Ajankohtaista

Rehellisyys vai ystävyys? – Pakistanilaissyntyisen Kamila Shamsien uutuusromaani pureutuu ystävyyden, vallan ja siirtolaisuuden teemoihin

Rehellisyys vai ystävyys? – Pakistanilaissyntyisen Kamila Shamsien uutuusromaani pureutuu ystävyyden, vallan ja siirtolaisuuden teemoihin

22.9.2023

Ystävistä parhain on Karachissa kasvaneen ja Lontooseen asettuneen Kamila Shamsien tarkkanäköinen kuvaus kahden siirtolaistaustaisen, vaikutusvaltaiseen asemaan nousseen naisen ystävyydestä, 1980-luvun Pakistanista ja nyky-Lontoosta. Shamsien edellinen romaani Joka veljeään vihaa (2018) sai arvostetun Women’s Prize for Fiction -kirjallisuuspalkinnon. Hänen lukuisia tunnustuksia saaneita teoksiaan on käännetty 34 kielelle.

›› Lue lisää

Antti Röngän ja Petri Tammisen avoin ja rohkea kirjeenvaihto

17.12.2019

Silloin tällöin onnellinen on kahden kirjailijan, isän ja pojan, vuoropuhelu. Se kuvaa isänä ja poikana olemista nykyaikana ja käsittelee vaikeitakin aiheita kuten pelkoja, häpeää ja hyväksytyksi tulemisen kaipuuta. Antti Röngän koulukiusaamisen pitkistä jäljistä kertova autofiktiivinen romaani Jalat ilmassa on ollut tämän syksyn puhutuin esikoisromaani. Petri Tamminen on palkittu kirjailija, joka on kirjoittanut romaaneja, lyhytproosaa ja kuunnelmia.

Gummeruksen kevään 2020 kirjaluettelo on julkaistu

13.11.2019

Kirjavuosi 2020 starttaa jo parin kuukauden kuluttua. Gummeruksen alkuvuodesta ilmestyvissä kirjoissa käsitellään muun muassa vanhemman ja lapsen suhdetta, elämän tarkoitusta ja naisen seksuaalisuutta.

Sisko Savonlahdelle Kalle Päätalo -palkinto

25.10.2019

Esikoisromaanillaan Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu (2018) kertaheitolla sukupolvensa ääneksi noussut Sisko Savonlahti on saanut Kalle Päätalo -kirjallisuuspalkinnon. Palkinnolla halutaan Päätalon toiveen mukaisesti tukea poikkeuksellisen lahjakasta nuorta kirjailijaa. Palkinto jaettiin Helsingin kirjamessujen Töölö-lavalla perjantaina 25.10. Kalle Päätalo 100 vuotta -paneelikeskustelun päätteeksi.

1950-luvun Suomi herää eloon upeassa värikuvateoksessa

23.10.2019

Aho & Soldan: Suomi 1950-luvun väreissä on nostalginen kuvateos sodanjälkeisestä Suomesta. Claire ja Heikki Ahon ennennäkemättömät värivalokuvat kertovat optimistisesta jälleenrakennuksesta, maamme kaupungistumisesta ja avautumisesta maailmalle sekä nuorisokulttuurin noususta. Tekstin on kirjoittanut kuvien innoittamana professori Henrik Meinander; teoksen esipuheen on laatinut presidentti Tarja Halonen. Kirjan tekstit ovat suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi.

Mikko Kamulan uutuusromaanissa vaelletaan myyttisen Tuonelan perukoille

21.10.2019

Mikko Kamulan odotettu historiallinen romaani Tuonela jatkuu siitä, mihin Iso härkä jäi. Taistelu isoa härkää vastaan on vaatinut uhrinsa, ja ryöstöretkelle lähteneet karjalalaiset aiheuttavat lisää harmia. Tuonela on kuusiosaisen Metsän kansa -sarjan kolmas osa. Kiehtovasti 1400-luvun suomalaisuudesta kertova kirjasarja pohjautuu kansanrunouteen ja historiaan. Tuore romaani vie lukijan entistä synkempiin metsiin ja yhä syvemmälle muinaisten suomalaisten myyttien maailmaan.

Syksyn sotakirjat käsittelevät talvisotaa Lapissa, Ässä-rykmentin jatkosotaa ja Mai Guban sissiretkeä

17.10.2019

Historioitsija Mika Kuljun Kaksintaistelu lumessa kuvaa vuosien 1939–1940 taisteluita Sallan ja Petsamon suunnalla. Erkki Nordbergin käsikirjoittama ja Jarmo Niemisen toimittama Ässät jyllää! on ensimmäinen kattava kuvaus pääosin helsinkiläisistä koostuneen Ässä-rykmentin jatkosodasta. Raine Narvan ja Simo Liikasen Katkaiskaa Muurmannin rata kertoo tammikuussa 1942 Mai Gubaan tehdystä massiivisesta sissiretkestä.

Antti Heikkinen peilaa kirjassaan Kalle Päätalon elämää ja teoksia – ja samalla itseään

4.10.2019

Nilsiäläinen kirjailija ja teatterintekijä Antti Heikkinen on tunnettu sekä tietokirjoistaan että romaaneistaan. Hänen suurin kirjailijaesikuvansa on aina ollut Kalle Päätalo. Suomalaisen autofiktion kiistattoman kuninkaan syntymästä tulee marraskuussa kuluneeksi 100 vuotta. Kirjassaan Kallio-poika – Peilikuvassa Kalle Päätalo Heikkinen sukeltaa tutkimusmatkalle Kalle Päätalon elämään – sanojen taakse, tekojen, tunnustusten ja muistojen ääreen. Samalla hän pohtii Päätalon merkitystä lukijoille ennen ja nyt.

