Ajankohtaista

Maailmanloppu peruttu – 7 väitettä kiertotaloudesta on rohkea visio maailmasta, jossa vallitsee hyvän kierre

Maailmanloppu peruttu – 7 väitettä kiertotaloudesta on rohkea visio maailmasta, jossa vallitsee hyvän kierre

22.5.2023

Kiertotalous on paras ja ehkä ainoa mahdollisuutemme elää nykyistä parempaa elämää rajallisten resurssien maapallolla, huomauttaa Pasi Nokelaisen uutuustietokirja Maailmanloppu peruttu – 7 väitettä kiertotaloudesta (Gummerus). Nokelaisella on hyviä uutisia: Kuluttamista ei tarvitse lopettaa, kun tavaroita käytetään palveluna omistamisen sijaan.

›› Lue lisää

Anneli Kannon Rottien pyhimys ja Niillas Holmbergin Halla Helle Runeberg-palkinnon ehdokkaiksi

9.12.2021

Anneli Kannon ja Niillas Holmbergin romaanit on valittu Runeberg-kirjallisuuspalkinnon ehdokkaiksi. Kannon Rottien pyhimys kertoo fiktion keinoin Hattulan Pyhän Ristin kirkon maalausurakasta. Holmbergin Halla Helle tutustuttaa lukijan Utsjoen ja rajaseudun saamelaisiin. Voittaja julkistetaan Runebergin päivänä 5.2.2022. Palkintosumma on 20 000 euroa.

Julia Thurénin Kaikki kuluttamisesta on Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon ehdokkaana

9.11.2021

Palkitun toimittajan Julia Thurénin Kaikki kuluttamisesta – Näin aloin käyttää rahojani paremmin on yleissivistävä ja käytännönläheinen tietokirja, joka kertoo konkreettisin vinkein, miten turhan kuluttamisen voisi lopettaa ja mihin omat rahat on järkevintä käyttää. Thurén avaa kirjassaan, miten hän on onnistunut muuttamaan omia kulutustapojaan, ja samalla auttaa ymmärtämään muun muassa kuluttamisen juuria, kapitalismia, kiertotaloutta ja vastuullista sijoittamista.

Romantiikkaa ja joulureseptejä majakkasaaren leipomosta – Jenny Colganin herkullinen jouluromaani ilmestyy 15.11.

27.10.2021

”Tänä vuonna aion tehdä listan. SUUNNITELMAN”, Polly julisti reippaana ja nousi istumaan peiton suojissa. ”Tästä vuodesta ei tule katastrofia.” ”Milloin joulu olisi ollut katastrofi?” Huckle ihmetteli”

Saamelaisen runoilija-aktivisti Niillas Holmbergin romaanin Halla Helle käännösoikeudet on myyty Ranskaan

22.10.2021

Ranskalaiskustantamo Éditions le Seuil on ostanut palkitun runoilijan, muusikon sekä kulttuuri- ja ympäristöaktivisti Niillas Holmbergin romaanin Halla Helle käännösoikeudet. Saamelaisten kansallispäivänä ilmestynyt romaani herätti poikkeuksellisen paljon huomiota ja sai kiittävät arviot.

Mitä luontokato merkitsee? H niin kuin Haukka -kirjailijan Iltalentoja avaa lajien tärkeyttä muurahaisista tervapääskyihin

20.10.2021

”Elämme ympäristön kannalta kauheita aikoja. Nyt jos koskaan meidän on valittava tarkkaan, miten huomioimme luonnon ja toimimme vuorovaikutuksessa sen kanssa. Käynnissä on maailman kuudes suuri sukupuuttoaalto, ja me olemme sen itse aiheuttaneet.”

Diorin salaisuus on hurmaava romaani muotiluomuksista ja aikansa ahtaita rooleja rikkoneista naislentäjistä

19.10.2021

Australialainen bestseller-kirjailija Natasha Lester kirjoittaa kansainvälisissä menestysromaaneissaan urheista naisista, jotka uhmaavat aikansa ahdasta naiskuvaa. Diorin salaisuus on unohtumaton tarina toisen maailmansodan aikana vastarintaliikkeeseen kuuluneista naisista, ikuisesta rakkaudesta, sanoin kuvaamattomasta petoksesta ja mittaamattoman arvokkaasta muotileninkien kokoelmasta. Fiktiivisen tarinan taustalla on historiallisia tapahtumia ja henkilöitä: muotisuunnittelija Christian Dior ja hänen sisarensa, keskitysleiriltä selviytynyt vastarintataistelija Catherine Dior sekä joukko naislentäjien pioneereja.

Miten kylmyys vaikuttaa hyvinvointiimme? Kylmä kutsuu on rakkauskirje kylmille vesille ja talvelle

15.10.2021

Toimittaja-tietokirjailija Tiina Torpan Kylmä kutsuu – Hyvinvointia talvesta (Gummerus) kertoo kylmävesiuinnin, hiihdon ja muiden talvilajien sekä viileyden vaikutuksesta ihmisen hyvinvointiin. Samalla kirja ylistää Suomen ilmastoa ja luontoa. Suomi on Torpan mukaan maailman paras kylmävesiuinnin ja talvilajilajien maa, mutta mitä voimme tehdä, jotta nykyisenkaltainen talvi säilyy? Kirja ilmestyy maanantaina 18.10.

Satu Mannisen seitsemäs runokokoelma pureutuu ajankohtaisiin mielenterveyden ja terapian teemoihin

8.10.2021

Dora, Pikku Hans, Rottamies, Schreber, Susimies ja Homoseksuaalinen nainen – Korva kaupungin yllä -runokokoelmassa pääsevät ääneen Sigmund Freudin tunnetuimmat potilaat. Sairaanhoitajaopinnot aloittanut palkittu runoilija Satu Manninen pureutuu ajankohtaisiin aiheisiin: mielenterveyteen ja terapiaan.

