Muriel Barberyn Haltiaelämää on lumoava romaani taiteen, luonnon ja mielikuvituksen voimasta

8.9.2016

Siilin eleganssi -romaanillaan tunnetuksi tulleen ranskalaiskirjailija Muriel Barberyn odotettu uutuusteos Haltiaelämää on myyttisiin mittoihin kasvava kertomus hyvän ja pahan ikiaikaisesta kamppailusta. Kirja on myös viisas mietelmä siitä, miten luonto, musiikki, taide ja tarinat tuovat tasapainoa kaoottiseen maailmaan.

Pienessä burgundilaiskylässä asuva Maria-tyttö oivaltaa, että hänellä on erityinen lahja: hän kuulee oksien ja lehtien laulun; hän puhelee metsän eläinten kanssa. Satojen kilometrien päässä Italiassa kymmenvuotias Clara soittaa pianoa ylimaallisen kauniisti, ja hänet lähetetään maaseudun rauhasta Roomaan kehittämään taitojaan. Yliluonnolliset lahjat johdattavat nämä kaksi löytölasta yhteyteen elämää suurempien voimien kanssa. Jos he löytävät toisensa, voi harmoniansa kadottaneen maailman tulevaisuus olla toinen.

Haltiaelämää sai alkunsa, kun Muriel Barbery lumoutui japanilaisten puutarhojen taianomaisesta estetiikasta ja Kakuzo Okakuran ”teeismistä”: katoavasta unelmoinnissa ja asioiden kauniissa järjettömyydessä viipyilemisestä. Haltiaelämän vaihtoehtoisessa maailmassa vastaus ihmiskunnan eheytymiseen on uudelleenlöydetty yhteys luontoon, yliluonnolliseen ja runolliseen hurmioitumiseen. Barbery on kirjoittamassa tarinalle jatkoa.

”Tämä kiehtova tarina, jonka ytimessä on unelma ja toivo paremmasta, sopuisasta maailmasta, voi hyvinkin merkitä uuden aikakauden alkua ranskalaisessa kirjallisuudessa.” – Le Parisien

Muriel Barbery
Muriel Barbery (s. 1969) on ranskalainen kirjailija ja filosofianopettaja. Hän on asunut Kiotossa, Amsterdamissa ja Pariisissa ja asuu nykyään Ranskan maaseudulla. Hänen esikoisromaaninsa, hyvän ruoan nautintoja ylistävä Kulinaristin kuolema (suom. Gummerus 2011), palkittiin Ranskassa ilmestymisvuotensa parhaana kulinaristisena kirjana. Barbery kohosi maailmanmaineeseen romaanillaan Siilin eleganssi (suom. Gummerus 2010), jota on myyty maailmanlaajuisesti yli 6 miljoonaa kappaletta.

Muriel Barbery
Haltiaelämää
Alkuteos La vie des elfes
Suomennos Lotta Toivanen
270 sivua

Muriel Barbery

Kirjailija

Muriel Barbery

Muriel Barbery (s. 1969) on ranskalainen kirjailija ja filosofianopettaja. Hänen esikoisromaaninsa, hyvän ruoan nautintoja ylistävä Kulinaristin kuole...