie lukijan Alppien kehystämään, esoteerisista mysteereistään tunnettuun Torinoon. Tuomitut kertoo Piemontea piinaavasta pappien murhasarjasta ja oudosta Horus-jumalaa palvovasta uskonlahkosta. Vera Vala on asunut Italiassa 18 vuotta, joista viisi vuotta Torinon seudulla. Italia ihmisineen, maisemineen, makuineen ja tuoksuineen on aidosti läsnä hänen dekkareissaan.

Ottiopas – Suomen kattavin kalastusopas ilmaisena web-sovelluksena

29.5.2015

Gummerus ja Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) ovat tuottaneet yhteistyössä Ottiopas-nimisen digitaalisen kalastusoppaan. Oppaassa yhdistyvät SVK:n asiantuntijoiden sisältö sekä innovatiiviset toiminnallisuudet, kuten paikantava karttapalvelu ja viehevinkkien jakaminen. Ottiopas julkaistaan 29.5.2015.

Koukuttava Baskimaan murhat -kirjasarja tuo dekkaritarjontaan eurooppalaista eksotiikkaa

28.5.2015

Dolores Redondon Näkymätön vartija on Baskimaan murhat -trilogian avausosa. Kirja kilpailee kansainvälisestä Dagger-palkinnosta, joka on yksi maailman merkittävimmistä rikoskirjallisuuspalkinnoista. Espanjan myyntilistojen kärkeen noussut Baskimaan murhat -sarja yhdistää modernia rikostutkintaa, naisen elämän ja ihmissuhteiden kuvausta sekä baskimaan myyttejä. Menestystrilogia julkaistaan yli 30 maassa, ja siitä on tulossa elokuva Stieg Larsson -filmien tuottajalta. Sarja on herättänyt kiinnostusta myös matkailumielessä ja lisännyt turismia Baztanin laaksossa.

Jussi Adler-Olsenin neljäs Osasto Q -dekkari ruotii äärioikeiston nousua nyky-Tanskassa

25.5.2015

Tapaus 64 on neljäs Osasto Q:sta, sen johtajasta, apulaispoliisikomisario Carl Mørckistä sekä hänen omintakeisista avustajistaan Assadista ja Rosesta kertova romaani. Adler-Olsenin kirpeä yhteiskuntakritiikki tarttuu tällä kertaa naisten kohteluun vajaamielislaitoksissa 1950- ja 1960-luvuilla sekä äärioikeiston nousuun. Kirjasarja on tehnyt tanskalaisesta Adler-Olsenista kansainvälisen kirjailijatähden, jonka teoksia on myyty maailmanlaajuisesti yli 14 miljoonaa.

Tosirikoksia Suomen historian väkivaltaisimmalta rauhan ajalta 1920–1930-luvulta

13.5.2015

Aamulehden rikostoimittaja Tuomas Rimpiläinen kertoo kirjassaan Messukylän veriteko – ja muita rikostarinoita Suomesta tiukasti faktoihin nojaten ja tarinankertojan lennokkuudella kuudesta tosirikoksesta kieltolain ajan ja sitä seuranneen 1930-luvun Suomessa. Mitä tapahtui Messukylässä Tampereen kupeessa, missä olympiasankari Ville Ritola osuu hylätylle autolle, josta löytyi kaksi surmattua veljestä? Mikä saa kansan vaatimaan kuolemanrangaistusta Ulvilan rukoushuoneen tuhopoltosta ja diakonissan ryöstömurhasta? Pääsikö turkulaisen liikemiehen Vartiovuorella murhannut kuin koira veräjästä?

Odotettu uusintapainos Harper Leen klassikkoromaanista Kuin surmaisi satakielen

4.5.2015

Harper Leen Kuin surmaisi satakielen on yksi amerikkalaisen nykykirjallisuuden kulmakivistä ja yksi rakastetuimmista klassikkoromaaneista kautta maailman. Vuonna 1960 ilmestyneen Pulitzer-palkitun romaanin sanoma hätkähdyttää ajankohtaisuudellaan. Kirjan tapahtumat sijoittuvat 1930-luvun Alabamaan. Pikkukaupungin raukean elämän rikkoo oikeudenkäynti, jossa nuorta mustaa miestä syytetään valkoisen naisen raiskauksesta.