Kuka on Kameleontti? Psykiatri jäljittää tuhatkasvoista sarjamurhaajaa Ruotsissa suositussa dekkarisarjassa

7.10.2021

Kameleontti (Gummerus) vie lukijan tuhatkasvoisen sarjamurhaajan kintereille kesäiseen Tukholmaan. Ruotsalaisen lääkärikirjailijan Jonas Moströmin dekkarit ovat suosittuja etenkin äänikirjojen kuuntelijoiden keskuudessa. Gummerus ryhtyy julkaisemaan niitä suomeksi.

Nuorista lohikäärmeistä kertova Tulisiivet on hauska ja jännittävä fantasiasarja alakouluikäisille – Sen luonut kirjailija Tui T. Sutherland on yksi Soturikissat-menestyssarjan kirjoittajista

6.10.2021

Maailmalla megahitiksi noussut lastenromaanisarja Tulisiivet on koukuttanut monet alakouluikäiset lukemiseen. Sarjan romaaneja on myyty jo yli 14 miljoonaa kappaletta, ja sen pohjalta on tekeillä tv-sarja. Suomeksi ilmestyy tänä syksynä kaksi romaania: Viiden poikasen ennustus ja Puuttuva perillinen. Lasten- ja nuortenkirjailija Tui T. Sutherland on yksi supersuositun Soturikissat-sarjan kirjoittajista Erin Hunter -nimen takana.

Kun naisen mitta täyttyy – Eläin on Lisa Taddeon hurja kostoromaani #metoon jälkeiseen aikaan

5.10.2021

Kolme naista -menestystietokirjastaan tunnetun Lisa Taddeon raju ja raivokas esikoisromaani Eläin (Gummerus) kuvaa tarkalla katseellaan nykymaailmaa, jossa nainen joutuu yhä kohtaamaan täysin tarpeetonta häirintää, niin monin eri tavoin.

Rellu, Rättäri, Kupla, Warre ja Mosse – Jake Nymanin Oi niitä autoja vie nostalgiselle matkalle menneiden vuosien auto-Suomeen

4.10.2021

Mitä suomalainen pop-musiikki on eri vuosikymmeninä kertonut suomalaisten suhteesta autoihin? Mitkä ovat kaikkien aikojen parhaat autolaulut? Jake Nymanin Oi niitä autoja – Tarinoita ja musiikkia muistojen valtateiltä (Gummerus) on nostalginen retromatka menneiden vuosikymmenten auto-Suomeen. Kirjailijan omat automatkamuistot lomittuvat suomalaisen autoilun historiaan aina ensimmäisistä maahan tuoduista automobiileistä lähtien.

Savonia-palkitun Heidi Jaatisen sukuromaani kuvaa isäntä- ja palvelusväen yhteiseloa karikkoineen ja suvantoineen sisällissodan jälkeisessä Suomessa

30.9.2021

Finlandia-ehdokkaanakin ollut Heidi Jaatinen sai Savonia-palkinnon edellisestä romaanistaan Koski (2018). Nyt ilmestyvä Suvanto jatkaa samoissa maisemissa, kirjailijan kotiseudulla Kiuruvedellä. Suvanto kuvaa uusperheen elämää sisällissodan jälkeisessä Savossa. 1920-luvulle tultaessa Suomea koettelee uusi uhka: espanjantauti.

Laura Frimanin Tauko on raivorehellinen päiväkirjamuistelma shoppailulakosta, pukeutumisesta ja helsinkiläisestä koronavuodesta 2020

28.9.2021

”En osta vuonna 2020 yhtäkään vaatetta. En uutta, en vanhaa. En pientä, en suurta. En järkevää, en päähänpistoa. En turhaketta, en välttämätöntä. (Aion vuoden aikana selvittää, mitä ”välttämätön” oikeastaan edes 2020-luvulla tarkoittaa.) En yksiäkään sukkahousuja tai alkkareita. En, vaikka viimeinenkin alushousuparini repeäisi keskeltä kahtia.”

Viipurin evakoille suunniteltiin Kekkosen johdolla uutta kaupunkia Pohjanmaan rannikolle – Anna Kortelaisen kirja dramatisoi historian unohdetut faktat ja panee Suomen kartan uusiksi

25.9.2021

Entä jos Viipuri-tarinalla olisi onnellinen loppu? Tätä kysymystä kirjailija ja taidehistorioitsija Anna Kortelainen, jolla itselläänkin on viipurilaisia juuria, pohtii kirjassaan Uusi Viipuri. Kortelainen kaivaa esiin unohtuneet suunnitelmat ja dokumentit ja vie mielikuvituksen voimalla Kekkosen hankkeen maaliinsa. Palkitun graafikon Ville Tietäväisen piirrokset herättävät Uuden Viipurin eloon.

Venepakolaistaustaisen Kim Thúyn viiltävä kuvaus Vietnamin sodasta, orpolapsia evakuoineen lentokoneen maahansyöksystä ja rakkaudesta

21.9.2021

Kanadanvietnamilainen Kim Thúy on valloittanut lukijat ympäri maailmaa uniikilla kerronnallaan. Hänen teoksiaan on käännetty 29 kielelle. Nyt suomeksi ilmestyvä romaani Em – Rakasta on pysäyttävä kuvaus sodan mielettömyydestä ja siviilien sekä sotilaiden rankoista kokemuksista. Romaanin kantavana teemana on rakkaus ja ihmisyyden katkeamaton elämänlanka.

Rikosjournalistien true crime -teos norjalaismiljonäärin vaimon oudosta katoamisesta

20.9.2021

Lunnaat – rikostapaus, joka järkytti Norjaa (Gummerus) kertoo tasapainoisesti ja yksityiskohtaisesti, mitä tähän mennessä tiedetään miljonääri Tom Hagenin vaimon katoamismysteeristä. Norjan kuuluisin rikostapaus on yhä selvittämättä.

Hiljainen potilas -menestyskirjailijan uusi murhamysteeri vie kreikkalaismyyttien maailmaan

17.9.2021

Neidot (Gummerus) on Alex Michaelidesin kiihkeästi odotettu toinen romaani. Kirjailijan esikoistrilleri Hiljainen potilas (2019) oli maailmalla huikea menestys ja Suomessa se on myynyt jo lähes 30 000 kappaletta.

