Ajankohtaista

Anni Kuu Nupposen Sydänmeri on maaginen romaani merestä ja kaunokirjallinen hätähuuto merensuojelun puolesta

Anni Kuu Nupposen Sydänmeri on maaginen romaani merestä ja kaunokirjallinen hätähuuto merensuojelun puolesta

5.6.2023

Anni Kuu Nupposen Sydänmeri piirtää toiveikkaan kuvan lähitulevaisuudesta, jossa ympäristöongelmia on ratkaistu. Päähenkilönsä, seitsemänkymppisen merenvartija Marian kautta teos pohtii palaamista yhteisöön, vastuun ottamista omista teoista, anteeksiantoa ja vanhemman naisen valtaa.​ Tarina ammentaa monille kulttuureille yhteisistä vedenpaisumusmyyteistä.

›› Lue lisää

Aloita stressitön vuosi intialaisittain – Ikigai-kirjailijoiden elämäntaito-opas Namaste ilmestyy 2.1.2023

21.12.2022

Mitä om-tavu merkitsee? Mitä tarkoittavat nirvana ja samsara? Millainen hengitysharjoitus lievittää eniten stressiä? Miksi kurkuman käyttö kannattaa? Namaste - Onnellisen elämän taito (Gummerus) on yleissivistävä, inspiroiva ja käytännöllinen opaskirja, joka avaa intialaisen filosofian peruskäsitteitä. Menestysteos Ikigaista tunnettujen kirjailijoiden Héctor Garcían ja Fransesc Mirallesin uusin elämäntaito-opas ilmestyy 2.1.2023.

Ernaux´n Isästä / Äidistä ja Sarrin Miesten syvimmät salaisuudet ehdolla Jarl Hellemann -palkinnon saajiksi

7.12.2022

Annie Ernaux´n Isästä / Äidistä (Gummerus 2022) ja Mohamed Mbougar Sarrin Miesten syvimmät salaisuudet (Gummerus 2022) ovat ehdolla suomennetun kaunokirjallisuuden Jarl Hellemann -palkinnon saajiksi. Isästä / Äidistä yhdistää kaksi alkukielellä erikseen julkaistua teosta La place (1983) ja Une femme (1987) ja ne on suomentanut Lotta Toivanen. Miesten syvimmät salaisuudet (La plus secrète mémoire des hommes, 2021) ilmestyi tänä vuonna Marja Luoman ja Sampsa Peltosen suomentamana.

Merja Mäki sai Tulenkantaja-kirjallisuuspalkinnon evakkoromaanistaan Ennen lintuja

3.12.2022

Suomalaisen kirjaviennin edistämiseksi perustettu Tulenkantaja-palkinto jaettiin Tampereella 3.12. kymmenennen kerran. Palkinnon sai Merja Mäki tammikuussa ilmestyneestä romaanistaan Ennen lintuja, joka kuvaa nuoren evakon raskasta taivalta Laatokan saaresta Pohjanmaan lakeuksille kylmänä sotatalvena 1940. Voittajan valitsi viidestä finalistista kirjailija Emmi Itäranta. Ennen lintuja -romaanin käännösoikeudet on myyty jo Ukrainaan, Ruotsiin ja Ranskaan.

Sari Aro Savonia-palkintoehdokkaaksi

18.11.2022

Kirjailija Sari Aro on ehdolla Savonia-kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Aron kesällä ilmestynyt esikoisromaani Nukkuvan jättiläisen laakso on koskettava kasvutarina, jossa Kuopio ja Kallavesi jäävät taakse, kun nuori Alina muuttaa Brasilian suomalaissiirtokuntaan. Romaani sijoittuu 1930-1940-luvuille ja kuljettaa lukijan tiukkoja sääntöjä noudattavaan siirtokuntaan sademetsän siimeksessä ja elämää sykkivään Rio de Janeiroon toisen maailmansodan kynnyksellä.

Merja Mäen romaani Ennen lintuja on Tulenkantaja-kirjallisuuspalkinnon ehdokkaana

4.11.2022

Merjan Mäen koskettava evakkoromaani Ennen lintuja on yksi viidestä Tulenkantaja-kirjallisuuspalkinnon ehdokkaasta. Tulenkantaja-palkinto, arvoltaan 5 000 euroa, on Aamulehden kirjaviennin edistämiseksi perustama kirjallisuuspalkinto. Palkinnon saajan valitsee tänä vuonna kirjailija Emmi Itäranta, ja se jaetaan Tampereen Kirjafestareilla Tampere-talossa joulukuun alussa.

Gummerus vahvistaa digitaalisen kustantamisen osastoa – Petri Leppänen tuottajaksi

4.11.2022

Gummeruksen digitaalisen kustantamisen tiimi vahvistuu rautaisella kustannusalan ammattilaisella. Petri Leppänen siirtyy Gummerukselle Likeltä, missä hän on toiminut tuottajana ja kustannuspäällikkönä yli kymmenen vuotta. Leppänen aloittaa uudessa tehtävässään maanantaina 7.11.

Diana Gabaldonin Matkantekijä saa vihdoin jatkoa – Gummerus julkaisee sarjan yhdeksännen romaanin ensi keväänä

3.11.2022

Kiihkeästi fanitetun Matkantekijä-sarjan yhdeksäs romaani Kertokaa se mehiläisille (Gummerus) on ajan ja paikan ylittävä rakkaustarina, jännitysseikkailu ja huumaava epookkidraama. Diana Gabaldonin odotettu teos ilmestyy 17.4.2023 Anuirmeli Sallamo-Lavin suomentamana. Suomennos julkaistaan painoteknisistä syistä kahdessa osassa.

