Ajankohtaista

Mitä jos Liisa olisikin trans? Juno Dawsonin Ihmemaa on silmiä avaava tutkimusmatka nuoren transnaisen mieleen

Mitä jos Liisa olisikin trans? Juno Dawsonin Ihmemaa on silmiä avaava tutkimusmatka nuoren transnaisen mieleen

26.2.2021

Haluatko ymmärtää paremmin sukupuolten moninaisuutta? Arvostetun brittikirjailijan ja transaktivistin Juno Dawsonin romaani Ihmemaa (Gummerus) on ajankohtainen ja samaistuttava Liisa Ihmemaassa -tulkinta identiteetistä ja itsensä hyväksymisestä. Kirja nousi Booksellerin YA-palkinnon shortlistille.

›› Lue lisää

Haaveiletko matkustamisesta? Kati Kelolan kirja Vaihtuvia maisemia – 100 ideaa maata pitkin matkailuun auttaa ideoimaan, minne lähteä lentämättä ja kuinka kokea hitaan matkailun nautinto

15.2.2021

Vaihtuvia maisemia – 100 ideaa maata pitkin matkailuun (Gummerus) sisältää konkreettisia vinkkejä matkailijoille, jotka haluavat muuttaa matkustamistaan aiempaa kestävämmäksi sekä löytää uusia kohteita läheltä, Suomesta ja Euroopasta. Matkailutoimittaja Kati Kelolan kirjoittama tietokirja auttaa katsomaan karttaa uusin silmin ja suunnittelemaan matkoja, jotka tehdään kokonaan tai osittain maata pitkin.

Historiallista romantiikkaa 1800-luvun Turussa - Ann-Christin Antellin esikoisromaani aloittaa Puuvillatehdas-sarjan

12.2.2021

Rusettiluistelua, kilpakosintoja ja tasa-arvon puolustamista. Puuvillatehtaan varjossa (Gummerus) on Ann-Christin Antellin esikoisromaani, joka vie aikamatkalle 1800-luvun lopun Turkuun. Romaani aloittaa hurmaavan Puuvillatehdas-sarjan.

Holly Bournen Teeskentelyä on vihainen ja viihdyttävä romaani seksuaalisesta suostumuksesta, rajoista ja omana itsenään olemisen vaikeudesta Tinder-aikakautena

10.2.2021

Englantilaisen menestyskirjailijan Holly Bournen Teeskentelyä (Gummerus) on kipeä ja nautinnollinen nykyromaani itsensä arvostamisesta, miellyttämisen halusta, traumasta selviytymisestä ja seksuaalisen suostumuksen rajoista. Samalla se on osuva kuvaus siitä, mitä sosiaalinen media ja deittisovellukset tekevät mielenterveydellemme.

Lea ja Santeri Pakkasen inkerinsuomalaisista kertova tietokirja on valittu vuoden 2020 historiateokseksi

6.2.2021

Kahden toimittajan Santeri Pakkasen ja Lea Pakkasen tietokirja Se tapahtui meille – Isän ja tyttären matka inkerinsuomalaisuuteen on valittu Vuoden 2020 historiateokseksi. Voittaja julkistetaan 6.2.2021 klo 10 Suomalaisilla historiapäivillä Lahden Sibelius-talossa.

Saamelaisten kansallispäivänä ilmestyvä romaani käsittelee alkuperäiskansaa koskevia ajankohtaisia kysymyksiä

6.2.2021

vHalla Helle on palkitun runoilijan, muusikon sekä kulttuuri- ja ympäristöaktivisti Niillas Holmbergin ensimmäinen romaani. Se tutustuttaa lukijan etelästä Saamenmaalle muuttavan päähenkilönsä matkassa Utsjoen ja rajaseudun saamelaisiin ja heidän elämäänsä, ajankohtaisiin maankäyttö- ja kielikysymyksiin sekä pohjoisen huikaisevaan luontoon. Samalla teos kuvaa yksilön ja yhteisön ristiriitoja, säröjä identiteetissä ja mielenterveyden järkkymistä. Romaani ilmestyy saamelaisten kansallispäivänä 6.2.