Ihminen ja susi ovat laumaeläimiä – Päivi Alasalmen Sudenraudat pohtii, kumpi kaipaa enemmän suojelua

8.9.2021

Päivi Alasalmen Sudenraudat (Gummerus) on tositapahtumiin perustuva kertomus Turun seudun lapsensurmaajasusien metsästyksestä 1800-luvun lopulla. Traagisen tapahtumasarjan aikana yksi susi tai susipari surmasi 22 lasta. Romaani pohtii kaunokirjallisin keinoin, mikä sai suden ja ehkä myös sen parin ryhtymään saalistamaan lapsia.

Haluaisin vaan jutella jollekin – Antti Ervastin ja Matti Pikkujämsän Yksi näistä hetkistä on ajankohtainen kirja yksinäisyyden taakasta ja voimasta

7.9.2021

Psykoterapeutti Antti Ervasti ja kuvittaja Matti Pikkujämsä avaavat uutuuskirjassaan CupOfTherapy: Yksi näistä hetkistä – 100 ajatusta yksinäisyydestä ja yksinolosta (Gummerus), miltä yksinäisyys ja eristäytyminen tuntuvat lapsen, nuoren, aikuisen ja ikääntyvän näkökulmasta. Samalla kirja kuvaa, mitä voimaa yksinolosta voi saada. Kansainväliseksi someilmiöksi kasvanut CupOfTherapy käsittelee mielenterveyttä samaistuttavien eläinpiirrosten ja voimatekstin avulla.

Matti Röngän Surutalo on nostalgian sävyttämä romaani isästä, pojista ja rintamamiestalosta

6.9.2021

Surutalo on Ylellä uutisankkurina työskentelevän Matti Röngän romaani isien ja poikien vammoista, jotka periytyvät. Se kuvaa sodan käyneen isän kasvattamia veljeksiä, puusepänverstaalla ja tanssilavalla syttyvää nuoruuden intohimoa, opiskeluvuosia 80-luvun svengaavassa Helsingissä ja yhden miehen myrskyä kesällä 2020.

Miten kyetä tekemään suuria päätöksiä, kun niistä aiemmatkin ovat olleet huonoja? – Sisko Savonlahden romaani kertoo naisesta, joka ei kasva ihmisenä

5.9.2021

Kai minä halusin tätä on Sisko Savonlahden odotettu toinen romaani. Se on koominen ja säälimättömän terävä kuvaus yhden naisen elämästä. Savonlahti lunasti paikkansa nykykirjallisuuden kärkikaartissa jo kriitikoiden ylistämällä ja lukijoiden rakastamalla esikoisromaanillaan Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu (2018).

Selja Ahavalle Kiitos kirjasta -palkinto

1.9.2021

Selja Ahavan romaani Nainen joka rakasti hyönteisiä on saanut vuoden 2021 Kiitos kirjasta -palkinnon. Palkinnon jakavat vuosittain Kirjakauppaliitto ry, Libro ry ja Suomen kirjastoseura ry. Se myönnetään kotimaiselle kirjailijalle, jonka edellisenä vuonna Suomessa ilmestynyt kaunokirjallinen tai kaunokirjallisia keinoja käyttävä teos on ollut erityisesti virikkeitä antava.

Juutalaisnaisten vastarintatoiminta Puolan getoissa oli laajamittaista ja rohkeaa – Hätkähdyttävä tietokirja tuo päivänvaloon toisen maailmansodan unohdetut sankarit

30.8.2021

Päivien valo – Hitlerin gettojen vastarintanaiset kertoo Puolan getoissa toisen maailmansodan aikana toimineesta vastarintaverkostosta. Se koostui juutalaisnaisista, jotka salakuljettivat aseita, tiedustelivat ja vakoilivat, kaivoivat bunkkereita ja toteuttivat sabotaasioperaatioita oman henkensä uhalla. Bestsellerlistoille Yhdysvalloissa nousseen tietokirjan elokuvaoikeudet on myyty Steven Spielbergille.

Ei kai omaa lastaan voi surmata? – Uutuusdekkareissa pohditaan pahinta mahdollista ja tavataan joukko suosikkietsiviä

24.8.2021

Moninkertaisesti palkittu Camilla Grebe on Ruotsin tämän hetken kiinnostavin jännityskirjailija. Juuri suomeksi ilmestynyt Veteen piirretty viiva on kylmäävän tarkkanäköinen rikosdraama perheestä hajoamispisteessä. Alkusyksyn dekkareissa selvitetään myös raiskauksesta epäiltyjen miesten murhia Gotlannissa, Walesin prinssin vierailun aiheuttamia levottomuuksia 1920-luvun Bombayssa ja yli 20 vuotta vanhaa surmatun huumediilerin tapausta Los Angelesissa.

Anna Puu tähdittää Gummeruksen kaikkien aikojen suurinta äänikirjatuotantoa Daisy Jones & The Sixiä

20.8.2021

Maanantaina 23.8. äänikirjana ilmestyvä Daisy Jones & The Six on Gummeruksen kaikkien aikojen suurin äänikirjatuotanto. Mukana on peräti 8 lukijaa, joista rocktähti Daisy Jonesin nimiroolin esittää Anna Puu.

Rakkauden esterata – Eppu Nuotion romaanissa epätodennäköinen rakkaustarina alkaa poliisiaseman kuulusteluhuoneessa

19.8.2021

Itsensä lukijoiden sydämiin kirjoittaneen Eppu Nuotion Niin kuin vierasta maata on kutkuttava ja elämänmakuinen rakkaustarina, jota molemmat osapuolet vastustavat – turhaan. Hurmaava hyvän mielen romaani näyttää rakastumisen riskit ja todistaa, että riskinotto kannattaa.

Teatterintekijä Riko Saatsi kuvaa neuroottista hallinnan tarvetta ja sen mahdottomuutta taitavassa esikoiskokoelmassaan

18.8.2021

Hyviä aikomuksia on teatteriohjaajana tunnetun Riko Saatsin taidokas esikoiskokoelma. Novellit osuvat ajan hermoon kuvaamalla työssä uupumista, vanhemmuuden paineita, syrjäytymistä, väkivaltaa sekä pahoinvointia hyvinvointiyhteiskunnassa.