Milja Kauniston uutuus vie vuoden 1900 Pariisiin kuvanveistäjä Ville Vallgrenin jalanjäljille

20.9.2019

Ennen asettumistaan Etelä-Ranskan maaseudulle kirjailija ja musiikintekijä Milja Kaunisto asui vuosikausia Pariisissa, ja hän tuntee Montmartren kujien kutkuttavan historian. Tulenpunaisessa kabareessa seurataan Pariisin maailmannäyttelyn pystytystä suomalaisen kuvanveistäjä Ville Vallgrenin ja pahamaineisen Saint-Lazaren naisvankilan vartijakokelas Albert S. Grosjeanin silmin.

Ranskalaisfeministi Mona Chollet’n tietokirja noitavainoista on ajankohtainen puheenvuoro maailmalla jylläävästä naisvihasta

19.9.2019

1500- ja 1600-lukujen noitavainojen perintö elää yhä: monet samat ennakkoluulot rajoittavat naisten elintilaa nyky-yhteiskunnassakin, kirjoittaa Mona Chollet menestystietokirjassaan Naisia vai noitia? – Naisvainot ennen ja nyt. Ranskan eturivin feministi pohtii myös, miksi noituus on juuri nyt iso ilmiö maailmalla.

Vanhemman mahdoton valinta – Clare Mackintoshin omaan perhetragediaan pohjautuva romaani pohtii isoja kysymyksiä

18.9.2019

Kolmen menestystrillerin jälkeen Clare Mackintosh kirjoitti sydäntäkääntävän Lopun jälkeen -romaanin oman elämänsä käännekohdasta. Mikä on moraalisesti oikea ratkaisu, kun vanhemman täytyy päättää oman lapsensa elämän jatkamisesta?

Kiihkeä esikoisromaani tutkii naisen vihaa, nuoruuden vimmaa ja noituutta

13.9.2019

Katie Lowen hyytävä Jumalten verta suonissamme pohtii ajankohtaisia teemoja: mitä tapahtuu, kun nuoret naiset kyllästyvät kokemaan voimattomuutta ja kohdistavat vihansa väärintekijöihin? Miksi noituus puhuttelee tässä ajassa niin monia naisia?

Kirja antisankari Jeesuksesta, punkista ja kirkon kriisistä

12.9.2019

Vantaalaiseksi ammattikouludropoutiksi itseään luonnehtiva pappi Henrik Wikström kirjoittaa rohkeasti kirkon kriisistä 2000-luvulla. Kirjassaan Mitä Jeesus tekisi? hän pohtii Jumalaa, tabuja, sankareita ja antisankareita, miehen ja naisen rooleja yhteiskunnassamme, rakkautta, hyvyyttä ja pahuutta. Lisäksi Wikström peräänkuuluttaa rohkeutta elää. ”Todelliset antisankarit eivät downshiftaa, he upshiftaavat siihen asti, että päätyvät ristille.”

Ennakkotiedote: Gummerus julkaisee kirjan Antti Röngän ja Petri Tammisen kirjeenvaihdosta

4.9.2019

Silloin tällöin onnellinen (Gummerus) on kirja kahden kirjailijan, isän ja pojan, kirjeenvaihdosta. 23-vuotiaan Antti Röngän koulukiusaamisen pitkistä jäljistä kertova autofiktiivinen romaani Jalat ilmassa (Gummerus 2019) on ollut arvostelumenestys ja tämän syksyn puhutuin esikoisteos. Petri Tamminen on palkittu kirjailija, joka on kirjoittanut romaaneja, lyhytproosaa ja kuunnelmia. Viimeisimpänä häneltä on ilmestynyt romaani Musta vyö (Otava 2019). Kirjeenvaihtokirja Silloin tällöin onnellinen julkaistaan tammikuussa 2020.

Syksyn jännittävimmät kirjat

30.8.2019

Iltojen pimetessä moni kirjanystävä kaipaa jännitystä elämäänsä. Sitä tarjoaa muun muassa Alex Michaelidesin maailmanennätystrilleri Hiljainen potilas, jonka käännösoikeudet myytiin yli 40 maahan ennen kirjan ilmestymistä. Kotimaiset dekkarisarjat jatkuvat Matti Röngän Uskottu mies -romaanilla ja Sorjonen-sarjan uutuudella Ihmispeto. Dekkarisyksy huipentuu ruotsalaisen Camilla Greben vierailuun Helsingin kirjamessuilla. Grebe sai viime vuonna Pohjoismaiden parhaalle rikosromaanille myönnettävän Lasiavain-palkinnon.

Luonto inspiroi käsitöihin

28.8.2019

Syksyn käsityökirjat Aito tunnelma – Koristele koti luonnonmateriaaleilla ja KLOMPELOMPE – Talvilapset innostavat luomaan luonnonmateriaaleista kauniita koristeita ja neulomaan pureviin talvipakkasiin sopivia lastenvaatteita.

Runoilija-aktivisti pohtii modernia saamelaisuutta

28.8.2019

Niillas Holmbergin runokokoelma Jalkapohja alleviivaa ihmisen ja maan välistä yhteyttä. Se ylistää luontoon liittyvää perinnetietoa ja samalla kyseenalaistaa sen soveltuvuutta moderniin aikaan ja mieleen. Menneen muistelun sijaan etsitään nykyihmisen hukassa olevaa preesensiä. Tiiviissä runoissa korostuu ympäristönsuojelun tärkeys ja ainoaa alkuperäiskansaamme uhkaava kehitys. Holmberg on synnyinseudullaan Utsjoella asuva saamelainen runoilija, muusikko ja ympäristö- ja kulttuuriaktivisti. Hän vierailee Helsingissä 6.–7.9.