Selja Ahavan Taivaalta tippuvat asiat on arvostetun Dublin Literary Awardin pitkällä listalla

4.2.2021

Selja Ahavan kansainvälisesti menestynyt romaani Taivaalta tippuvat asiat (2015) on valittu Dublin Literary Awardin pitkälle listalle. Dublin Literary Award jaetaan vuosittain englanniksi kirjoitetulle tai käännetylle romaanille. Se on arvoltaan 100 000 euroa. Ahavan romanin ovat kääntäneet englanniksi Emily ja Fleur Jeremiah. Palkinnon shortlist julkistetaan 25.3.

Palkitun Elif Shafakin uutuus on kauniin brutaali ja yhteiskuntakriittinen romaani naisen ahtaasta asemasta Turkissa

4.2.2021

Merkittävimpiin nykykirjailijoihin kuuluvan Elif Shafakin 10 minuuttia 38 sekuntia tässä oudossa maailmassa (Gummerus) on koskettava ja syvästi humaani tarina naiseksi kasvamisesta patriarkaalisten sääntöjen yhteiskunnassa. Teos oli ehdolla muun muassa Booker-palkinnon saajaksi ja valittiin Blackwellin vuoden kirjaksi. Shafak kirjoittaa sekä turkiksi että englanniksi ja on julkaissut 18 kirjaa, joista 11 on romaaneja. Hänen teoksiaan on käännetty 54 kielelle.

Taidokas runodebyytti liukuu intiimeistä läsnäolon hetkistä muinaishistoriaan

3.2.2021

Dramaturgi ja esitystaiteilija Milka Luhtaniemi toimii monipuolisesti nykyrunouden kentällä. Hänen teksti-installaatioitaan sekä video- ja äänirunojaan on esitetty gallerioissa ja runoustapahtumissa. Nyt ilmestyvässä esikoisrunokokoelmassa Kirnu etäisyys ja läheisyys muodostavat jännitteen; vartalo ja iho kutsuvat tutustumaan ja kokemaan, mutta väliin jää aina kuromaton etäisyys.

Uusi menestyssarja Maria Wern -dekkaristi Anna Janssonilta

2.2.2021

Ruotsissa heti ilmestyttyään myyntilistojen kärkisijoille noussut ja jo yli 100 000 kappaletta myynyt Katoavat jäljet on Anna Janssonin uuden dekkarisarjan avausosa. Kirja esittelee lukijoille karismaattisen rikoskomisario Kristoffer Barkin. Ruotsalainen dekkarisuosikki Jansson tunnetaan parhaiten tv-sarjastakin tutun poliisin Maria Wernin luojana. Janssonin kirjoja on myyty Suomessa kaikkiaan lähes 500 000 kappaletta.

Rasismi on valkoinen ongelma – Odotettu puheenaihekirja Miksi en enää puhu valkoisille rasismista on ilmestynyt suomeksi

1.2.2021

Black Lives Matter -liikkeen myötä entisestään ajankohtaisemmaksi noussut Miksi en enää puhu valkoisille rasismista (Gummerus) on palkitun brittitoimittajan Reni Eddo-Lodgen pysäyttävä tietokirja rakenteellisesta rasismista. Suomennoksen esipuheessa toimittaja Maryan Abdulkarim tuo kirjan osaksi Suomen rasismikeskustelua kirjoittamalla romanien ja saamelaisten syrjinnästä. Äänikirjan lukee rap-artisti Yeboahina tunnettu Rebekka Kuukka.