Sukupolvimuistelma Vuodet tuo lukijan iholle ajan kulumisen 1940-luvulta 2000-luvulle

17.8.2021

Vuodet on ikonisen ranskalaiskirjailijan moderni muistelmaklassikko. Annie Ernaux kuvaa sotienjälkeistä Eurooppaa, jossa nainen voi hankkia ammatin, päättää lapsilukunsa ja ottaa eron – ja jota leimaavat elintasoerot, maaseudun autioituminen, populismi ja kuluttamisen elämäntapa.

Miten turhan kuluttamisen voisi lopettaa?

9.8.2021

Me suomalaiset ostamme ja omistamme liikaa tavaraa. Kaikki tietävät, että nykymuotoisen kuluttamisen on muututtava, mutta miten? Julia Thurénin Kaikki kuluttamisesta – Näin aloin käyttää rahojani paremmin on yleissivistävä ja käytännönläheinen tietokirja, joka kertoo konkreettisin vinkein, miten turhan kuluttamisen voisi lopettaa ja mihin omat rahat on järkevintä käyttää.

Sukupolvensa parhaan sotakirjailijan Esa Sirénin uutuusromaanissa käydään jatkosodan tunturitaisteluita Sallan rintamalla

5.8.2021

Jääkiekkovalmentajan uran jälkeen viisikymppisenä kirjailijaksi ryhtynyt Esa Sirén tunnetaan tosipohjaisten sotatarinoiden tinkimättömänä taiturina. Hänen romaaneissaan faktat ovat kohdillaan ja veijarimainen huumori maustaa tiukkaa toimintakuvausta. 17. sotaromaani Kairan soturit kertoo Tornion suunnalta kootun JR 54:n 1. komppanian erämaataisteluista ja partioretkistä armottomissa olosuhteissa heinäkuun helvetillisistä kranaattitulista sateiseen syksyyn ja lumiseen talveen 1941.

Viiltävä romaani kiusaamisesta koulussa ja kotona

4.8.2021

Menestyskirjailija Holly Bourne kirjoittaa suoraan ja samaistuttavasti henkisestä väkivallasta ja ottaa vahvasti kantaa kiusaamisen torjumisen puolesta. Uutuusromaani Vuosikirja muistuttaa, miten koulu voi olla monelle julma paikka. Koulukiusaaminen on ongelma, joka aikuisten on ratkaistava.

Antti Röngän Nocturno 21:07 on omakohtainen ja kirjoittajaansa säästelemätön romaani seksuaalisesta häpeästä

18.6.2021

24-vuotiaan Antti Röngän kirjailijanura sain komean lähdön jo palkitun, koulukiusaamista käsittelevän esikoisromaanin Jalat ilmassa ilmestyttyä 2019. Sitä seurasi yhdessä kirjailijaisä Petri Tammisen kanssa kirjoitettu kirjeenvaihtokirja Silloin tällöin onnellinen (2020). Röngän kolmas teos Nocturno 21:07 käsittelee edellisten kirjojen tavoin aikuiseksi kasvamisen vaikeutta pureutuen tällä kertaa seksuaaliseen häpeään ja itseinhoon. Romaani ilmestyy ja on arvosteluvapaa 5.8.

Ex-ammattisotilaan toimintatrilleri tutustuttaa lukijan Venäjän mafiaan ja vie keskelle Ukrainan sotaa

16.6.2021

Kirjailija Seppo Mustaluoto on tehnyt pitkän uran ammattisotilaana ja lainvalvontaviranomaisena eri puolilla Suomea ja kansainvälisissä tehtävissä. Tämä näkyy Mustaluodon trillereissä, joissa yksityiskohdat pitävät kutinsa niin välineiden, toimintamallien kuin tapahtumapaikkojenkin osalta. Reikäpää avaa kiinnostavasti Venäjän mafian kehitystä 1990-luvulta tähän päivään ja kiidättää lukijan kyttäyskeikalta Montenegrosta keskelle Ukrainan sotaa. Romaani ilmestyy 1.7.

Pohjanmaalainen esikoisdekkaristi teki unelmasopimuksen ruotsalaiskustantamon kanssa – Gummerus kustantaa dekkarisarjan suomeksi

15.6.2021

Suomenruotsalainen esikoisdekkaristi Nilla Kjellsdotter on tehnyt poikkeuksellisen kustannussopimuksen kolmesta dekkarista Ruotsin suurimpiin kustantamoihin kuuluvan Norstedtsin kanssa. Suomeksi kirjat kustantaa Gummerus. Ensimmäinen Murhia Pohjanmaalla -sarjan dekkari ilmestyy kesällä 2022.

Niina Meron uusi viihderomaani tarjoaa romantiikkaa Suomen suvessa miehen näkökulmasta

7.6.2021

Niina Mero on romanttista viihdekirjallisuutta kirjoittava palkittu kirjailija ja nykypäivän romanttisesta viihdekirjallisuudesta väitöskirjaa tekevä kirjallisuudentutkija. Hänen 2019 ilmestynyt esikoisromaaninsa Englantilainen romanssi oli lukijoiden rakastama myyntimenestys, ja sen käännösoikeudet on myyty jo neljälle kielelle. Nyt ilmestyvä uutuus Romanssin sankari vie lukijan kesämökkimaisemiin, lavatansseihin ja yöttömän yön huumaan. Miehen näkökulmasta kirjoitettu romaani pitää sisällään viitteitä niin Eino Leinon runoihin kuin Suomi-Filmin tuotantoihinkin.

Odotettu trilleri saatavilla suomeksi jo sen kansainvälisenä ilmestymispäivänä: Clare Mackintoshin Panttivanki ilmestyy 22.6.

1.6.2021

Menestyskirjailija Clare Mackintoshin kiihkeästi odotettu lentokonetrilleri Panttivanki ilmestyy Suomessa samaan aikaan kuin Britanniassa ja Yhdysvalloissa, sen kansainvälisenä julkaisupäivänä 22.6.2021. Mackintosh saapuu Suomeen syyskuussa, mikäli koronatilanne sallii. Hän kertoo uutuuskirjastaan Dekkarifestivaaleilla.