Camilla Läckbergin yli 12 miljoonaa kappaletta maailmalla myynyt Fjällbacka-sarja jatkuu

28.4.2015

Ruotsin menestyneimmän naisdekkaristin Camilla Läckbergin Leijonankesyttäjä on yhdeksäs kirjailija Erica Falckista ja poliisi Patrik Hedströmistä kertova romaani. Se on tarina perhetragedioista, sirkusmaailmasta, kadonneista tytöistä ja käsittämättömästä julmuudesta, johon vain ihminen kykenee. Kirjan tapahtumat sijoittuvat Läckbergin synnyinseudulle pieneen Fjällbackan kylään Ruotsin länsirannikolle. Camilla Läckbergin kirjoja on julkaistu yli 50 maassa, ja hän on yksi Euroopan luetuimmista kirjailijoista.

Anna Kortelaisen Avojaloin-kirja maalaa muistoja, maisemia ja kohtaloita Kannakselta

14.4.2015

Anna Kortelaisen kirjassa Avojaloin – 20 tositarinaa Karjalan Kannakselta ääneen pääsevät erilaiset ihmiset eri puolilta Kannasta. Kortelainen on kirjoittanut itse kirjan tarinoista kymmenen, yhdeksän tarinaa ovat hänen mukaansa kutsumiensa kirjoittajien kynästä ja yhden tarinan päähenkilö on muistellut omaa lapsuuttaan 1980-luvun Viipurissa. Tekstejä ovat kirjoittaneet muun muassa Laila Hirvisaari, Eeva Kilpi, Teemu Keskisarja ja Heikki Ylikangas. Lukija löytää tarinoiden väliltä myös yllättäviä yhteyksiä. Arkistoista ja yksityishenkilöiden albumeista koottu runsas kuvitus vie eri vuosikymmenten tunnelmiin 1800-luvun lopulta 1980-luvulle asti.

Ennakkotiedote: Eino-romaani on dekkaristina tunnetun Matti Röngän uusi aluevaltaus

13.4.2015

Lasiavain- ja Vuoden johtolanka -dekkaripalkinnot saanut Matti Rönkä tekee uuden kirjallisen aluevaltauksen. Heinäkuun lopulla ilmestyvä Eino on romaani nuoruudesta ja odottamattomista, kohtuuttomilta tuntuvista valinnan paikoista. Valinnoista, joihin ei ole valmis, ja seurauksista, jotka kulkevat reppuselässä mukana läpi elämän. Samalla se on romaani vanhuudesta, muistin pitkistä jäljistä ja elämänmittaisesta sovituksesta.

Palkittu Kristiina Drews suomentaa Harper Leen kustannusmaailmaa kuohuttavan toisen romaanin

10.4.2015

Kuin surmaisi satakielen -klassikkoromaanillaan maailmanmaineeseen nousseen amerikkalaiskirjailija Harper Leen toinen romaani Kaikki taivaan linnut ilmestyy suomeksi elokuun ensimmäisellä viikolla. Kirjan suomentaa useasti käännöstöistään palkittu Kristiina Drews. Romaanikäsikirjoituksen löytyminen on noussut vuosikymmenten tapaukseksi koko kustannusmaailmassa.

Anna Gavaldan uutuusromaanissa pyristellään irti tyhjästä löpinästä kohti aitoa elämää

9.4.2015

Ranskan suosituimpiin kirjailijoihin lukeutuva Anna Gavalda kuvaa uutuusromaanissaan Parempaa elämää oivaltavasti 2010-luvun pari-kolmekymppisiä, valheellisuudesta aitouteen rimpuilevia nuoria aikuisia. Gavaldan laserkatseen ja lukuisien osuvien yksityiskohtien piirtämä kuva aikamme ihmisistä ja arjesta, joka toisinaan tuntuu musertavalta, on tunnistettavaa ja puhekielellä kirjoitettuna kuplivan iloista. Kahdesta temaattisesti yhteen kietoutuvasta tarinasta koostuva kirja on Gavaldan kahdeksas kaunokirjallinen teos.

Gummerus etsii uusia lahjakkaita kirjoittajia Martti Joenpolven novellikilpailulla

31.3.2015

Gummeruksen ja Nuoren Voiman Liiton järjestämä Martti Joenpolven novellikilpailu 2016 alkaa 1.4.2015 ja päättyy 3.8.2015. Kilpailussa etsitään uusia lahjakkaita kirjoittajia. Voittajien tekstit julkaistaan Novellit 2016 -kokoelmassa, joka ilmestyy alkuvuonna 2016.