Gummeruksen ihanat joulukirjat tarjoilevat leivosten tuoksua ja nostalgista tunnelmaa

2.11.2022

Heidi Swainin Joulupuun taikaa lennättää lukijat ekologiselle kuusitilalle Englantiin. Ann-Charlotte Perssonin ja Ann-Christin Antellin äänikirjoina ilmestyvät Sydämellisen joulun resepti ja Joulu Örndahlin ruukissa puolestaan vievät perinteikkäisiin tunnelmiin ruotsalaismaisemiin.

Elina Airion Metsässä juoksee nainen Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon finalistiksi

30.10.2022

Elina Airion Metsässä juoksee nainen (Gummerus) on valittu ehdolle Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon saajaksi. Keväällä ilmestynyt esikoisromaani on viiltävä teos, jossa uupunut perhevalmentaja käy kotikäynneillä pahoinvoivan äidin luona. Sosiaalialalla työskentelevä Airio halusi kuvata dystooppisessa romaanissaan, mihin jatkuva puhe tuottavuudesta ja tehokkuudesta voi pahimmillaan johtaa.

Lapin taidepalkinto 2022 kirjailija Jussi Siirilälle

19.10.2022

Kirjailija Jussi Siirilä on saanut Lapin taidetoimikunnan myöntämän palkinnon, 10 000 euroa, ansiokkaasta kirjailijan urastaan. Kemissä asuva Siirilä on julkaissut romaaneja, novellikokoelmia ja nuortenkirjoja.

Dokumenttiromaani raa’asta murhasta, jolla ei ole motiivia – Nicola Lagioian palkittu teos on kaunokirjallinen syväluotaus Italiaa kuohuttaneeseen henkirikokseen ja ihmisen pimeimpään puoleen

13.10.2022

Italialaiskirjailija Nicola Lagioia järkyttyi itsekin koko Italiaa 2016 puhuttaneesta murhatapauksesta. Kaksi keskiluokkaisesta kodista olevaa nuorukaista houkutteli luokseen kolmannen, joka sai surmansa julman kidutuksen jälkeen. Valtavan taustatyön ja lukemattomien haastattelujen seurauksena syntyi palkittu teos Elävien kaupunki – Tosikertomus murhasta Rooman sydämessä, jonka käännösoikeudet on myyty yli kymmeneen maahan.

Tästä tulee sinun vuotesi – Mimmit sijoittaa -kalenteri auttaa budjetoimaan unelmista totta

12.10.2022

Millaista elämää haluat elää vuoden päästä? Entä ensi kuussa? Minkä verran palkastasi jää käteen? Mitä eroa on tuloslaskelmalla ja taseella? Mimmit sijoittaa -median Pia-Maria Nickströmin, Evita Lestisen ja Hanna Tikanderin ideoima kalenteri selittää ymmärrettävästi oman talouden hallinnan käsitteitä.

12.10.2022

Merja Mäen evakkoromaanin Ennen lintuja käännösoikeudet on myyty Ukrainaan

11.10.2022

Ukrainalaiskustantamo Astrolabe on ostanut käännösoikeudet Merja Mäen tammikuussa ilmestyneeseen romaaniin Ennen lintuja. Nuoren Allin evakkomatkasta Laatokan saaresta Pohjanmaan lakeuksille kertova romaani on ollut arvostelumenestys, ja sitä on myyty tähän mennessä jo yli 12 000 kappaletta.

Marttojen ohjeilla valmistuu leivonnaiset arkeen ja juhlaan – edullisesti, kestävästi ja hävikki huomioiden

10.10.2022

Halusitpa leipoa perinteisiä korvapuusteja, hapanjuurileipää, gluteenittomia sämpylöitä tai komean kakun juhlapöytään, Martat – Leivontakirjan ohjeilla se onnistuu. Joka kodin perusteos sisältää taatusti toimivia suolaisia ja makeita ohjeita. Mukana on perinteisiä ja päivitettyjä klassikoita sekä gluteenittomia ja vegaanisia leivonnaisia..

Kirjallisuuden Nobel-palkinto Annie Ernaux´lle

6.10.2022

Ranskalainen Annie Ernaux on voittanut kirjallisuuden Nobel-palkinnon. Gummerus on julkaissut Ernaux´lta suomeksi hiljattain muistelmateokset Vuodet (2021) ja Isästä / Äidistä (2022). Kirjat on suomentanut Lotta Toivanen.

Halun politiikka päivittää feminismin #metoon jälkeiseen aikaan

6.10.2022

Mitä tarkoittaa feminismi 2020-luvulla? Filosofi Amia Srinivasan pohtii esseekokoelmassaan Halun politiikka – 2020-luvun feminismi (Gummerus) muun muassa suostumusta, intersektionaalista feminismiä, pornoa, incel-kulttuuria sekä halun suhdetta valtaan ja vapauteen. Srinivasan osoittaa kirjassaan, että seksuaalinen halu - keihin tunnemme vetoa ja keihin emme - on poliittista ja vaikutuksille altista.

Kansainvälinen kirjatapaus Miesten syvimmät salaisuudet on rakkaudentunnustus kirjallisuuden voimalle

4.10.2022

Senegalilainen Mohamed Mbougar Sarr on yksi nykyhetken kiinnostavimmista ja lahjakkaimmista kirjailijoista. Hänen labyrinttimainen laaturomaaninsa Miesten syvimmät salaisuudet (Gummerus) on lumonnut kriitikot, palkintopaneelit ja ulkomaiset kustantajat ympäri maailmaa. Mbougar Sarr vierailee Helsingin Kirjamessuilla sunnuntaina 30.10.2022.