Mitä voimme oppia kreikkalaisilta toisten huomioimisesta ja elämänilosta?

31.5.2021

Kreikkalaisen Stefanos Xenakiksen Lahja – Miten nauttia elämästä ja nähdä ihmeitä kaikkialla on kokoelma inspiroivia ja arkisia kertomuksia tosielämän pienistä ihmeistä. Kirja opettaa keskittymistä, läsnäolotaitoja ja kiitollisuutta ihmisten kohtaamisesta. Samalla se tarjoaa nojatuolimatkan Kreikkaan ja maan ystävälliseen kulttuuriin.

Poikkeuksellinen true crime -kirja perheestä, joka hallitsee göteborgilaislähiötä Ruotsin lakien ulkopuolella

30.5.2021

Mitä tapahtuu, kun yhteiskunta ei voi tuomita rikoksen tekijää? Tutkivan toimittajan Johanna Bäckström Lernebyn Perhe – Mafiosoja vai ruotsalaislähiön ongelmanratkaisijoita on pysäyttävä tositarina epäoikeudenmukaisuudesta, rohkean toimittajan työstä ja rinnakkaisyhteiskunnasta, joka on päässyt syntymään pohjoismaisen hyvinvointivaltion sisään.

Kirjailija ja muusikko Niillas Holmbergille Lapin rahaston taiteen palkinto

24.5.2021

Utsjokelainen kirjailija, runoilija, muusikko ja aktivisti Niillas Holmberg on saanut Suomen Kulttuurirahaston Lapin rahaston taiteen palkinnon. Palkinto on arvoltaan 10 000 euroa.

Kesän dekkareissa käsitellään oikeistopopulismin nousua, nettivihaa, nuoruuden kiihkeää ystävyyttä ja esi-isien tekemiä vääryyksiä

18.5.2021

Kesän jännittävimmissä kirjoissa seikkaillaan Norjan lumisissa maisemissa, Lontoon kuumassa kesässä ja matkataan väkivallan riivaamaan favelaan Rio de Janeirossa. Uudet romaanit ilmestyvät suosikkikirjailija Anne Holtilta, Erin Kellyltä sekä kirjailijakaksikko Douglas Prestonilta ja Lincoln Childilta.

Ihanaa lukemista kesälomalle: Gummeruksen alkukesän feel good -kirjat vievät nojatuolimatkoille Britteinsaarille

17.5.2021

Alkukesän käännösromaaneissa aloitetaan alusta ja opetellaan pyytämään ja saamaan apua niin naapureilta kuin kodin älylaitteilta. Feel good -kestosuosikit Jojo Moyes ja Jenny Colgan, tekoälykomedian taituri P.Z. Reizin sekä romantiikan kuningatar Nora Roberts vievät lukijansa Englannin, Irlannin ja Skotlannin idyllisiin maisemiin.

Hollantilainen menestysteos on mestarillinen lukuromaani turismin rappeuttamasta Euroopasta

10.5.2021

Ilja Leonard Pfeijfferin moneen kertaan palkittu Grand Hotel Europa oli Alankomaiden myydyin kirja vuonna 2019 ja kirjailijan kansainvälinen läpimurtoteos, jonka käännösoikeudet on myyty 18 maahan. Älykäs, vetävä ja poleeminen romaani kertoo Euroopasta ja sen tulevaisuudesta globalisaation, siirtolaisvirtojen ja massaturismin aikana. Samalla se on vangitseva kertomus menetetystä rakkaudesta ja seikkailusta Caravaggion kadonneen maalauksen jäljillä.

Ann-Christin Antellin esikoisromaani Puuvillatehtaan varjossa myynyt jo yli 15 000 kappaletta

29.4.2021

Turkulaisen Ann-Christin Antellin Puuvillatehtaan varjossa on ollut alkuvuoden esikoisromaanitapaus. Helmikuussa ilmestyneestä kirjasta on otettu jo kolmas painos ja se on myynyt yhteensä yli 15 000 kappaletta kaikissa formaateissa. Puuvillatehdas-sarjan toinen osa ilmestyy ensi vuonna.

Nina Lykken satiirinen lääkäriromaani on röntgenintarkka ja skalpellinterävä kuvaus keski-ikäisestä keskiluokasta

8.4.2021

Norjan arvostetuimmalla kirjallisuuspalkinnolla Bragella palkittu Kohonnut riski kuvaa osuvasti keski-iän kriisiä, uskottomuutta ja yleislääkärin vastaanotolle saapuvan keskiluokkaisen potilasvirran todellisia ja kuviteltuja vaivoja. Nina Lykke on hurmannut kirjallisuuskriitikot tarkoilla ja mustan humoristisilla huomioillaan todellisuudesta, jossa elämme. Hänen edellinen romaaninsa Ei, ei ja vielä kerran ei (2019) oli sekin myynti- ja arvostelumenestys.

Gummeruksen loppuvuoden kirjat julki – Uutuusromaanit tulossa Sisko Savonlahdelta, Matti Röngältä ja Antti Röngältä

7.4.2021

Gummeruksen kesän ja syksyn 2021 kirjaluettelo on julkaistu! Loppuvuoden kirjasato tarjoaa kasvutarinoita, romantiikkaa, rikoksia, nostalgiaa sekä teräviä havaintoja yhteiskunnasta ja ajastamme. Yksi syksyn odotetuimpia kirjoja on menestysesikoisestaan Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu tunnetun Sisko Savonlahden uutuus.

Elämäkerta Elin Danielson-Gambogista kertoo boheemin ja omapäisen taidemaalarin vaiherikkaan tarinan

25.3.2021

Miksi menestynyt ja omana aikanaan laajasti tunnustusta saanut kultakauden taidemaalari Elin Danielson-Gambogi (1861–1919) tunnetaan nykyään monia aikalaisiaan huonommin? Tähän etsii vastauksia taidehistorioitsija Salla Leponiemen kirjoittama elämäkertateos Niin kauan kuin tunnen eläväni. Samalla piirtyy kuva itsenäisestä, kansainvälistä uraa tekevästä taidemaalarista, joka vähät välitti porvarillisen yhteiskunnan sovinnaisuussäännöistä. Intohimoisen taiteilijuuden lisäksi teos valottaa Danielson-Gambogin lapsuutta, ystävyyssuhteita ja avioliittoa, joissa oli dramaattisia käänteitä. Kirjan kuvaliitteissä on merkittävimpien teosten lisäksi valokuvia taiteilijan elämän varrelta.