Filosofi Frank Martela kehottaa: löydä sisäinen motivaatiosi ja ryhdy valonööriksi!

26.3.2015

Frank Martelan uutuuskirja Valonöörit edustaa kansainvälisesti nousussa olevaa science help -kirjallisuutta, joka pyrkii olemaan yhtä helposti lähestyttävää kuin self help -oppaat mutta jossa on vankka tieteellinen pohja. Kirja on kirjoitettu niille, jotka haluavat kasvaa valonööreiksi, ihmisiksi, joilla on sekä vahva elämänhallinta että vahva elämänarvostus. Valonöörillä on kyky haluta oikeita asioita ja kyky saada asioita aikaan.

Vituttaako elämä?

19.3.2015

Haluatko menestyä työelämässä ja rikastua? Laihtua ja voida hyvin? Hallita aikaasi ja onnistua ihmissuhteissasi? Oletko reppahousu luuseri, joka kaipaa muutosta elämäänsä? Rehellinen elämäntaito-opas Eniten vituttaa elämä neuvoo oikealle polulle onnen tavoittelussa. Suomen viralliset vitutuskirjailijat Pasa ja Atpo ovat miettineet puolestasi, mitä kannattaa tehdä ja mitä ei. Mukana on muun muassa minimivaivaperiaate, kolmiportainen rahanhankkimis- ja käyttämisohjelma, oletko työelämän luuseri -testi ja kaveriportfolioanalyysi.

Nabokovin Kalvaan hehkun suomennos toi Kristiina Drewsille Mikael Agricola -palkintoehdokkuuden

19.3.2015

Suomentaja Kristiina Drews on yksi neljästä ehdokkaasta Mikael Agricola -palkinnon saajaksi. Drewsin suomennos Vladimir Nabokovin Kalvaasta hehkusta ilmestyi lokakuussa 2014. Labyrinttimäistä, kielipelejä ja kirjallisuusviitteitä sisältävää teosta pidettiin pitkään mahdottomana käännettävänä.

Pirjo Rissanen kirjoittaa isovanhempana olemisen vaikeudesta kaunistelematta

17.3.2015

Pirjo Rissanen, rakastettu suomalaisten naisten kuvaaja keskittyy uutuusromaanissaan Terveisiä Armille käsittelemään isovanhempana olemisen hankalia puolia. Rissanen tallentaa vanhenevan naisen arkea ristiriitoineen ja kipuineen tarkasti ja elävästi. Lapsenlapsen syntyminen muuttaa isovanhemman suhdetta omaan lapseensa ja tämän puolisoon. Perhetaustojen erilaisuus korostuu. Terveisiä Armille kuvaa sukupolvien välillä aukeavaa kuilua ja sen yli otett

Nuori juutalaisnainen pakeni vuosiksi maan alle natsien Berliinissä

16.3.2015

Sitten juoksin pakoon on tositarina saksanjuutalaisen Marie Jalowicz Simonin läpi sodan kestäneestä piileskelystä natsien pääkaupungissa Berliinissä. Vasta vuosikymmeniä sodan jälkeen hän oli valmis kertomaan tarinansa ja saneli sen 77 ääninauhalle. Näiden nauhoitusten perusteella tehdystä kirjasta tuli arvostelumenestys Saksassa ja arvostettu historialehti Damals valitsi kirjan vuoden parhaaksi historiateokseksi syksyllä 2014.

Ainutlaatuisia tarinoita Sibeliuksen urasta, läheisistä ja teoksista

12.3.2015

Sibeliuksen lampaanviulu on nojatuolimatka kansallissäveltäjän teosten taakse. Musiikin tohtori Sakari Ylivuori on koonnut kirjaan herkullisia tarinoita ja kiehtovaa, harvoin kuultua tietoa Sibeliuksen urasta, perheestä, ystävistä ja teoksista. Mukana on anekdootteja monista merkittävistä kulttuuripersoonista Sibeliuksen ympärillä. Mitä olivat ”voileipäkappaleet”? Minkä teoksen Sibelius sävelsi sisällissodan aikana Lapinlahden sairaalassa? Miten Uudenmaan maakuntalaulu ja Jääkärinmarssi syntyivät?