Liian nätti lavalle on Suomen eturivin koomikoiden hulvaton vuoropuhelumuistelma

28.9.2022

Kuinka hyvä vitsi syntyy? Mitä tarkoittaa tag line, punch line, LPM tai etuliitekoomikko? Saako millekään enää nauraa? Liian nätti lavalle – Mitä kaikkea opimmekaan stand upin maailmassa (Gummerus) on Anna Rimpelän ja Ida Grönlundin muistelmateos huumorin kirjoittamisesta, vitsien kehittelystä, hauskuuttajan roolista ja hauskan naisen asemasta Suomen stand up –maailman kulisseissa.

Suosikkietsivät Maria Wernin ja Kristoffer Barkin luonut ruotsalaisdekkaristi Anna Jansson vierailee Helsingin kirjamessuilla lokakuussa

27.9.2022

Ruotsalaisdekkaristi Anna Janssonin 17 kielelle käännettyjä rikosromaaneja on myyty yli neljä miljoonaa kappaletta, ja Suomessakin jo yli puoli miljoonaa. Juuri suomeksi ilmestynyt Maria Wern -sarjan uutuus Synnin vartijat on viiltävän ajankohtainen dekkari kuolinavusta ja hakkeroinnista. Anna Jansson vierailee Helsingin kirjamessuilla lokakuussa 27. –30.9.

Japanilaisen Sayaka Muratan romaani kertoo radikaalin, tabuja rikkovan ja lämmöllään yllättävän tarinan naisesta, joka uskoo vilpittömästi olevansa kotoisin toiselta planeetalta

23.9.2022

Lähikaupan nainen (2020) romaanillaan suomalaislukijatkin hurmanneen Sayaka Muratan Maan asukit on shokeeraava ja omituinen mestariteos yhteiskuntamme normeista ja heistä, jotka eivät sopeudu niihin. Se kertoo naisesta, joka ei halua avioitua ja lisääntyä tai olla muutenkaan pieni ratas tehdasmaisessa yhteiskunnassa. Romaani saa pohtimaan perheorientoitunutta kulttuuria ja herättelee kysymään, mikä oikeastaan on normaalia.

Miten kuolla nuorena mahdollisimman myöhään? – Molekyylibiologian huippututkijan kirja summaa, mitä nykytiede kertoo meille pitkästä iästä

19.9.2022

Mitä voimme oppia pitkäikäisyydestä taaksepäin vanhenevalta meduusalta, ikääntymisen sääntöjä rikkovalta kaljumyyriköltä tai 5000 vuotta vanhalta puul...

Pohjalaisdekkaristi Nilla Kjellsdotterin Kivipuiston tyttö myynyt jo yli 12 000 – Jatkoa luvassa ensi vuonna

16.9.2022

Pohjalaisdekkaristi Nilla Kjellsdotterin Kivipuiston tyttö on ollut valtava menestys myös Suomessa. Murhia Pohjanmaalla -sarjan avausosa on myynyt alle kahden kuukauden aikana yhteensä jo yli 12 000 kappaletta ja nousi elokuussa Suomen toiseksi kuunnelluimmaksi äänikirjaksi.

Ikipuut-romaanillaan Pulitzer-palkinnon voittaneen ja Suomessakin bestseller-listoille nousseen Richard Powersin Hämmästys on vahva ekologinen kannanotto

13.9.2022

Yhdysvaltalaiskirjailija Richard Powersilla on kyky yhdistää ekologisuus, tieteen visiot, yhteiskuntakritiikki sekä syvät tunteet nautittavaksi ja erittäin korkeatasoiseksi kaunokirjallisuudeksi. Heti ilmestyttyään myyntilistojen kärkeen kivunnut Hämmästys näyttää maailman tilan, lajikadon ja ilmastokriisin lapsen silmin ja kysyy, miksi ihmiskunta antaa sen tapahtua.

1920-luvun muuttuva, nokinen ja merentuoksuinen Helsinki herää henkiin tummasävyisessä romaanissa

12.9.2022

Niina Niskasen tiheätunnelmainen romaani Rihkama kuvaa taitavasti ihmisiä, jotka haparoivat kohti parempaa kieltolain ajan Helsingissä. Romaani nostaa esiin ajankohtaisen mielenterveysteeman ja kuvaa traumaa, masennusta ja ahdistusta aikana, jolloin niistä ei julkisesti puhuttu.

Vuoden intensiivisin lukuromaani pakkomielteisestä äitiyden ja perheonnen tavoittelusta

6.9.2022

Brittikirjailija Elizabeth Dayn Täydellinen elämä (Gummerus) on koukuttava psykologinen perhedraama lapsettomuudesta ja mielenterveydestä. Jännitteinen ja yllättävä lukuromaani tavoittaa tarkalleen naisten kokemat syyllisyydentunnot valinnoistaan samoin kuin hedelmättömyyden tuskallisuuden, sekä henkisen että fyysisen.

Autofiktiivinen romaani underground-yhteisöstä, ulkopuolisuudesta, seksityöstä ja terapiasta

29.8.2022

Emma Kantasen romaani Jos sataa, älä tule sukeltaa sadevesiviemäreissä seikkailevien urbaanien löytöretkeilijöiden matkassa australialaiskaupungin kuoren alle. Kirja kertoo suomalaisopiskelijan kokemasta ulkopuolisuuden tunteesta ja opintomaksut rahoittavasta seksityöstä. Emma Kantanen on monipuolinen taiteilija, kirjailija, kuvittaja ja peligraafikko.

Autofiktiivinen esikoisromaani kuvaa kolmekymppisen miehen taistelua avioliitosta ja mielenterveydestä

25.8.2022

Näytelmäkirjailija Jussi Moilan Tuntematon on omakohtainen romaani mielenterveyden järkkymisestä ja ylisukupolvisista sotatraumoista. Romaani kuvaa piinaavan raadollisesti alati kasvavaa riittämättömyyden tunnetta ja valtaviin mittasuhteisiin paisuvaa työstressiä päähenkilön tehdessä uutta tulkintaa Tuntemattomasta sotilaasta. Romaani ilmestyy ja on arvosteluvapaa 5.9.