Paula Havasteen Saarenmaa-sarjan päätösosassa päästään Neuvosto-Eestin suljetulta saarelta Tallinnaan ja Helsinkiin

22.3.2021

Kiitetyn Saarenmaa-sarjan neljännessä osassa Saarelaislaulu eletään vuotta 1967. Pieniä muutoksen merkkejä alkaa kihistä saarelaistenkin mielissä, vaikka edeltävät vuosikymmenet ovat opettaneet varovaiseksi. Romaani kertoo myös musiikin voimasta ja merkityksestä vaikeina aikoina.

Ajankohtainen romaani äidiksi tulemisesta pitää sisällään omakohtaisia kokemuksia synnytysväkivallasta

18.3.2021

Anna-Liisa Ahokummun toinen romaani Kolme rukousta äidille käsittelee äitien ja tytärten ketjua, synnytysväkivaltaa ja kriisejä elämän käännekohdissa. Romaani kuvaa yhteyden katkeamista ja ensimmäistä lastaan synnyttävän Eveliinan yksinäisyyttä ja kipua. Toisessa aikatasossa seurataan nuoren Anjezën kasvutarinaa ajalta ennen kuin häntä aletaan kutsua Äiti Teresaksi.

Sisällissotaa käsittelevistä teoksistaan tunnettu Anneli Kanto kirjoitti romaanin Hattulan Pyhän Ristin kirkon maalareista

15.3.2021

Anneli Kannon Rottien pyhimys kertoo fiktion keinoin Suomen laajimpien ja alkuperäisimpien seinämaalausten synnystä 1500-luvun alkupuolella. Hersyväjuonisessa romaanissa keskiaikainen kyläyhteisö kohtaa meren takaa tulevat maalarimestarit. Samalla seurataan yhteisönsä hyljeksimän nuoren naisen kasvutarinaa taiteilijaksi ja pohditaan taiteen tekemisen ikiaikaisia merkityksiä.

Kustantaja, filosofian kunniatohtori ja Gummeruksen entinen toimitusjohtaja Pekka Salojärvi on kuollut

13.3.2021

Pekka Salojärvi syntyi kustantajaperheeseen 1940. Vuodesta 1970 alkaen hän toimi Gummeruksen toimitusjohtajana ja myöhemmin hallituksen puheenjohtajana. Monipuolista kokemusta täydensivät alan monet luottamustoimet. Salojärven muistelmateos Kirjailija kirjoittaa, kustantaja kustantaa ilmestyi 2007. Pekka Salojärvi kuoli kotonaan perjantaina 12.3.2021 pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana.

Mitä vaatteet paljastavat meistä, ajasta ja yhteiskunnasta? Viimeinen vuosi vie isoäidin vaatekaapille ja pariisilaisille kirpputoreille

11.3.2021

Toimittaja Laura Pörstin Viimeinen vuosi – Muistiinpanoja muutamista vaatekaapeista on kirja siitä, mitä valitsemme yllemme ja miksi. Omakohtainen ja rehellinen tietokirja näyttää, että pukeutuessamme peitämme ihoa mutta paljastamme paljon muuta: tunteita ja epävarmuuksia, makua ja arvostuksia, sukupuolta ja sosiaaliluokkaa.

Uusi avaus dekkaristina tunnetulta Vera Valalta – aistivoimainen lukuromaani Aprikoosiyöt vie kukkivaan Italiaan

9.3.2021

Vera Valan Aprikoosiöissä ratkotaan suvun salaisuuksia tuoksuja ja värejä tulvillaan olevassa Tolfan vuoristossa. Ihanan eskapistinen romaani tarjoaa hengähdyshetken arjesta, nojatuolimatkan Italiaan ja romantiikkaa kahdessa aikatasossa. Vera Valan yli 20 Italiassa vietettyä vuotta näkyvät tekstissä italialaisen elämänmenon, ruokakulttuurin ja maisemien kuvauksessa.

Sotavalokuvaaja Lee Millerin elämästä innoituksen saanut Ranskalainen valokuvaaja on ilmestynyt - Natasha Lester kirjoittaa historian rohkeista naisista

8.3.2021

Ranskalainen valokuvaaja (Gummerus) on kiehtova historiallinen romaani, joka on saanut inspiraationsa sotavalokuvaajanaisten pioneerin Lee Millerin elämästä. Bestseller-kirjailija Natasha Lester kirjoittaa urheista naisista, jotka uhmaavat aikansa ahdasta naiskuvaa. Hänen romaaninsa sisältävät paitsi sotaa ja rakkautta, myös muotia, glamouria ja perhesalaisuuksia kahdessa aikatasossa.

Ykkösrivin esseisti Silvia Hosseini kirjoittaa elämästä, kuolemasta ja matkoista niiden välillä

3.3.2021

Voiko matkustamisen nautinnollisuudesta enää puhua? Mikä on Jane Austenin Ylpeyden ja ennakkoluulon yhteys pääomaan? Kuka on esseen minä? Voiko kuoleman kanssa oppia tulemaan toimeen? Tie, totuus ja kuolema on Silvia Hosseinin tarkkanäköinen, omintakeinen, älykäs ja terävä tutkielma matkasta kohti väistämätöntä – muutaman mutkan kautta. Esseekokoelmassa pohditaan ruumiillisuutta ja henkisyyttä, rahaa ja valtaa, elämäniloa ja menetystä.