Gummerus julkaisee ensi kesänä suomeksi Harper Leen toisen romaanin

11.3.2015

Gummerus on ostanut suomenkieliset käännösoikeudet Harper Leen romaaniin Go Set a Watchman. Romaanikäsikirjoituksen löytyminen on noussut vuosikymmenten tapaukseksi koko kustannusmaailmassa. Suomeksi nimellä Kaikki taivaan linnut julkaistava romaani jatkaa Pulitzer-palkitun Kuin surmaisi satakielen -klassikkoromaanin tarinaa.

Tv:stä tuttu kondiittorimestari Jenni Höijer paljastaa sokerileipurin salaisuudet

5.3.2015

Sokerileipurin salaisuudet vie kotileipurin askeleen lähemmäs ammattikondiittorin tasoa. Kondiittorimestari ja -opettaja, cake designer Jenni Höijer on kerännyt kirjaan rakkaimmat reseptinsä. Taidokkaat kakut, mehevät piiraat, hurmaavat leivokset ja suloiset pikkuleivät syntyvät ammattilaisen vinkein kotikeittiössäkin. Useimmista resepteistä on kirjassa sekä haastava että helppotekoisempi versio.

Emma Hooperin ylistetty esikoisromaani on lumoava tarina Kanadan preerialta

3.3.2015

Etta ja Otto ja Russell ja James on paitsi yksi vuoden 2015 kirjallisista tapauksista myös viisas ja humoristinen romaani rakkaudesta, sota-ajasta, lojaaliudesta ja valinnoista. Yksi sen nimihenkilöistä on kojootti, loput draamattoman kolmiodraaman jo ikääntyneitä osapuolia. Hurmaavan esikoisromaanin punonut kanadalainen Emma Hooper ihastui Suomeen viiden vuoden takaisella matkallaan. Hän palaa tänne toukokuussa esiintymään Helsinki Lit -tapahtumassa.

Gummerus etsii uusia lahjakkaita kirjoittajia Martti Joenpolven novellikilpailulla

2.3.2015

Gummeruksen ja Nuoren Voiman Liiton järjestämä Martti Joenpolven novellikilpailu 2016 alkaa 1.4.2015 ja päättyy 3.8.2015. Kilpailussa etsitään uusia lahjakkaita kirjoittajia. Voittajien tekstit julkaistaan Novellit 2016 -kokoelmassa, joka ilmestyy alkuvuonna 2016.

Nauti Istanbulin mauista matkalla tai kotikeittiössä

27.2.2015

Istanbulin makuja – Ruokamatka suurkaupungin sydämeen vie lukijan aamiaiselle vuonna 1895 avattuun kahvilaan, maailman parhaalle döner-kebabille, artesaanileipomoon, kalatorille ja katukeittiöihin. Kirjassa on yli 90 reseptiä kasvis-, palkokasvi-, liha- ja kalaruokiin sekä hunajaisiin leivonnaisiin. Reseptien ja tarinoiden lisäksi kirja on täynnä elämää tulvivia valokuvia ja matkailijalle hyödyllisiä osoitteita.

Mummoilu on mielentila

26.2.2015

Henna-Kaisa Sivosen Mummoillen – Henkisen mummon käsikirja on kunnianosoitus isoäitien elämäntyylille. Kirjasta löytyy mummojen neuvoja ja vinkkejä kodin- ja kauneudenhoitoon, sisustukseen, ruuanlaittoon, vapaa-ajan viettoon sekä tyyliin ja hyvinvointiin. Sivonen on kerännyt mummoikää nuorempien muisteluita omista isoäideistään, haastatellut oikeita mummoja ja antanut puheenvuoron myös muille mummoilun asiantuntijoille. Kirjan tunnelmallisissa valokuvissa yhdistyvät menneet vuosikymmenet ja nykyajan moderni mummola.

Menestyskirjailija Linda Olssonin uutuus on vahva kertomus kirjallisuuden yhdistävästä voimasta

25.2.2015

mustarastas laulaa kertoo tarinan kolmesta yksinäisestä ihmisestä, jotka löytävät lohtua taiteesta ja toisistaan. Tummiakin sävyjä sisältävä romaani on varovaisen toiveikas. Se tarjoaa väkevän tarinan ohella Tukholman kaupunkinäkymiä, kevääseen heräävää luontoa, hyvää ruokaa ja viiniä.