Ann-Christin Antellin Puuvillatehdas-sarja valloittaa maailmaa – Trilogian oikeudet myyty Ruotsiin, Islantiin, Tanskaan ja Ranskaan

24.8.2022

Ann-Christin Antellin Puuvillatehdas-trilogian oikeudet on myyty Tanskaan ja Ranskaan. Trilogian julkaisee Tanskassa People´s Press ja Ranskassa Hachette. Lisäksi trilogian ruotsin- ja islanninkieliset oikeudet on juuri myyty Storytelille.

Gummerus julkaisee Juha Itkosen kirjan helmikuussa 2023, Storytel toteuttaa rikastetun äänikirjaversion

23.8.2022

Juha Itkosen Teoriani perheestä on kirjailijan ja aktiivisen yhteiskunnallisen keskustelijan omakohtainen teos perhe-elämästä. Vuodesta 2003 kaunokirjallisuutta julkaissut Juha Itkonen on yksi kotimaisen nykykirjallisuuden näkyvimmistä nimistä.

Haemme tuottajaa digitaalisen kustantamisen tiimiin

17.8.2022

Olet organisointikykyinen moniosaaja, joka on tottunut pitämään langat käsissään tiukoissakin tilanteissa. Tuottajana vastaat itsenäisesti ääni- ja sähkökirjatuotannoista ja huolehdit vastuullasi olevien kirjaprojektien suurista ja pienistä yksityiskohdista. Teet tiivistä yhteistyötä toimittajien, graafikoiden, kirjailijoiden, studioiden ja näyttelijöiden kanssa ja huolehdit yhdessä muun tiimin kanssa siitä, että digitaalisten julkaisujemme laatu pysyy korkeana.

Kulttuuriklinikka korjaa kulttuurikeskustelun virheasentoja – Silvia Hosseinin luotsaaman podcast-sarjan ensimmäinen jakso kuullaan osana Helsingin juhlaviikkojen ohjelmaa

15.8.2022

Kulttuuriklinikka-podcast nostaa hoitopöydälle mielenkiintoisia mutta liian vähän käsiteltyjä kulttuuriaiheita. Sarjan ensimmäisessä jaksossa kirjaili...

Vuodet-teoksesta tunnettu muistelman mestari Annie Ernaux kertoo vanhempiensa tarinat

11.8.2022

Ranskalaisen Annie Ernaux’n pienet, voimalliset teokset Isästä ja Äidistä (Gummerus) on julkaistu Ranskassa itsenäisinä, mutta suomeksi ne saadaan yksissä kansissa. Viime vuonna muistelmakirjallisuuden klassikko Vuodet (Gummerus) hurmasi kriitikot ja lukijat Suomessa. Ernaux nousi mukaan myös kirjallisuuden Nobel-veikkauksissa.

Jussi Adler-Olsenin huippusuosittu Osasto Q -sarja jatkuu – Tanskan ykkösdekkaristin uutuutta myytiin kuukaudessa 100 000 kappaletta kirjailijan kotimaassa

10.8.2022

Jussi Adler-Olsenin Natriumkloridissa jahdataan sarjamurhaajaa, joka naamioi murhia onnettomuuksiksi ja itsemurhiksi. Osasto Q:ta ja Carl Mørckiä hida...

Kirjailijatytär Milja Kaunisto kertoo iskelmälaulajaisänsä tarinan – tunteikas ja rehellinen elämäkerta Pasi Kaunistosta ilmestyy 4.9.

5.8.2022

Pasi Kaunisto – Elävän laulajan sielu (Gummerus) on kirjailija Milja Kauniston taiteilijaelämäkerta isästään, 1960- ja 1970-lukujen suosikki-iskelmälaulajasta, Toivo Kärjen suojatista Pasi Kaunistosta, jonka tunnetuimpia hittejä ovat Koskaan et muuttua saa ja Sanat eivät riitä kertomaan. Kirja ilmestyy 4.9.

Sukupolvensa parhaan sotakirjailijan uutuus vie kaukopartiomiehet Aunuksen kannakselle

4.8.2022

Esa Sirénin Aunuksen kaukopartio on jatkosodan tositapahtumiin vahvasti pohjaava sotaromaani uhkarohkeista ja rämäpäisistä kaukopartiomiehistä. Se on palkitun ja menestyneen kouvolalaiskirjailijan 18. sotaromaani. Esa Sirénin kirjoja on myyty yhteensä jo yli 230 000 kappaletta.

”Kun sanot muille ei, sanot itsellesi kyllä” – Vedä rajat on terapeuttigurun käytännöllinen opas terveiden rajojen asettamiseen

3.8.2022

Vedä rajat ja ota oma elämä haltuusi (Gummerus) on terapeutti ja bestseller-kirjailija Nedra Glover Tawwabin menestysteos omien rajojen asettamisesta. Konkreettinen opas auttaa ehkäisemään uupumusta hybridiarjessa, jossa ei emme aina tiedä, olemmeko töissä vai vapaalla, tai yksin vai yhdessä.

Täydellinen rantaromaani – Menestyskirjailija Taylor Jenkins Reidin Juhlat Malibussa on kuuma ja nostalginen kertomus kasaribileistä

22.6.2022

Yhdysvaltalaiskirjailija Taylor Jenkins Reidin Juhlat Malibussa on yhden yön bileromaani Malibun paratiisirannan eeppisistä kesäkauden päättäjäisistä ja kuuluisien sisarusten vaietuista menneisyydestä. Kirjan TV-sarjaoikeudet on myyty, ja se on kirjailijan kahden muun viimeisimmän romaanin tavoin noussut myyntihitiksi ja valittu lukuisille vuoden parhaiden kirjojen listoille.