Kaksi huippuosaajaa Gummeruksen kirjatoimitukseen: Lotta Sonninen ja Leenastiina Kakko toimituspäälliköiksi

29.1.2021

FM Lotta Sonninen on nimitetty Gummeruksen tietokirjallisuuden toimituspäälliköksi. Lähes 20 vuotta Otavalla työskennellyt Sonninen siirtyy Gummerukselle kaunokirjallisuuden kustannuspäällikön tehtävästä. Gummeruksen suomennetun kaunokirjallisuuden toimituspäälliköksi on nimitetty FM Leenastiina Kakko. Hän on työskennellyt kirja-alalla kustannustoimittamisen ja käännösoikeuksien parissa vuodesta 2004, viimeiset neljä vuotta kirjallisuusagenttina Rights & Brandsilla. Kumpikin aloittaa uudessa tehtävässään 1.3.

Johanna Pohjolan Isä pullossa saa Lauri Jäntin tunnustuspalkinnon

28.1.2021

Johanna Pohjolan tietokirja Isä pullossa – Matka alkoholistin mieleen ja maailmaan (Gummerus) on saanut Lauri Jäntin tunnustuspalkinnon 2021. Toimittajana työskentelevän Pohjolan teos on pysäyttävä kuvaus suomalaisesta alkoholismista ja sen hoitamisesta. Tunnustuspalkinnon suuruus on 7500 euroa.

Kaarlen palkinnot Esa Sirénille, Eeva Kolulle ja Sarianna Silvoselle

27.1.2021

Kaarlen palkinto kaunokirjailijalle myönnetään Esa Sirénille romaanista Sissiosasto Hirvelä. Kaarlen palkinnon tietokirjailijalle saa Eeva Kolu teoksestaan Korkeintaan vähän väsynyt – Eli kuinka olla tarpeeksi maailmassa, jossa mikään ei riitä. Suomentaja Sarianna Silvonen saa Kaarlen palkinnon kääntäjälle. Kaarlen palkinnot on nimetty Gummeruksen vuonna 1872 perustaneen Kaarle Jaakko Gummeruksen mukaan.

Palkitun Vegetaristi-romaanin kirjoittaneen Han Kangin uutuus on viiltävän kaunis kuvaus surusta

22.1.2021

Eteläkorealaisen Han Kangin Valkoinen kirja (Gummerus) on kaunis ja tarkkanäköinen tutkielma valkoisesta väristä ja surusta. Se on samalla rakkaudentunnustus kertojan isosiskolle, joka kuoli vain muutaman tunnin ikäisenä. Osin omaelämäkerrallinen Valkoinen kirja oli Booker-palkintoehdokkaana. Kriitikot ovat ylistäneet romaania, joka yhdistää taidokkaasti tekstiä ja valokuvia.

Pulitzer-palkittu suurromaani puista ja ihmisistä

20.1.2021

Aikamme arvostetuimpiin amerikkalaiskirjailijoihin kuuluvan Richard Powersin Ikipuut on polttavan ajankohtainen romaani elämäntapamme hinnasta ja paikastamme maailmassa. Se on myös henkeäsalpaavan upea ylistyslaulu luonnon ihmeille. Romaanin on suomentanut palkittu kääntäjä Sari Karhulahti.

Feministisiä novelleja, tanssin pyörteitä, auringonsäteitä ja juhlapainos - Alkuvuoden käännöskirjat tarjoavat hyvän mielen nautintoja talvipäiviin

13.1.2021

Tuoreen leivän tuoksua Cornwallissa ja tanssin pyörteitä Roomassa. Suositut brittikirjailijat Jenny Colgan ja Kate Eberlen tarjoilevat uutuuksissaan hyvän mielen nautintoja pimeisiin talvipäiviin. Lisäksi Gummerus julkaisee vuoden alkajaisiksi menestyskirjailija Cecelia Ahernilta voimaannuttavia novelleja ja romanttisen viihteen kiistattomalta kuningattarelta Nora Robertsilta juhlapainoksen 40-vuotisen kirjailijanuran kunniaksi.

Viestinnän yhteystiedot

Pauliina Pietilä Tuottaja
010 683 6222
pauliina.pietila@gummerus.fi
Eeva Herrainsilta Viestintäpäällikkö
010 683 6210
eeva.herrainsilta@gummerus.fi

Mediapankkiin »