Haaveiletko matkustamisesta? Kati Kelolan kirja Vaihtuvia maisemia – 100 ideaa maata pitkin matkailuun auttaa ideoimaan, minne lähteä lentämättä ja kuinka kokea hitaan matkailun nautinto

15.2.2021

Vaihtuvia maisemia – 100 ideaa maata pitkin matkailuun (Gummerus) sisältää konkreettisia vinkkejä matkailijoille, jotka haluavat muuttaa matkustamistaan aiempaa kestävämmäksi sekä löytää uusia kohteita läheltä, Suomesta ja Euroopasta. Matkailutoimittaja Kati Kelolan kirjoittama tietokirja auttaa katsomaan karttaa uusin silmin ja suunnittelemaan matkoja, jotka tehdään kokonaan tai osittain maata pitkin.

Kirja inspiroi ja tarjoaa valmiita ideoita kulttuuri-, luonto- ja kaupunkimatkoihin Suomessa ja Euroopassa. Kelolan omien ja kirjaa varten haastateltujen reissaajien matkakertomusten ja vinkkilistojen lisäksi Vaihtuvia maisemia pohtii matkustamisen ekologisia ja eettisiä kysymyksiä, kuten

  • Miten matkustamisen päästölaskelmiin pitäisi suhtautua?
  • Mikä on paras tapa hyvittää oman lennon päästöt?

Ei vaihtoehto lentämiselle, vaan ihmiselle ominainen tapa liikkua

Vaihtuvia maisemia muistuttaa, että lentokenttiin perustava tapa katsoa karttaa on verrattain uusi. Esimerkiksi 1900-luvun vaihteessa reittejä ohjasivat rautatieasemat ja satamat.

”Tämänhetkisessä maata pitkin matkustamisen trendissä ei siis ole kyse jostain saavuttamattomasta tulevaisuuden utopiasta, vaan arkisesta, ihmiselle ominaisesta tavasta liikkua”, Kelola kirjoittaa kirjan alkusanoissa.

Kirjan lähtökohtana ei ole lentohäpeä vaan innostaa kokeilemaan uutta.

 "Syyllistämisen ja leimaamisen sijaan uskon hyvien ideoiden ja esimerkin voimaan, varsinkin jos tavoitteena on pysyvä muutos”.

Kelola on kirjaa tehdessään syttynyt innosta kuunnellessaan haastattelemiensa reissaajien suosituksia.

”Niiden pohjalta olen laittanut jo monta maata pitkin -suunnitelmaa hautumaan ja odottamaan aikaa, jolloin kesken kirjan teon alkanut koronapandemia hellittää ja matkustaminen jälleen vapautuu. Siihen asti lohtua tuo juuri haaveilu.” 

Kati Kelola (s. 1973) on toimittaja, joka työskenteli aiemmin matkailulehti Mondon päätoimittajana. Hänellä on yli 10 vuoden kokemus matkailuaiheista ja hän on toinen Vastuullisen matkailijan käsikirjan (2009) tekijöistä. Vapaana toimittajana Kelola kirjoittaa muun muassa Imageen ja toimii Yle uutisten kolumnistina. 

Kati Kelola: Vaihtuvia maisemia – 100 ideaa maata pitkin matkailuun
207 sivua

Äänikirja ilmestyy 15.3., lukijana Vilma Melasniemi

Kati Kelola

Kirjailija

Kati Kelola

Kati Kelola (s. 1973) on vapaa toimittaja, joka työskenteli aiemmin matkailulehti Mondon päätoimittajana. Hän on Vastuullisen matkailijan käsikirjan (...