Gummeruksen historian suurin äänikirjatuotanto alkaa – Kalle Päätalon Iijoki-sarjaa on tulossa lähivuosina kuunneltavaksi 600 tuntia

21.6.2022

Taivalkoskella syntyneen Kalle Päätalon (1919–2000) omaelämäkerrallisen Iijoki-suursarjan 26 romaania julkaistaan lähivuosina äänikirjoina. Sarjan ensimmäinen osa Huonemiehen poika on juuri ilmestynyt. Äänikirjat lukee näyttelijä Toni Kamula.

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittanut Jenni Räinä kirjoitti polttavan ajankohtaisen romaanin soista ja ihmisistä ekokriisin keskellä

20.6.2022

Suo muistaa on toimittaja-kirjailija Jenni Räinän ensimmäinen kaunokirjallinen teos. Se kuvaa pohjoisen soita ennallistavan ekoyhteisön elämää – idealismia, yhteisöllisyyttä ja ristiriitoja. Romaani kertoo luonnon, maiseman ja muistojen katoamisesta sekä nykyihmisen yrityksestä hallita ekokriisiä ja löytää yhteys luontoon. Kirja ilmestyy 4.8.2022.

Koskettava kasvutarina, kiellettyä rakkautta ja maailmanhistorian suuria mullistuksia – Sari Aron romaani kertoo Brasilian suomalaissiirtokuntaan muuttaneesta naisesta

15.6.2022

Nukkuvan jättiläisen laakso on Ylen tv-uutisissa työskentelevän Sari Aron tositapahtumista alkusysäyksen saanut esikoisromaani. Se kertoo lapsena Brasilian suomalaissiirtokuntaan muuttaneen Alinan elämänvaiheista 1930–1940-luvuilla. Romaani kuljettaa lukijan tiukkoja sääntöjä noudattavaan siirtokuntaan sademetsän siimeksessä ja elämää sykkivään Rio de Janeiroon toisen maailmansodan kynnyksellä.

Villi esikoisromaani nuorista naisista, unohtamisen halusta ja muistamisen pakosta

1.6.2022

Dramaturgi Heidi Väätäsen Chloé S:n sanakirja kertoo milleniaalitodellisuudesta ja katoavasta kielestä, perhesuhteista ja pakkomielteistä sekä humanisteista ja huippumalleista.​ Kielellä leikittelevä esikoisromaani ihastuttaa siiveniskumaisilla näyillään ja luo vastustamattoman inside-kulttuurin.

Pohjalaiskirjailijan odotettu dekkaritapaus myynyt jo 36 000 kappaletta Ruotsissa – Kivipuiston tyttö ilmestyy suomeksi 25.7.

30.5.2022

Suomenruotsalaisen, Pohjanmaalla asuvan Nilla Kjellsdotterin tammikuussa ilmestynyt dekkari on hurmannut lukijat ja kuuntelijat Ruotsissa. Vain vuosi sen jälkeen, kun ruotsalaiskustantajat kisasivat Murhia Pohjanmaalla -sarjan oikeuksista, on avausosa Flickan i Stenparken myynyt Ruotsissa jo 36 000 kappaletta. Kivipuiston tyttö (Gummerus) ilmestyy suomeksi 25.7. ja aloittaa koukuttavan dekkarisarjan Vaasan poliisissa työskentelevästä Mija Wadöstä.

Anneli Kannolle Väinö Linnan rahaston palkinto

27.5.2022

Tampereen kaupunki on myöntänyt Anneli Kannolle Väinö Linnan rahaston palkinnon, 10 000 euroa, urastaan kirjailijana ja käsikirjoittajana. Kannon viimeisin historiallinen romaani Rottien pyhimys (2021) oli huikea arvostelu- ja myyntimenestys.

Gummerus kasvaa – Vahvistuksia digitaalisen kustantamisen osastolle sekä tietokirjatoimitukseen

25.5.2022

Gummeruksen digitaalisen kustantamisen tiimi on kasvanut kahdella uudella työntekijällä. FM Lilli Lehtonen on aloittanut tuottajana ja FM Essi Syrén sopimusneuvottelijana. Gummeruksen tietokirjallisuuden kustannustoimittajaksi on nimitetty FM Roosa Pohjalainen.

Romantiikkaa, ystävyyttä, kotoilua ja koiria – Jenny Colganin, Jenny Fagerlundin ja Cecelia Ahernin uutuudet tarjoavat kesän ihaninta lomalukemista

16.5.2022

Feelgood- suosikkien Jenny Fagerlundin ja Jenny Colganin uusissa hyvän mielen romaaneissa laitetaan kotia kesäisessä Tukholmassa ja tutustutaan skotlantilaisen pikkukylän sairaalaelämään. Huippusuositun Cecelia Ahernin Pisamat kuin tähdet vie puolestaan pysäköinninvalvojan matkaan Dublinin kaduille ja puistoihin.

Älä sano mitään on kertovan tietokirjallisuuden mestariteos – Wind of Change -podcastista tunnetun huippujournalistin laatukirjallisuutta saatavilla ensimmäistä kertaa suomeksi

9.5.2022

The New Yorkerissa tutkivana journalistina työskentelevän Patrick Radden Keefen Älä sano mitään – Tositarina menneisyydestä, murhasta ja Pohjois-Irlannista (Gummerus) on henkeäsalpaavan jännittävä, toteutukseltaan ainutlaatuinen tietokirja Pohjois-Irlannin konfliktista. Romaanimainen lukukokemus edustaa 2000-luvun parasta tietokirjallisuutta. Älä sano mitään on ollut kansainvälinen myyntimenestys ja palkittu useilla kirjallisuuspalkinnoilla.