Huikea vuoropuhelu luonnon kauneuden ja ihmistekojen rumuuden välillä

21.8.2019

Yhdysvaltalaisen Gabriel Tallentin hurja ja taidokas esikoisromaani Minun ikioma kultani on äärimmäinen selviytymistarina. Se kertoo kaksin survivalisti-isän kanssa elävästä 14-vuotiaasta Turtle Alvestonesta. Siinä missä isä-Martin näkee uhkana Lähi-Idän tilanteen, ilmakehän kohoavan hiilidioksidipitoisuuden, kuudennen joukkosukupuuton ja pohjaveden vähenemisen, on tytär-Turtlen elämässä konkreettisena – henkisenä ja fyysisenä – vaarana väkivaltainen isä. Tallent kuvaa romaanissa Pohjois-Kalifornian luontoa henkeäsalpaavalla tavalla.

Oliko suomalaissotilaan teloitus ansaittu rangaistus vai oikeusmurha?

19.8.2019

Toimittaja Martti Backmanin tarinallinen tietokirja Rintamalääkärin kuolema kertoo sotapelkuruudesta kuolemaantuomitun lääketieteen kandidaatin Urpo Viinikan tarinan. Viinikka (1920–1944) oli ainoa päällystöön kuulunut suomalainen sotilas, joka teloitettiin viime sotien aikana. Dokumentteihin perustuva, pysäyttävä ja hurja kertomus Viinikan kohtalonhetkistä näyttää sodan sankaritarinoiden kääntöpuolen: ankaran pelon ja mielen järkkymisen.

Kirjeitä Kalle Päätalon naisille

16.8.2019

Tänä syksynä tulee kuluneeksi 100 vuotta suomalaisen autofiktion kiistattoman mestarin Kalle Päätalon syntymästä. Alle 20-vuotiaana Päätalon Iijoki-sarjaan rakastunut kirjailija ja suomentaja Karoliina Timonen haluaa nostaa esille miehisenä metsätyösaagana pidettyjen romaanien väkevät naishahmot. Timosen teos Kirjeitä Iijoelle on kokoelma nelikymppisen nykynaisen tekstejä näille kadonneen maaseutu-Suomen naisille.

Neuvosto-Eesti 1950-luvun myllerryksessä

12.8.2019

Suosituista historiallisista romaaneistaan tunnettu Paula Havaste kirjoittaa uutuudessaan Talvikin perheestä, joka odottaa ensimmäisiä kesävieraita uuteen majataloon Saarenmaalle. Vierashuoneet on kiinnostava tarina tavallisten virolaisten arjesta aikana, jolloin matka Siperiaan oli lyhyt. Havasteen pedanttius taustatyön tekijänä käy ilmi romaanin herkullisesta maalaiselämän kuvauksesta töineen ja tapoineen.

Opi povaamaan

8.8.2019

Katso kädestä, ennusta kahvinporoista, tutustu numerologiaan. Pieni povauskirja on puolileikkisä opas matkalle yli ymmärryksen. Tulevaisuus on aina kiinnostanut ihmisiä. Parhaimmillaan povaaminen on loistavaa ajanvietettä, eikä sitä sovi tehdä kulmat kurtussa!

Esa Sirénin sissiromaanissa seikkaillaan Kompakkajoen erämaassa

6.8.2019

Sukupolvensa parhaana sotakirjailijana paikkansa lunastaneen Esa Sirénin kirjoja on myyty jo yli 200 000 kappaletta. Viidestoista sotaromaani Kompakkajoen sissipartio kuvaa JR 10:n sissipartion hurjaa retkeä jatkosodan loppuvaiheessa. Sirénin pitkälti tositapahtumiin pohjaava kerronta on taattua laatua: toimintakuvausta ja verratonta sanailua, jossa faktat pitävät kutinsa.

Rankasti koulukiusatun nuoren miehen kasvutarina

24.6.2019

23-vuotiaan Antti Röngän Jalat ilmassa on omakohtainen romaani koulukiusaamisen pitkistä jäljistä ja hyväksytyksi tulemisesta. Se kertoo peittelemättömästi yksinäisen nuoren miehen läheisyyden kaipuusta ja hapuilevista ensimmäisistä kerroista. Vahva kaunokirjallinen debyytti kuvaa viiltävän tarkasti, millaista on kantaa häpeän taakkaa ja miten toisen ihmisen hyväksyvä katse voi keventää raskaita kantamuksia. Antti Rönkä kirjoittaa silmiä avaavasti ja rohkeasti epävarmuudesta, aikuiseksi kasvamisesta ja tästä ajasta. Romaani ilmestyy koulujen alkaessa 8.8.

Matti Röngän rakastettu Viktor Kärppä -dekkarisarja jatkuu

19.6.2019

Uskottu mies on uutisjuontajana Ylen uutisissa työskentelevän Matti Röngän kymmenes romaani. Se jatkaa inkeriläisen paluumuuttajan Viktor Kärpän tarinaa. Matti Rönkä on palkittu urallaan sekä Vuoden johtolanka -palkinnolla että ensimmäisenä suomalaisena pohjoismaisella Lasiavain-dekkaripalkinnolla. Uskottu mies ilmestyy 22.7.

Sisko Savonlahden esikoisromaania Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu on myyty yli 20 000 kappaletta

18.6.2019

Sisko Savonlahden autofiktiivinen romaani Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu oli viime syksyn esikoiskirjatapaus. Huikean suosion saavuttanut kirja nosti Savonlahden kertaheitolla sukupolvensa ääneksi. Romaani oli ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon ehdokkaaksi, ja ruotsalaiskustantamo Norstedts osti keväällä sen käännösoikeudet.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta Kalle Päätalon syntymästä

12.6.2019

Juhlavuoden kunniaksi Gummerus julkaisee uusintapainoksen rakastetun kirjailijan esikoisromaanista Ihmisiä telineillä. Syksyn kirjalistalla on kaksi kerronnallista Päätalo-tietokirjaa. Elokuussa ilmestyy Karoliina Timosen Kirjeitä Iijoelle – Kalle Päätalon elämän naiset ja lokakuussa Antti Heikkisen Kallio-poika – Peilikuvassa Kalle Päätalo. Sekä Timonen että Heikkinen esiintyvät 1.–7.7. järjestettävällä Päätalo-viikolla Taivalkoskella.