Tunnista tapasi reagoida stressiin ja edistä hyvinvointiasi kiinalaisen lääketieteen avulla

24.2.2015

Denis Vinokur käsittelee kirjassaan Tuli, maa, vesi kiinalaista lääketiedettä nykypäivän näkökulmasta. Olemme erilaisia ja reagoimme esimerkiksi stressiin eri tavoin. Kirjan avulla jokainen voi tunnistaa oman elementtityyppinsä ja oppia ymmärtämään, mikä edistää omaa yksilöllistä hyvinvointia ja millainen ruokavalio itselle parhaiten sopii. Mukana on myös hengitys- ja meditaatioharjoituksia eri elementtityypeille.

Rakastettavan intialaisetsivän Vish Purin luoja Tarquin Hall vierailee Helsingissä maaliskuussa

23.2.2015

Vish Puri ja lemmenkommandojen tapaus on hyvänmielen nojatuolimatka värikkään ristiriitaiseen nyky-Intiaan. Kuuma ja meluinen Delhi, hindujen ruuhkainen pyhiinvaelluspaikka Vaishno Devi ja takapajuinen Govindin kylä Pohjois-Intiassa toimivat neljännen Vish Puri -dekkarin päänäyttämöinä. Perheineen New Delhissä asuva kirjailija Tarquin Hall vierailee Helsingissä 24.–25.3.

Selja Ahava kirjoitti taianomaisen romaanin asioista, joille ei ole sanoja

18.2.2015

On tyttö, jonka äiti jää taivaalta tippuvan jäälohkareen alle. On nainen, joka voittaa lotossa jättipotin kahdesti. On mies, jota salama iskee viisi kertaa. Kaikki he etsivät selitystä elämälleen. Selja Ahavan vahvatunnelmainen romaani Taivaalta tippuvat asiat kertoo ajan kulumisesta ja surusta, kasvamisesta, satujen väkivallasta ja tapahtumista, jotka pomppaavat ulos perinteisestä draaman kehikosta ja kieltäytyvät muuttumasta menneisyydeksi.

Anneli Kannon romaani Pyöveli vie 1670-luvun noitavainoihin Pohjanmaalle

4.2.2015

Anneli Kannon Pyöveli on rehevä ja groteski romaani kolmesta miehestä, jotka päättävät pohjalaisten elämästä ja kuolemasta: pyövelistä, tuomarista ja apteekkarista. Kanto kuvaa 1600-luvun yhteiskuntaa uskottavasti. Fiktiivisen romaanin taustalla on paljon tutkimustyötä ja todellisia henkilöitä sekä tapahtumia.

Ensimmäinen kotimainen chilikirja on kattava tietopaketti sekä aloittelijoille että hurahtaneille

3.2.2015

Chilikirja on runsaasti kuvitettu perusteos kaikkien tunteman kasvin historiasta, jalostuksesta ja kasvatuksesta. Pitkän linjan chili-ihmiset, Jukka Kilpinen, Tommi Hietavuo ja Teija Aaltonen esittelevät kirjassaan chililajit ja -lajikkeet sekä suurimmat chilimaat ja opastavat viljelystä kiinnostunutta alkuun ja vähän pidemmällekin. Kirjasta löytyvät muun muassa ohjeet vesiviljelyjärjestelmän rakentamiseen, bonsai chilin eli bonchin kasvatukseen, sadon säilöntään ja tulisiin chiliruokiin.

Palkinnot kirjailija Anni Kytömäelle ja suomentaja Kristiina Drewsille

30.1.2015

Gummeruksen perinteinen Kaarlen palkinto myönnettiin tänä vuonna kirjailija Anni Kytömäelle teoksesta Kultarinta. Palkinnon arvo on 5 000 euroa. Suomentaja Kristiina Drewsille myönnettiin 2 000 euron arvoinen tunnustuspalkinto hänen ansioituneesta työstään englanninkielisen kaunokirjallisuuden ja aivan erityisesti Vladimir Nabokovin Kalvaan hehkun mestarillisena suomentajana.

Suuren romaanikilpailun voittanut Antelias kaupunki on räyhäkkä esikoisteos

27.1.2015

Aku Ojalan Antelias kaupunki on nuoren miehen odysseia halki kaupungin ja levottoman mielenmaiseman. Se on romaani kaipuusta kohti jotain suurempaa, niin kirjoittamisessa kuin ihmissuhteissa. Aku Ojalan tyylissä yhdistyvät rajaton mielikuvitus, röyhkeä asenne ja silkka hävyttömyys. Ojala voitti Anteliaan kaupungin käsikirjoituksella Gummeruksen ja Elisan järjestämän Suuren romaanikilpailun 2014.