Päivi Alasalmen äänikirjahitti Alamaailman kuningatar ilmestyy kesädekkarina kovissa kansissa – Kesän käännöstrillereissä tutustutaan murhapodcasteihin ja jännitetään balettitanssijoiden kohtalokkaita harha-askelia

6.5.2022

Päivi Alasalmen Alamaailman kuningatar aloittaa vetävän dekkarisarjan, jossa tamperelainen rikoskonstaapeli Hallavainen ratkoo kollegoidensa kanssa synkkiä murhatapauksia. Storytel Original -menestyssarjan aloitusosa ilmestyy 23.5. dekkareiden ystävien iloksi kovissa kansissa. Alkukesän käännetyssä jännityskirjallisuudessa on luvassa muun muassa podcastien ja baletin maailmaan sijoittuvia trillereitä tutuilta brittikirjailijoilta.

Vaikuttava ilmiöromaani somejättien vallasta ja nuorten sisältömoderaattoreiden työstä

3.5.2022

Hollantilaisen Hanna Bervoetsin Sopimatonta sisältöä kysyy, mikä on yhteiskunnassamme normaalia ja kuka sen määrittelee. Romaani kertoo sosiaalisen median sisältömoderaattoreina työskentelevistä nuorista aikuisista, jotka käyvät työkseen läpi some-kuonaa – väkivaltaa, vihapuhetta, salaliittoteorioita ja valeuutisia – ja päättävät, milloin sisältö on sopimatonta ja poistettava. Bervoets esiintyy Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaaleilla perjantaina 13.5.

Isät avautuvat: ”Lapsiperhe-elämä vituttaa”

25.4.2022

Maineikkaan Eniten vituttaa kaikki -kirjasarjan luojat Pasa ja Atpo ovat perheellistyneet, ja uutta ammennettavaa on löytynyt kirjailijoiden omasta elämänpiiristä. Vituttavatko omat lapset sittenkään enemmän kuin muiden lapset? Vituttavatko omat vanhemmat vielä enemmän muuttuessaan isovanhemmiksi? Uutuusteos Eniten vituttaa lapset syväluotaa lapsiperhe-elämää vauvakirjan täyttämisestä unikouluun ja paska-asioista ruokasotkuun. Entäpä uhmaikä, lastenvaatevarustelu, harrastuksiin kuskaus, joululahjat, ruutuaika ja lapsiperheen ”lomailu”?

Anneli Kannolle Kiitos kirjasta -palkinto

23.4.2022

Kiitos kirjasta -palkinnon 2022 on saanut Anneli Kanto Hattulan Pyhän Ristin kirkon maalareista kertovalla Rottien pyhimys -romaanillaan. Palkinto on kirja-alan ammattilaisten tunnustus kirjailijalle, jonka edellisenä vuonna ilmestynyt suomen- tai ruotsinkielinen kaunokirjallinen teos on ollut erityisen virikkeitä antava. Palkinnon jakavat vuosittain Kirjakauppaliitto, Libro ja Suomen kirjastoseura.

Historiallisista romaaneistaan tunnettu Paula Havaste vie lukijat nuijasodan pyörteisiin – Uutuusromaani Laahus ilmestyy samalla viikolla rakastetun kirjailijan 60-vuotispäivän kanssa

11.4.2022

Paula Havaste kuvaa suosituissa historiallisissa romaaneissaan eri aikakausien arkea ja naiskohtaloita. Uutuusromaani Laahus sijoittuu nuijasodan kiihkeisiin kuukausiin vuoden vaihteessa 1596–1597. Se kertoo nuoren Reetan kasvutarinan kaltoin kohdellusta pikkupiiasta kapinaan nousevaksi nuoreksi naiseksi. Havaste täyttää 60 vuotta 15.4.

Sari Karhulahdelle Mikael Agricola -kääntäjäpalkinto Richard Powersin Pulitzer-palkitun Ikipuut-romaanin suomennoksesta

8.4.2022

Sari Karhulahti on saanut Suomen merkittävimmän kaunokirjallisuuden kääntäjäpalkinnon Richard Powersin Ikipuut-romaanin suomennostyöstä. Englanninkielisen alkuteoksen nimi on The Overstory. Mikael Agricola -palkinnon arvo on 10 000 euroa.

Äänessä 150 vuotta – Gummeruksen juhlavuoden kirjaluettelo on ilmestynyt

8.4.2022

Gummerus on ollut äänessä kirjallisuutta sekä laajemmin kulttuuria ja yhteiskuntaa koskevassa keskustelussa jo 150 vuotta. Tulevan kesän ja syyskauden kirjat päästävät ääneen moninaisen kirjailijoiden kuoron, jossa on niin palkittuja kirjailijatähtiä kuin kiinnostavimpia uusia nimiä.

Anni Kytömäelle Majaoja-palkinto

7.4.2022

Vuonna 2000 perustettu Majaoja-säätiö on myöntänyt 15 000 euron arvoisen Majaoja-palkinnon kirjailija Anni Kytömäelle hänen "taiteellisista ansioistaan kirjailijana ja kauaskantoisesta työstään niin luonnon monimuotoisuuden kuin ihmisluonnon vaalijana".

Gummeruksen ensimmäinen vastuullisuusraportti

4.4.2022

Me Gummeruksella huolehdimme toimintamme vaikutuksista sekä ympäristöön että ihmisiin. Vastuullisuus on meille jokapäiväisiä tekoja. Vastuullisuusohjelmamme keskittyy kolmeen osa-alueeseen: ympäristövastuuseen, sananvapauteen ja vastuulliseen kustantamiseen sekä yhteistyöhön.