Kesän ja syksyn luontokirjoissa mennään metsään

11.6.2019

Kesä on ulkona liikkumisen aktiiviaikaa. Kauden uutuuskirjat avaavat yhteyksien verkostoja luonnossa sekä kehottavat retkeilemään, liikkumaan metsässä ja hyödyntämään sen antimia – toisin sanoen voimaan paremmin.

Ammattisotilaan toimintajännärissä on faktat kohdallaan

6.6.2019

Kirjailija Seppo Mustaluoto on tehnyt pitkän uran ammattisotilaana ja lainvalvontaviranomaisena eri puolilla Suomea ja kansainvälisissä tehtävissä. Tämä näkyy lopputuloksessa, sillä Mustaluodon jännäreissä pienimmätkin yksityiskohdat ovat uskottavia. Nyt ilmestyvä Kuoleman safari on toinen entisestä erikoisjoukko-operaattorista Janne Norrmanista kertova kirja. Seppo Mustaluoto esiintyy dekkariviikon lauantaitapahtumassa 15.6. Helsingin keskustakirjasto Oodissa klo 16.

Gummerus julkaisee suomeksi Richard Powersin Pulitzer-palkitun romaanin The Overstory

27.5.2019

Richard Powersin Pulitzer-palkittua teosta The Overstory kuvaillaan monumentaaliseksi romaaniksi puista ja ihmisistä. Se ilmestyy suomeksi syksyllä 2020. Käännöstyöstä vastaa palkittu suomentaja Sari Karhulahti.

Ikuisesti, siskoni on eeppinen kelttifantasia sisaruudesta

23.5.2019

Fantasiakirjailija Katri Alatalon kuudes teos Ikuisesti, siskoni on huikaiseva kertomus sisaruudesta, aikakausien kuohujen yli kantavasta rakkaudesta ja kohtalokkaasta petoksesta, joka saa kuolemankin sijoiltaan. Kelttimytologiasta inspiraatiota ammentava fantasiaromaani laajenee sivu sivulta yhä eeppisempään mittakaavaan ja avaa lukijalle kokonaisen maailman, johon uppoutua.

Kesän dekkareissa seikkaillaan ympäri maailmaa

17.5.2019

Gummeruksen kesän jännityskirjakattauksessa on kirjoja sekä uusilta että tunnetuilta tekijöiltä. Entisen ammattisotilaan Seppo Mustaluodon toimintajännärissä Kuoleman safari rymistellään Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Ranskalaisdekkaristi Fred Vargasilta ilmestyy Kolme evankelistaa -sarjan aiemmin suomentamaton helmi Muistoksi käynnistäsi. Dekkariviikko kesäkuussa huipentuu brittitrilleristi Erin Kellyn Helsingin vierailuun 13.–15.6.

Helsinki Litissä esiintyvä Nina Lykke kirjoitti satiirin etuoikeutettuun elämään eksyneestä keskiluokast

25.4.2019

Tragikoominen kolmiodraama Ei, ei ja vielä kerran ei nosti norjalaisen Nina Lykken pohjoismaisen kirjataivaan tähdeksi. Romaania on myyty Norjassa huimat 52 000 kappaletta, ja se oli Lykken läpimurtoteos myös Ruotsissa. Kirja kertoo yhteiskunnasta, jossa hetken nautinto on arvoista ylin ja jossa liian paljon ei koskaan ole tarpeeksi. Nina Lykke esiintyy Helsinki Lit -kirjallisuustapahtumassa Savoy teatterissa yhdessä Saara Turusen kanssa perjantaina 17.5. Kirja ilmestyy suomeksi 13.5.

Helsinki Litissä esiintyvä kanadalaiskirjailija Kim Thúy jätti Vietnamin venepakolaisena

5.4.2019

Kim Thúyn omaelämäkerrallinen romaani Ru kuvaa sodan värittämää lapsuutta Saigonissa, veneellä tehtyä pakomatkaa Siaminlahden yli, elämää täyteen ahdetulla pakolaisleirillä Malesiassa, kotoutumista ranskankieliseen Kanadaan ja autistisen lapsen äidiksi opettelua. Rankoista tapahtumista huolimatta romaani on ylistys elämälle ja sen kauneudelle. Kim Thúy esiintyy Helsinki Lit -kirjallisuustapahtumassa perjantaina 17.5. Häntä haastattelee palkittu esseisti ja kriitikko Silvia Hosseini.

Pakkaa reppu ja lähde retkelle!

4.4.2019

Retkelle! – Vinkit luontoon lähtijälle on kokeneiden retkeilijöiden Pekka Laineen ja Pertti Rovamon opaskirja kaikille retkeilijöille tai luontoon lähtemisestä haaveileville. Teoksessaan Laine ja Rovamo kertovat, mitä aloittelevan retkeilijän pitää tietää ja osata – ja mitä ei sovi unohtaa. Käytännölliset ohjeet ja upeat kuvat auttavat suunnittelemaan onnistuneen retken tai vaelluksen, jonka voi tehdä mihin tahansa vuodenaikaan.

Ennakkotietoa Gummeruksen kesän ja syksyn 2019 kirjoista

3.4.2019

Gummeruksen ensi kesän ja syksyn kirjakatalogi on julkaistu. Loppuvuonna ilmestyvissä kirjoissa käsitellään muun muassa koulukiusaamista ja sen pitkiä jälkiä, luontosuhdetta sekä Kalle Päätaloa, jonka syntymästä tulee kuluneeksi syksyllä 100 vuotta. Julkaisemme uutuuskirjat muun muassa Matti Röngältä, Antti Heikkiseltä sekä toukokuussa Helsinki Lit -kirjallisuustapahtumassa esiintyviltä Nina Lykkeltä ja Kim Thúylta.