NY Timesin parhaaksi muistelmateokseksi viimeisen 50 vuoden ajalta nimeämä Toisissamme kiinni kuvaa äidin ja tyttären kipeän läheistä suhdetta

1.3.2021

Vivian Gornickin Toisissamme kiinni on viiltävän älykäs muistelmaklassikko 1980-luvun New Yorkista. Kirja kuvaa Bronxin juutalaisessa yhteisössä kasvaneen Gornickin ja hänen äitinsä ristiriitaista suhdetta, keskinäistä riippuvuutta ja molempien elinikäistä itsenäistymispyrkimystä. Ilmestyttyään kirja aloitti Yhdysvalloissa muistelmakirjallisuuden buumin. Kansainvälisesti palkitun teoksen käännösoikeudet on myyty jo 14 maahan. Sen on suomentanut palkittu kääntäjä Arto Schroderus.

Mitä jos Liisa olisikin trans? Juno Dawsonin Ihmemaa on silmiä avaava tutkimusmatka nuoren transnaisen mieleen

26.2.2021

Haluatko ymmärtää paremmin sukupuolten moninaisuutta? Arvostetun brittikirjailijan ja transaktivistin Juno Dawsonin romaani Ihmemaa (Gummerus) on ajankohtainen ja samaistuttava Liisa Ihmemaassa -tulkinta identiteetistä ja itsensä hyväksymisestä. Kirja nousi Booksellerin YA-palkinnon shortlistille.

Haaveiletko matkustamisesta? Kati Kelolan kirja Vaihtuvia maisemia – 100 ideaa maata pitkin matkailuun auttaa ideoimaan, minne lähteä lentämättä ja kuinka kokea hitaan matkailun nautinto

15.2.2021

Vaihtuvia maisemia – 100 ideaa maata pitkin matkailuun (Gummerus) sisältää konkreettisia vinkkejä matkailijoille, jotka haluavat muuttaa matkustamistaan aiempaa kestävämmäksi sekä löytää uusia kohteita läheltä, Suomesta ja Euroopasta. Matkailutoimittaja Kati Kelolan kirjoittama tietokirja auttaa katsomaan karttaa uusin silmin ja suunnittelemaan matkoja, jotka tehdään kokonaan tai osittain maata pitkin.

Historiallista romantiikkaa 1800-luvun Turussa - Ann-Christin Antellin esikoisromaani aloittaa Puuvillatehdas-sarjan

12.2.2021

Rusettiluistelua, kilpakosintoja ja tasa-arvon puolustamista. Puuvillatehtaan varjossa (Gummerus) on Ann-Christin Antellin esikoisromaani, joka vie aikamatkalle 1800-luvun lopun Turkuun. Romaani aloittaa hurmaavan Puuvillatehdas-sarjan.

Holly Bournen Teeskentelyä on vihainen ja viihdyttävä romaani seksuaalisesta suostumuksesta, rajoista ja omana itsenään olemisen vaikeudesta Tinder-aikakautena

10.2.2021

Englantilaisen menestyskirjailijan Holly Bournen Teeskentelyä (Gummerus) on kipeä ja nautinnollinen nykyromaani itsensä arvostamisesta, miellyttämisen halusta, traumasta selviytymisestä ja seksuaalisen suostumuksen rajoista. Samalla se on osuva kuvaus siitä, mitä sosiaalinen media ja deittisovellukset tekevät mielenterveydellemme.

Lea ja Santeri Pakkasen inkerinsuomalaisista kertova tietokirja on valittu vuoden 2020 historiateokseksi

6.2.2021

Kahden toimittajan Santeri Pakkasen ja Lea Pakkasen tietokirja Se tapahtui meille – Isän ja tyttären matka inkerinsuomalaisuuteen on valittu Vuoden 2020 historiateokseksi. Voittaja julkistetaan 6.2.2021 klo 10 Suomalaisilla historiapäivillä Lahden Sibelius-talossa.

Saamelaisten kansallispäivänä ilmestyvä romaani käsittelee alkuperäiskansaa koskevia ajankohtaisia kysymyksiä

6.2.2021

vHalla Helle on palkitun runoilijan, muusikon sekä kulttuuri- ja ympäristöaktivisti Niillas Holmbergin ensimmäinen romaani. Se tutustuttaa lukijan etelästä Saamenmaalle muuttavan päähenkilönsä matkassa Utsjoen ja rajaseudun saamelaisiin ja heidän elämäänsä, ajankohtaisiin maankäyttö- ja kielikysymyksiin sekä pohjoisen huikaisevaan luontoon. Samalla teos kuvaa yksilön ja yhteisön ristiriitoja, säröjä identiteetissä ja mielenterveyden järkkymistä. Romaani ilmestyy saamelaisten kansallispäivänä 6.2.

Selja Ahavan Taivaalta tippuvat asiat on arvostetun Dublin Literary Awardin pitkällä listalla

4.2.2021

Selja Ahavan kansainvälisesti menestynyt romaani Taivaalta tippuvat asiat (2015) on valittu Dublin Literary Awardin pitkälle listalle. Dublin Literary Award jaetaan vuosittain englanniksi kirjoitetulle tai käännetylle romaanille. Se on arvoltaan 100 000 euroa. Ahavan romanin ovat kääntäneet englanniksi Emily ja Fleur Jeremiah. Palkinnon shortlist julkistetaan 25.3.

Palkitun Elif Shafakin uutuus on kauniin brutaali ja yhteiskuntakriittinen romaani naisen ahtaasta asemasta Turkissa

4.2.2021

Merkittävimpiin nykykirjailijoihin kuuluvan Elif Shafakin 10 minuuttia 38 sekuntia tässä oudossa maailmassa (Gummerus) on koskettava ja syvästi humaani tarina naiseksi kasvamisesta patriarkaalisten sääntöjen yhteiskunnassa. Teos oli ehdolla muun muassa Booker-palkinnon saajaksi ja valittiin Blackwellin vuoden kirjaksi. Shafak kirjoittaa sekä turkiksi että englanniksi ja on julkaissut 18 kirjaa, joista 11 on romaaneja. Hänen teoksiaan on käännetty 54 kielelle.