Ketä kuunnellaan, kun kaikki puhuvat? Uutuuskirja Öyhökratia paljastaa, miten meihin vaikutetaan

4.4.2022

Elämme demokratian sijaan öyhökratiassa. Siellä valtaa käytetään twiiteillä, tykkäyksillä ja meemeillä. Johannes Koposen, Minea Koskisen ja Jussi Pullisen Öyhökratia – Ketä kuunnellaan, kun kaikki puhuvat (Gummerus) on ajankohtainen tietokirja vallasta ja vaikuttamisesta sosiaalisen median kautta. Öyhökratia ei ole algoritmien aiheuttama hetkellinen häiriö, vaan yhteiskunnan nykyinen olomuoto.

Muutakin kuin Tallinna – Luontoretkelle Viroon esittelee naapurimaan poikkeuksellista luontoa ja inspiroi matalan kynnyksen retkeilyyn

30.3.2022

Pärnussa asuvan suomalaistoimittajan Mikko Virran Luontoretkelle Viroon – 30 kiehtovaa kohdetta (Gummerus) on tunnelmallinen opaskirja Viron upeisiin luontokohteisiin. Ensimmäinen suomalaisen kirjoittama, koko Viroa käsittelevä luonto-opas on kauniisti kuvitettu ja sopii sekä rinkan taskuun että nojatuolimatkailuun.

Kirjailija-toimittaja Anni Saastamoisen surullisenhauska romaani elämänkatastrofeista

28.3.2022

Ja mutta että sitten on äänikirjapalkintoja pokanneen Sirkka-romaanin kirjoittajan synkeänhumoristinen uutuus. Savolaisperäinen kirjailija Anni Saastamoinen kuvaa romaanissaan kahta elämänjyrän alle jäänyttä ihmistä, ystävänsä kuolemaa surevaa Lailaa ja elämäänsä avioeron jälkeen kokoavaa Luigia.

Millaista on olla aikuinen ilman omaa perhettä? Mikään ei voisi olla paremmin on kirpaisevan ajankohtainen romaani lasten saamisesta ja lapsettomuudesta

16.3.2022

Marie Aubertin palkittu uutuusromaani Mikään ei voisi olla paremmin (Gummerus) on samaistuttava perhetarina sisaruskateudesta, rakkaudenkaipuusta, aikuisuudesta ja lapsuudenperheen pingottuneista suhteista. Norjalaiskirjailija saapuu Suomeen toukokuussa Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaaleille.

Haemme kahta korkeakouluharjoittelijaa

16.3.2022

Haemme kahta korkeakouluharjoittelijaa kotimaisen kaunokirjallisuuden ja suomennetun kaunokirjallisuuden osastoille.

Mihin katosivat kolmimetriset hevospatsaat? Hitlerin hevoset on jännittävä tositarina historian kummallisimmasta taidevarkaudesta

15.3.2022

Hitlerin hevoset – Tositarina taidekaupan pimeältä puolelta (Gummerus) on kuin yhdistelmä agenttitarinaa ja veijariromaania, mutta täyttä totta. Hollantilaisen Arthur Brandin kirjoittamasta jännärimäisestä tietokirjasta on suunnitteilla myös elokuva.

Äärimmäisen ajankohtainen sosiaalialan dystopia kysyy, miten hyvinvointia tuotetaan tunnin määräajassa

3.3.2022

Elina Airion Metsässä juoksee nainen (Gummerus) on viiltävä esikoisromaani, jossa uupunut perhevalmentaja käy kotikäynneillä pahoinvoivan äidin luona. Sosiaalialalla työskentelevä Airio halusi kuvata dystooppisessa romaanissaan, mihin jatkuva puhe tuottavuudesta ja tehokkuudesta voi pahimmillaan johtaa.

Historiallisen romantiikan suosikkisarja jatkuu – Ann-Christin Antellin odotettu Puuvillatehtaan perijä vie sortovuosien Turkuun

1.3.2022

Suurlakon kuohuntaa, luokkayhteiskunnan kipuilua ja kolmiodraamaa. Ann-Christin Antellin suosittu Puuvillatehdas-sarja jatkuu Puuvillatehtaan perijällä (Gummerus), joka sijoittuu 1900-luvun alkuun, sortovuosien Suomeen. Vuosi sitten ilmestynyt Puuvillatehtaan varjossa on myynyt yhteensä jo yli 30 000 kappaletta.

Mikko Kamulan suomalaista mytologiaa ja historiaa yhdistävä romaani Kalevan pojat ilmestyy Kalevalan päivänä 28.2.

15.2.2022

Folkloristiikkaa, historiaa ja kansatiedettä yliopistossa opiskellut Mikko Kamula on tutkinut koko aikuisikänsä suomalaista kansanperinnettä ja vanhoja uskomuksia. Kalevalan päivänä ilmestyvä Kalevan pojat on hänen jo 20 vuotta työstämänsä kuusiosaisen Metsän kansa -suursarjan neljäs teos. Historiaa ja fantasiaa omintakeisesti yhdistävässä romaanissa Louhi on punonut taian, joka imee lämmön maailmasta, ja tarinan sankarit etsivät myyttisiä Kalevan poikia avuksi taistelussa Pohjolan emäntää vastaan.

Englanninopettaja rakastuu kodittomaan mieheen kevään yllättävimmässä rakkaustarinassa – perustuu kirjailijan omaan elämään

14.2.2022

Ruotsalainen englanninopettaja Julia kohtaa puistonpenkillä kodittoman miehen ja rakastuu. Kuinka rakastua mieheen joka tulee puskista (Gummerus) on hulvaton ja romanttinen hyvänmielenromaani, joka sisältää terävää huumoria ja humaania sovinnaisen elämän kritiikkiä. Tarina perustuu kirjailija Emmy Abrahamsonin omaan elämään. Kirja ilmestyy 28.2.2022.