Jo neljä miljoonaa kappaletta maailmalla myynyt menestysromaani nyt suomeksi

22.1.2015

Kerro minulle jotain hyvää on englantilaisen Jojo Moyesin kansainvälinen läpimurtoromaani, josta on tekeillä myös elokuva. Moyes on yksi tämän hetken luetuimpia kirjailijoita, ja hänen teoksiaan julkaistaan yli 30 kielellä. Naistenviihteen mestari kirjoittaa taitavasti ja uskottavasti suoraan lukijan sydämeen. Kerro minulle jotain hyvää on ihana lukuelämys kaikille, jotka vielä uskovat kirjallisuuteen ja rakkauteen.

Piispansormus on komea päätös Milja Kauniston Olavi Maununpoika -trilogialle

15.1.2015

Kirjoillaan Synnintekijä (2013) ja Kalmantanssi (2014) suomalaisen historiallisen romaanin kärkinimiin noussut Milja Kaunisto saattaa keskiajalle sijoittuvan trilogiansa arvoiseensa päätökseen. Piispansormus kertoo Olavi Maununpojan miehuusvuosia. Romaanissa käsitellään vallan houkutuksia ja rakkauden tuhovoimaa, lankeemusta ja sielunrauhaa sekä lopulta myös vanhenemista ja yksin jäämistä. Luvassa on poliittista juonittelua, historiallisia henkilöitä, lihan himoa ja viinan kiroa Kauniston tyyliin herkullisen värikkäästi ja häpeilemättömän runsaasti kuvattuna. Ranskassa asuva Kaunisto vierailee Suomessa 29.1.–1.2.

Kamila Shamsien uusin romaani on suuri historiallinen tarina toivosta ja petoksesta

14.1.2015

Jumala joka kivessä kuljettaa ensimmäisestä maailmansodasta brittiläiseen Intiaan, halki aikojen ja suoraan kaatuneiden imperiumien sydämeen. Idän ihmeet ja muinaishistoria heräävät henkiin elävästi kuvattujen maisemien sekä ihmisten myötä. Jokaisella on paikkansa historian kaaoksessa, eikä katoaminen merkitse unohtumista. Loistavat arviot saanut romaani on entisestään vahvistanut Kamila Shamsien asemaa Britannian lahjakkaimpien nykykirjailijoiden joukossa.

Vapauttava vaellus Santiago de Compostelaan

13.1.2015

Pohjois-Espanjan läpi kulkeva Compostelan eli Pyhän Jaakobin tie ja sen päässä oleva Santiago de Compostelan katedraali ovat kristikunnan merkittävimpiä pyhiinvaelluskohteita. Ranskalainen kirjailija-lääkäri Jean-Christophe Rufin kertoo teoksessaan Vaellus – Santiago de Compostelan kulkijat millaista tien päällä oli ja minkälaisia vaikutuksia sillä on häneen jälkeenpäin. Rufin kirjoittaa myös pyhyydestä ja sen kokemuksista vaelluksellaan.

Säälimätön Venäjä-dekkari tihkuu sisäpiiritietoa taistelusta, joka käydään öljystä, rahasta ja vallasta

12.1.2015

Pietarin kapellimestari on ajankohtainen ja uskottava rikosromaani naapurimaastamme Venäjästä ja oligarkkien elämästä. Moskovaan sijoittuva yhteiskunnallinen trilleri kuvaa todentuntuisesti Venäjän talouden ja politiikan uusjakoa 2000-luvun alussa. Kirja kertoo ajasta, jolloin luodaan ennätyksellisen nopeasti aikamme suurimpia omaisuuksia ja kaupungista, jossa ihmishenki ei ole rahan rinnalla minkään arvoinen. Romaani on Moskova noir -trilogian avausosa.

Viestinnän yhteystiedot

Pauliina Pietilä Tuottaja
010 683 6222
pauliina.pietila@gummerus.fi
Eeva Herrainsilta Viestintäpäällikkö
010 683 6210
eeva.herrainsilta@gummerus.fi

Mediapankkiin »