100 suomalaista perhosta on kattava tietopaketti perhoslajien elämästä keväästä syksyyn

1.4.2019

Kevään kukoistuksen lähestyessä julkaisemme ajankohtaisen perhoskirjan 100 suomalaista perhosta. Kirjaan on valittu sata suomalaista perhoslajia, yleisiä mutta myös harvinaisia – sellaisia, jotka sävähdyttävät ja voivat osua helposti kenen tahansa eteen. Kirjan eläväiset lajiesittelyt innostavat havainnoimaan ja tutustumaan perhosiin sekä muihin luonnon hyönteisiin ja kasveihin.

Tulenarkoja asioita on polttavan ajankohtainen romaani halusta hallita elämää, joka ei ole hallittavissa

27.3.2019

Yhdysvaltalaisen Celeste Ngn tarkkanäköinen romaani Tulenarkoja asioita osoittaa, mikä vaara piilee uskomuksessa, että sääntöjä noudattamalla voi hallita elämää. Romaanissa kaksi erilaista perhettä joutuu törmäyskurssille, ja se käsittelee suuria kysymyksiä: Mikä on oikein ja mikä väärin? Kenellä on oikeus olla äiti? Mitä voi antaa anteeksi? Tulenarkoja asioita on myynyt yli miljoona kappaletta kotimaassaan Yhdysvalloissa, jossa se pysyi New York Timesin bestsellerlistalla lähes vuoden. Goodreads-lukijat äänestivät sen parhaaksi romaaniksi vuonna 2017. Tuottaja ja näyttelijä Reese Witherspoon on ostanut teoksen tv-oikeudet ja tähdittää tulevaa minisarjaa.

Romaani, joka vie lukijan onnellisuuden alkulähteelle

21.3.2019

Ranskalainen Laurent Gounelle on villinnyt maailmaa self help -romaaneillaan. Sinä päivänä opin elämään on valoisa ja inspiroiva romaani, joka kutsuu lukijan pohtimaan onnellisuutta tässä ajassa. Gounellesta tuli sensaatiomainen menestys jo esikoisromaanillaan Matka yli onnen esteiden (2018). Se on myynyt maailmanlaajuisesti jo yli miljoona kappaletta.

Psykologisen trillerin mestari Erin Kelly vierailee Suomessa Dekkariviikolla

19.3.2019

Ylistävät arviot saanut ja yksin Britanniassa yli puoli miljoonaa kappaletta myynyt Älä jää pimeään nosti psykologisen trillerin tähtikaartiin uuden valovoimaisen nimen: Erin Kelly. Kellyn monitahoinen läpimurtoteos käsittelee seksuaalista väkivaltaa sekä rajaa suostumuksen ja kieltäytymisen välillä. Raiskausoikeudenkäynnistä alkunsa saava, yllättävä tapahtumaketju saa lukijan pohtimaan naisen asemaa, valheiden seurauksia ja totuuden monia puolia. Erin Kelly vierailee Helsingissä Dekkariviikolla 13.–15.6.

Omakohtainen esikoisromaani kertoo suomalaisgraafikon vuodesta kiinalaisessa pelifirmassa

18.3.2019

Roviollakin työskennellyt Emma Kantanen on Aalto-yliopistosta valmistunut taiteen maisteri, peligraafikko, kuvataiteilija ja kirjailija. Hänen esikoisromaaninsa Nimi jolla kutsutaan öisin tutustuttaa lukijan pekingiläiseen työ- ja yöelämään. Se on rohkea ja hurja tutkimusmatka vieraaseen kulttuuriin, uusiin ihmissuhteisiin ja identiteettiin puhelimen automaattikääntäjän ja vaistojen toimiessa kompassina.

Dimily-menestystrilogian kiihkeästi odotettu jatko-osa on ilmestynyt

15.3.2019

Nykyhetken ja viiden vuoden takaisten tapahtumien välillä vuorotteleva Älä kerro kenellekään päästää DIMILY-trilogiasta tutun Tylerin avaamaan kipeää menneisyyttään ja kertomaan oman tarinansa. Kuinka isänsä kaltoinkohtelemasta pojasta kasvoi vihainen, itsetuhoinen nuori mies? Ja mihin suuntaan hän nyt haluaa mennä?

Katriina Huttusen suomennos Morten Strøksnesin Merikirjasta J. A. Hollo -palkintoehdokkaaksi

14.3.2019

Katriina Huttusen taidokkaasti suomentama norjalaisen Morten A. Strøksnesin Merikirja on valittu J. A. Hollo -palkintoehdokkaaksi. Merikirja on tarinallista tietokirjallisuutta. Se kertoo kahdesta ystävyksestä, jotka päättävät pyydystää kumiveneestä Lofootteja ympäröivissä syvyyksissä elävän jäähain. Teoksen kiistaton päähenkilö on kuitenkin meille yhä tuntematon valtameri.

Minna Rytisalon romaani Rouva C. sai Vuoden kirja -palkinnon

14.3.2019

Minna Rytisalon Minna Canthista kertova romaani Rouva C. voitti Suuren Journalistipalkinnon Vuoden kirja -kategorian. Palkinto jaettiin 13.3. MTV3-kanavalla suorana nähdyssä palkintogaalassa. Palkinnon perusteena on jokin merkittävä journalistinen teko palkinnon julkistusta edeltäneen vuoden aikana.

Sisko Savonlahden esikoisromaanin käännösoikeudet on myyty Ruotsiin

6.3.2019

Viime syksyn puhutuimman esikoiskirjan, Sisko Savonlahden autofiktiivisen romaanin Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu, käännösoikeudet on ostanut ruotsalaiskustantamo Norstedts. Savonlahden romaania on myyty Suomessa jo yli 13 000 kappaletta. Romaani oli myös Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkintoehdokkaana.