Muistelmakirjallisuuden mestarin Vivian Gornickin säkenöivän terävä kuvaus ystävyydestä ja vanhenemisesta

11.2.2022

Vivian Gornickin nyt suomennettu Erikoisen naisen kaupunki on koskettava muistelma itsensä ja yhteyden löytämisestä. Se ilmestyi vuonna 2015 kirjailijan ollessa 80-vuotias. Gornick on modernin muistelmakirjallisuuden kovimpia tekijöitä; New York Times on nimennyt hänen edellisen suomennetun teoksensa, äiti-tytärsuhdetta riipaisevalla tavalla kuvaavan Toisissamme kiinni parhaaksi viimeisen 50 vuoden aikana julkaistuksi muistelmaksi.

Dekkarivuosi starttaa ruotsalaisilla bestsellereillä

8.2.2022

Kahdesti vuoden parhaalle pohjoismaiselle dekkarille myönnettävän Lasiavain-palkinnon voittanut Camilla Grebe aloitti kirjailijanuransa yhdessä sisarensa psykologi Åsa Träffin kanssa kirjoitetuilla jännitysromaaneilla. Sisarduon nyt suomeksi ilmestyvä Levoton mieli aloittaa psykologi Siri Bergmanista kertovan viisiosaisen sarjan. Anna Janssonin Varjo kannoillasi jatkaa rikoskomisario Kristoffer Barkista kertovaa menestyssarjaa, joka on valloittanut lukijat ja noussut myyntilistoille molemmin puolin Suomenlahtea.

Uusi hyvänmielen dekkarisarja alkaa – Bestseller-kirjailija Eppu Nuotio tuo lukijoiden iloksi rikoksia ratkovan puusepän Raakel Oksan

7.2.2022

Leinikkimekko aloittaa Eppu Nuotion uuden hyvänmielen dekkarisarjan. Raakel Oksa ratkaisee -sarjan ensimmäisessä osassa remontoidaan töölöläiskotia ja selvitellään 1960-luvulla kadonneen nuoren viulistitytön katoamista. Romaani ilmestyy Nuotion 60-vuotispäivänä 13.2.2022.

Valtameret ylittävää rakkautta ja isoäitien koskettavia kohtaloita – Jojo Moyes, Natasha Lester ja Jan-Philipp Sendker tarjoavat liikuttavia lukunautintoja kevään viihderomaaneissaan

4.2.2022

Rakastettujen bestselleristien Jojo Moyesin ja Natasha Lesterin tunteikkaat romaanit Morsianten laiva ja Pariisin ompelijatar vievät lukijan historian myrskyihin 1940-luvulle. Kevään odotetuimpiin viihdekirjoihin kuuluu myös kolmas osa Jan-Philipp Sendkerin koskettavasta Burma-trilogiasta.

Nainen joka rakasti sammalta – Elizabeth Gilbert kirjoitti inspiroivan romaanin 1800-luvun tiedenaisen seikkailuista ja rakkaudesta luontoon

31.1.2022

Tähtikirjailija Elizabeth Gilbertin Tämä kokonainen maailmani (Gummerus) on inspiroiva epookkiromaani 1800-luvun edelläkävijänaisesta, sammaltutkija Alma Whittakerista. Kriitikoiden kehuma bestseller ylistää rohkeutta muuttaa elämänsä kulkua. Alman tarina on saanut vaikutteita 1800-luvulla eläneistä tosielämän tiedenaisista.

Kaarlen palkinnot Anneli Kannolle, Julia Thurénille ja Taru Salmiselle

28.1.2022

Kaarlen palkinto kaunokirjailijalle myönnettiin Anneli Kannolle keskiaikaisen Hattulan Pyhän Ristin kirkon maalausurakkaa kuvaavasta romaanista Rottien pyhimys. Kaarlen palkinnon tietokirjailijalle sai Julia Thurén Tieto Finlandia -ehdokkaanakin olleesta teoksestaan Kaikki kuluttamisesta – Näin aloin käyttää rahojani paremmin. Kääntäjä Taru Salminen palkittiin työstään koreankielisen kirjallisuuden suomentajana. Kaarlen palkinnot on nimetty Gummeruksen vuonna 1872 perustaneen Kaarle Jaakko Gummeruksen mukaan.

Merja Mäen koskettava evakkoromaani kuljettaa lukijan Laatokan saaresta Pohjanmaalle ja tekee näkyväksi kulttuurieroja Suomen sisällä

24.1.2022

Merja Mäen romaani Ennen lintuja kertoo nuoren evakon selviytymistarinan ja kuvittaa naisen osaa sodassa. Romaani pohtii, mikä tekee kodin – rakkaus toiseen ihmiseen vai tutut maisemat. Pohjanmaalla varttuneella Mäellä on karjalaisia sukujuuria Käkisalmessa.

Toimintamme laajenee ja etsimme lisää tekijöitä osaavaan yhteisöömme. Olisitko sinä etsimämme työkaveri?

3.1.2022

Haemme: tuottajaa vastaamaan backlist-kirjojen ääni- ja sähkökirjatuotannosta, sopimusneuvottelijaa hoitamaan digitaaliseen kustantamiseen liittyviä sopimusasioita ja kustannustoimittaja työskentelemään kertovan tietokirjallisuuden parissa

Mikä on sinun luontainen liikkujatyylisi? Löydä liikunnan ilo esittelee 4 vaihtoehtoa

3.1.2022

Hyvinvointivalmentajaparin Susanne Valkeakarin ja Petteri Korkalan uutuuskirja Löydä liikunnan ilo – Liiku omalla tyylilläsi (Gummerus) auttaa aloittamaan pysyvän liikuntaharrastuksen.

Viestinnän yhteystiedot

Pauliina Pietilä Tuottaja
010 683 6222
pauliina.pietila@gummerus.fi
Eeva Herrainsilta Viestintäpäällikkö
010 683 6210
eeva.herrainsilta@gummerus.fi

Mediapankkiin »