Taidokas runodebyytti liukuu intiimeistä läsnäolon hetkistä muinaishistoriaan

3.2.2021

Dramaturgi ja esitystaiteilija Milka Luhtaniemi toimii monipuolisesti nykyrunouden kentällä. Hänen teksti-installaatioitaan sekä video- ja äänirunojaan on esitetty gallerioissa ja runoustapahtumissa. Nyt ilmestyvässä esikoisrunokokoelmassa Kirnu etäisyys ja läheisyys muodostavat jännitteen; vartalo ja iho kutsuvat tutustumaan ja kokemaan, mutta väliin jää aina kuromaton etäisyys.

Uusi menestyssarja Maria Wern -dekkaristi Anna Janssonilta

2.2.2021

Ruotsissa heti ilmestyttyään myyntilistojen kärkisijoille noussut ja jo yli 100 000 kappaletta myynyt Katoavat jäljet on Anna Janssonin uuden dekkarisarjan avausosa. Kirja esittelee lukijoille karismaattisen rikoskomisario Kristoffer Barkin. Ruotsalainen dekkarisuosikki Jansson tunnetaan parhaiten tv-sarjastakin tutun poliisin Maria Wernin luojana. Janssonin kirjoja on myyty Suomessa kaikkiaan lähes 500 000 kappaletta.

Rasismi on valkoinen ongelma – Odotettu puheenaihekirja Miksi en enää puhu valkoisille rasismista on ilmestynyt suomeksi

1.2.2021

Black Lives Matter -liikkeen myötä entisestään ajankohtaisemmaksi noussut Miksi en enää puhu valkoisille rasismista (Gummerus) on palkitun brittitoimittajan Reni Eddo-Lodgen pysäyttävä tietokirja rakenteellisesta rasismista. Suomennoksen esipuheessa toimittaja Maryan Abdulkarim tuo kirjan osaksi Suomen rasismikeskustelua kirjoittamalla romanien ja saamelaisten syrjinnästä. Äänikirjan lukee rap-artisti Yeboahina tunnettu Rebekka Kuukka.

Kaksi huippuosaajaa Gummeruksen kirjatoimitukseen: Lotta Sonninen ja Leenastiina Kakko toimituspäälliköiksi

29.1.2021

FM Lotta Sonninen on nimitetty Gummeruksen tietokirjallisuuden toimituspäälliköksi. Lähes 20 vuotta Otavalla työskennellyt Sonninen siirtyy Gummerukselle kaunokirjallisuuden kustannuspäällikön tehtävästä. Gummeruksen suomennetun kaunokirjallisuuden toimituspäälliköksi on nimitetty FM Leenastiina Kakko. Hän on työskennellyt kirja-alalla kustannustoimittamisen ja käännösoikeuksien parissa vuodesta 2004, viimeiset neljä vuotta kirjallisuusagenttina Rights & Brandsilla. Kumpikin aloittaa uudessa tehtävässään 1.3.

Johanna Pohjolan Isä pullossa saa Lauri Jäntin tunnustuspalkinnon

28.1.2021

Johanna Pohjolan tietokirja Isä pullossa – Matka alkoholistin mieleen ja maailmaan (Gummerus) on saanut Lauri Jäntin tunnustuspalkinnon 2021. Toimittajana työskentelevän Pohjolan teos on pysäyttävä kuvaus suomalaisesta alkoholismista ja sen hoitamisesta. Tunnustuspalkinnon suuruus on 7500 euroa.

Kaarlen palkinnot Esa Sirénille, Eeva Kolulle ja Sarianna Silvoselle

27.1.2021

Kaarlen palkinto kaunokirjailijalle myönnetään Esa Sirénille romaanista Sissiosasto Hirvelä. Kaarlen palkinnon tietokirjailijalle saa Eeva Kolu teoksestaan Korkeintaan vähän väsynyt – Eli kuinka olla tarpeeksi maailmassa, jossa mikään ei riitä. Suomentaja Sarianna Silvonen saa Kaarlen palkinnon kääntäjälle. Kaarlen palkinnot on nimetty Gummeruksen vuonna 1872 perustaneen Kaarle Jaakko Gummeruksen mukaan.

Palkitun Vegetaristi-romaanin kirjoittaneen Han Kangin uutuus on viiltävän kaunis kuvaus surusta

22.1.2021

Eteläkorealaisen Han Kangin Valkoinen kirja (Gummerus) on kaunis ja tarkkanäköinen tutkielma valkoisesta väristä ja surusta. Se on samalla rakkaudentunnustus kertojan isosiskolle, joka kuoli vain muutaman tunnin ikäisenä. Osin omaelämäkerrallinen Valkoinen kirja oli Booker-palkintoehdokkaana. Kriitikot ovat ylistäneet romaania, joka yhdistää taidokkaasti tekstiä ja valokuvia.

Pulitzer-palkittu suurromaani puista ja ihmisistä

20.1.2021

Aikamme arvostetuimpiin amerikkalaiskirjailijoihin kuuluvan Richard Powersin Ikipuut on polttavan ajankohtainen romaani elämäntapamme hinnasta ja paikastamme maailmassa. Se on myös henkeäsalpaavan upea ylistyslaulu luonnon ihmeille. Romaanin on suomentanut palkittu kääntäjä Sari Karhulahti.

Feministisiä novelleja, tanssin pyörteitä, auringonsäteitä ja juhlapainos - Alkuvuoden käännöskirjat tarjoavat hyvän mielen nautintoja talvipäiviin

13.1.2021

Tuoreen leivän tuoksua Cornwallissa ja tanssin pyörteitä Roomassa. Suositut brittikirjailijat Jenny Colgan ja Kate Eberlen tarjoilevat uutuuksissaan hyvän mielen nautintoja pimeisiin talvipäiviin. Lisäksi Gummerus julkaisee vuoden alkajaisiksi menestyskirjailija Cecelia Ahernilta voimaannuttavia novelleja ja romanttisen viihteen kiistattomalta kuningattarelta Nora Robertsilta juhlapainoksen 40-vuotisen kirjailijanuran kunniaksi.

Viestinnän yhteystiedot

Pauliina Pietilä Tuottaja
010 683 6222
pauliina.pietila@gummerus.fi
Eeva Herrainsilta Viestintäpäällikkö
010 683 6210
eeva.herrainsilta@gummerus.fi

Mediapankkiin »