Dekkariseura palkitsi Dolores Redondon ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjalla

5.3.2019

Dekkariseura palkitsi Dolores Redondon ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjalla

Supersuosittu luontokuvaaja @soosseli kirjoitti oppaan eläinten kuvaamisesta

5.3.2019

Kansainvälisesti tunnetun luonto- ja eläinkuvaaja Ossi Saarisen pysäyttävän taianomaiset valokuvat ovat hurmanneet Instagramissa jo yli 155 000 seuraajaa. Saarinen tunnetaan kuvapalvelussa nimellä @soosseli. Kirjassaan Luontokuvia - Opi kuvaamaan eläimiä itseoppinut valokuvaaja opastaa niin vasta-alkajan kuin kokeneemmankin kuvaajan kehittymään ja ottamaan parempia eläinkuvia. Teoksen kuvitus koostuu ilmeikkäistä eläinkuvista, joiden rinnalla hän jakaa kuvausvinkkejä ja kertoo tarinoita kuvauskerroista. Saarinen toivoo kuvien ja kirjan innostavan ihmisiä liikkumaan yhä enemmän luonnossa ja tarkkailemaan kaikkea siellä tapahtuvaa. ”Upea suomalainen luonto vie ajatukset pois muista asioista ja jos pitää silmänsä auki, voi siellä nähdä yhden- jos toisenkinlaisia eläimiä”, Saarinen sanoo.

Intian ja Ison-Britannian ensimmäinen naisasianajaja inspiroi kirjailija Sujata Masseyta

27.2.2019

Maineikkaan dekkarikirjailijan Sujata Masseyn kiehtova Murha Bombayssa avaa historiallisen rikoskirjasarjan, jonka päähenkilö Perveen Mistry on saanut inspiraationsa Intian ja Ison-Britannian ensimmäisestä naisasianajajasta Cornelia Sorabjista. Sorabji oli ensimmäinen Bombayn yliopistosta valmistunut nainen ja ensimmäinen Oxfordin yliopistosta lakitutkinnon suorittanut nainen. Masseyn Murha Bombayssa on vanhanajan mysteeri, joka ei mässäile raakuuksilla vaan herkuttelee henkilöhahmoilla ja miljööllä ja herättää 1920-luvun monikulttuurisen Bombayn eloon.

Esikoiskirjailija Niina Mero kirjoittaa ja tutkii romanttista viihdekirjallisuutta

26.2.2019

Englantilainen romanssi on Niina Meron eskapistinen ja ahmittava esikoisromaani. Siinä ihastutaan Oxfordissa, selvitellään kadonneen aatelismiehen tapausta ja mennään sekaisin kirjallisuudesta. Romaani on populaarikulttuuri- ja kirjallisuusviitteineen oikea herkkupala kaikille englantilaisia tv-sarjoja seuraaville ja 1800-luvun klassiset rakkausromaanit lukeneille. Niina Mero tekee väitöskirjaa nykypäivän romanttisesta viihdekirjallisuudesta Suomessa.

Katsokaa miten onnellinen olen on romaani some-julkisivun ja todellisuuden välisestä ristiriidasta

20.2.2019

Kirjassaan Katsokaa miten onnellinen olen englantilainen menestyskirjailija Holly Bourne valottaa rohkeasti ja purevan hauskasti nykynaisten kokemia paineita yhteiskunnassa, perheessä, ystävien keskuudessa sekä oman itsen kanssa. Kepeä ja kipeä Katsokaa miten onnellinen olen on vahvasti kiinni ajassamme, jossa valtaosa vuorovaikutuksesta tapahtuu sosiaalisessa mediassa. Bourne suhtautuu intohimoisesti tasa-arvoon ja mielenterveyteen. Romaanissa oma minäkuva ja monenlaiset odotukset peilautuvat some-postausten värittämänä ura- ja elämyssuuntautuneisiin milleniaalinaisiin.

Ville Hytösen erotiikalla ladattu romaani Luumun polte maalaa terävän kuvan Balkanista

19.2.2019

Luumun polte on kolmen ihmisen rakkaustarina kaikkine kujeineen ja kiemurteluineen. Se kertoo epäsuhtaisen parin, serbimies Srđanin ja bosnialaisen Zoranan yhteiselosta. Tarinan kertojana on mystinen mustarastas. Tallinnassa asuva kirjailija Ville Hytönen tutustuttaa lukijan Knez Selon kylään serbialaisella vuorella ja vie rekka- ja linja-autokyydillä Belgradiin.

Minna Rytisalon Rouva C. Tulenkantaja-palkintoehdokkaana

18.2.2019

Minna Rytisalon romaani Rouva C. on valittu Tulenkantaja-palkintoehdokkaaksi. Nyt seitsemännen kerran jaettava Tulenkantaja-palkinto myönnetään kirjailijalle, jonka voittajateoksella olisi tuomariston mukaan mahdollisuudet menestyä käännöksinä ulkomailla. Palkinto jaetaan 23.3.2019 ja sen arvo on 10 000 euroa.

Sami Majalan romaani Ei ketään meidän jälkeemme havahduttaa katsomaan elämää tarkkaavaisesti

15.2.2019

Helsinkiläisen Sami Majalan Ei ketään meidän jälkeemme on romaani erään elämäntavan alasajosta, yhteisöstä joka hukkaa yhteisen kertomuksensa. Majala kuvaa tarkkanäköisesti ja lämmöllä modernia ihmistä, ostoskeskuksiin ajettua ja simulaatioon eksynyttä sukupolvea, joka pyrkii tekemään kaiken oikein samalla kun tabletin lasin alla maailma kuva kuvalta murtuu, katoaa historiaan jonka piti jo olla loppu.

Katja Kokon Kuulaan kaunis on laadukas opas korealaiseen ihonhoitoon

14.2.2019

Luonnonkosmetiikkamaailman valovoimainen vaikuttaja ja korealaisen ihonhoidon pioneeri Katja Kokko kokoaa tietotaitonsa yksiin kansiin kirjassa Kuulaan kaunis – korealainen ihonhoito. Kuulaan kaunis käy läpi korealaisen ihonhoitorutiinin vaiheet ja kertoo, miten tutkia raaka-ainelistoja ja valita oikeat tuotteet omalle iholle. Kirjassaan Kokko opastaa, miten korealaisen ihonhoitorutiinin voi muokata arkeen sopivaksi ja saada aikaan näkyviä tuloksia. Runsailla käytännön vinkeillä onnistuu vasta-alkajakin, mutta Kuulaan kaunis tarjoaa uutta tietoa myös rutiinia jo noudattaville sekä kauneudenhoidon ammattilaisille.

Minna Rytisalon Rouva C. on Vuoden kirja -palkintoehdokas

14.2.2019

Suuri journalistipalkinto 2018 -ehdokkaat on julkistettu. Minna Rytisalon romaani Rouva C. on valittu yhdeksi kolmesta Vuoden kirja -palkintoehdokkaasta. Palkinnon saajat julkistetaan keskiviikkona 13.3.2019 suorassa tv-lähetyksessä MTV3-kanavalla kello 20–21.

Tällainenko on ihminen - sata vuotta Primo Levin syntymästä

11.2.2019

Tänä vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta kirjailija Primo Levin syntymästä. Primo Levi tuli tunnetuksi dokumentoidessaan toisen maailmansodan aikaisia kokemuksiaan keskitysleirillä kirjassa Tällainenko on ihminen. Levi oli 24-vuotias, kun hänet vietiin Auschwitzin keskitysleiriin. Hän oli yksi kahdestakymmenestä italian-juutalaisesta, jotka selvisivät hengissä.

Haikean kaunis Koti-ikävän laulut on romaani merestä, perheestä ja musiikin voimasta

6.2.2019

Kanadalaisen Emma Hooperin koskettavan romaanin Koti-ikävän laulut kieli soi musiikin lailla. Musiikki soi myös keskiössä olevan perheen elämässä ja yhdistää toisistaan erkanevia ihmisiä. Hooperin esikoisromaani Etta ja Otto ja Russell ja James (2015) lumosi lukijat omalaatuisilla henkilöhahmoilla ja yksityiskohtaisesti mieleen piirtyvällä luontokuvauksella. Sari Karhulahden taidokkaasti suomentama Koti-ikävän laulut kuvaa samalla yksityiskohtaisuudella soinnikkaasti elämää kanadalaisessa kalastajakylässä.

Naomi Aldermanin feministinen dystopia Voima ravistelee sukupuolitettuja ajattelumalleja

1.2.2019

Feministinen dystopiatrilleri Voima on brittikirjailija Naomi Aldermanin sokeeraava teos uudenlaisesta maailmasta, jossa valta on siirtynyt naisille. #Metoo-aikakaudella yhä ajankohtaisemmasta Voimasta on tullut maailmanlaajuinen ilmiö, keskustelunaihe ja myyntimenestys. Voimaa on verrattu Orjattaresi-dystopiaan, jonka kirjoittanut Margaret Atwood on mentoroinut Aldermania.

Jojo Moyes lumoaa lukijansa hevosaiheisella romaanilla Kuinka painovoimaa uhmataan

30.1.2019

Brittiläinen viihdekirjailija Jojo Moyes valloitti maailman koskettavalla Kerro minulle jotain hyvää -trilogialla. Jojo Moyesin romaanit ovat sulattaneet lukijoiden sydämiä jo yli 44 kielellä, ja kirjoja on myyty yli 38 miljoonaa kappaletta. Kuinka painovoimaa uhmataan on aiemmin suomentamaton helmi Moyesin laajasta tuotannosta. Kuinka painovoimaa uhmataan on koskettavan kaunis kuvaus elämän haavoittuvaisuudesta, suurista unelmista ja tahdonvoimasta.

Kaarlen palkinnot Minna Rytisalolle, Minna Eväsojalle ja Katriina Huttuselle

25.1.2019

Gummeruksen Kaarlen palkinto kaunokirjailijalle myönnettiin Minna Rytisalolle Minna Canthin nuoruusvuosista kertovasta romaanista Rouva C. Kaarlen palkinnon tietokirjailijalle sai Minna Eväsoja japanilaista viisautta ja sielunmaisemaa avaavalla teoksellaan Shoshin – Aloittelijan mieli. Suomentaja Katriina Huttunen sai Kaarlen palkinnon kääntäjälle. Kaarlen palkinnot on nimetty Gummeruksen perustajan Kaarle Jaakko Gummeruksen mukaan.

Seksikirja pojille opettaa kunnioittamaan itseä ja muita

24.1.2019

Respektiä – Seksikirja pojille on suorasukainen, avarakatseinen ja humaani opas kaikille nuorille. Ruotsalainen kirjailija, seksuaalikasvattaja ja luennoitsija Inti Chavez Perez neuvoo lukijoita flirttailun, suutelun, hyväilyn ja seksin harrastamisen alkuun. Kirjan tärkeimmäksi teemaksi nousee kunnioitus niin omia kuin toistenkin tunteita ja rajoja kohtaan. Chavez Perez vierailee Helsingissä 6.–7.2.

Juhlavuoden kunniaksi kokoelma Minna Canthin tuntemattomampia novelleja

18.1.2019

Kirjallisuudentutkija Minna Maijala on koonnut Minna Canthin 175-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kokoelman novelleja, jotka kuvaavat tavallisen ihmisen arkea aikana, jolloin normeista poikkeaminen johti usein lääketieteelliseen diagnoosiin. Ihmisen kuvia -kokoelman laajassa esipuheessa Maijala kirjoittaa kirjailijanroolin merkityksestä Canthille itselleen, 1800-luvun lopun ilmapiiristä ja ihmiskuvasta sekä tekee huomioita menneen ja nykypäivän samankaltaisuuksista. Novellikokoelma näyttää, että ihmisen sisäinen kokemus voi olla hämmästyttävän samankaltainen 1880-luvulla ja 2010-luvulla.

120-vuotias Marttaliitto kokosi keittotaitonsa yksiin kansiin

17.1.2019

Martat – Keittokirja on konstailematon, houkutteleva ja moderni, ja se sopii jokaiseen suomalaiseen keittiöön. Kirjasta löytyy koko suomalaisen ruokaperinteen kirjo karjalanpiirakoista ja Hanna-tädin kakuista nyhtökaurakiusaukseen ja nokkossipseihin. Marttojen pitkä perinne näkyy tietoutena niin ruokahävikin vähentämisestä, villiyrttien hyödyntämisestä kuin taloudellisesta ajattelusta ruoanlaitossa.

Sally Greenin uusi Savuvarkaat-fantasiasarja alkaa

16.1.2019

Englantilainen Sally Green valloitti maailman Half Bad -menestystrilogialla, joka käännettiin ennätyksellisesti yli viidellekymmenelle kielelle. Greenin Savuvarkaat aloittaa uuden eeppisiin mittoihin laajenevan YA-fantasiasarjan, jota on verrattu Game of Thronesiin. Valtakuntien välinen rauha järkkyy ja viisi nuorta saavat huomata, etteivät Pitorian Pohjoisylängöllä elävät paholaiset olekaan vaaroista pahimpia.

Pystyyn, kuolleet! avaa Fred Vargasin Kolme evankelistaa -sarjan

15.1.2019

Ranskalainen pitkän linjan dekkaristi Fred Vargas hurmaa lukijan lämpimällä huumorilla ja hykerryttävän omaperäisillä henkilöhahmoilla. Pystyyn, kuolleet! on Kolme evankelistaa -sarjan avausosa, jossa boheemit historiantutkijat Mathias, Marc ja Lucien ajautuvat ratkaisemaan arvoituksellisia rikoksia. Ranskan arvostetuimman jännityskirjailijan kirjoja on myyty maailmanlaajuisesti yli 10 miljoonaa kappaletta, ja niitä on käännetty 45 kielelle.

Lilium regale on häikäisevä kaunokirjallinen debyytti ja vavahduttava tarina rakkaudesta

14.1.2019

Johanna Laitilan esikoisromaani Lilium regale käsittelee elinikäistä rakkautta, sodan nähnyttä sukupolvea ja naisten vaiettuja tarinoita. Se kertoo Tornionjokilaaksosta lähtöisin olevan Elsen elämäntarinan käänteentekevine kohtaamisineen ja kuvaa kiinnostavasti elämää 1940- ja 1950-luvuilla Lapissa, rajan molemmin puolin.

Onko self help -oppaista todella apua elämänmuutokseen?

11.1.2019

Lontoolaisen Marianne Powerin Rikkaaksi, hoikaksi, naimisiin on elämänmakuinen ja yhteiskunnallinen teos onnellisuuden löytämisestä. Itseapukirjallisuuden suurkuluttajaksi tunnustautuva Power on kolmekymppinen nainen, joka paiskii töitä, yrittää olla hyvä ihminen ja maksaa vuokransa säntillisesti. Elämän tarkoitus on kuitenkin kadonnut. Power päättää lukea 12 self help -opasta ja kokeilla, millaista on elää oppaiden ohjeiden mukaisesti.

Megasuosittu viihdekirjailija Nora Roberts tekee uuden aluevaltauksen kirjoittamalla dystopiaa

9.1.2019

Romanttisen jännityksen mestari Nora Roberts tekee uuden aluevaltauksen dystooppiseen maailmaan sijoittuvalla uutuuskirjallaan Ensimmäinen vuosi. Ensimmäinen vuosi käynnistyy, kun maapallolla alkaa levitä hengenvaarallinen pandemia ja maailma ajautuu kaaokseen. On myös selviytyjiä ja heillä uudenlaisia, yllättäviä voimia – osa käyttää niitä hyvään, osa pahaan. Maailman suosituimpiin kirjailijoihin lukeutuvan Robertsin kirjoja on myyty kansainvälisesti yli 500 miljoonaa kappaletta, Suomessakin yli miljoona kirjaa.

Psykologi ja lastenpsykiatri: ”Lapsi tarvitsee ihmissuhteen, jossa hänen kokemuksillaan on merkitystä”

7.1.2019

Mitä taapero ajattelee pyrkiessään pakkaspäivänä pihalle sandaaleissa? Miksei lapsi lopeta inttämistä? Miten pysyä rauhallisena irrottaessaan kännykkää teinin kädestä? Psykologi Leea Mattilan ja lastenpsykiatri Janna Rantalan uutuuskirja tarjoaa avuksi maailmanlaajuisesti käytössä olevan mentalisaatioteorian, jolla tarkoitetaan kykyä ymmärtää omia reaktioitaan ja eläytyä toisen mieleen.

Savonia-palkinto Heidi Jaatiselle

2.1.2019

Heidi Jaatinen sai Kuopion kaupungin myöntämän Savonia-kirjallisuuspalkinnon romaanistaan Koski. Savonia-palkinto myönnetään vuosittain tunnustuksena edellisvuonna ilmestyneestä merkittävästä savolaisesta kaunokirjallisesta teoksesta. Palkintosumma on 12 000 euroa.

Viestinnän yhteystiedot

Pauliina Pietilä Tuottaja
010 683 6222
pauliina.pietila@gummerus.fi
Eeva Herrainsilta Viestintäpäällikkö
010 683 6210
eeva.herrainsilta@gummerus.fi

Mediapankkiin »