Apua lapsiperheen parisuhdekriiseihin

14.4.2016

Miksi lapsen tulo muuttaa parisuhdetta? Miten parisuhteen vaikeudet ja onni näkyvät lapsissa? Mikä saa lasten vanhemmat harkitsemaan eroa? Kirjassaan Parintaju – Parisuhde lapsiperheessä lastenpsykiatrian erikoislääkäri, pari- ja perhepsykoterapeutti Janna Rantala selvittää parisuhdedynamiikkaa järkeenkäyvillä esimerkeillä, selkeillä kuvilla ja käytännöllisillä ohjeilla. Hyvä parisuhde edellyttää parintajua: ymmärrystä parisuhteesta ja sen osana olemisesta.

Työssään lastenpsykiatrina ja psykoterapeuttina Janna Rantala tapaa eri tavoin ihmissuhteissaan kriisissä olevia lapsiperheitä. ”Vaikeudet voivat näkyä parisuhteessa tai lapsen ja vanhemman suhteessa. Pariterapiaan hakeutumisen syynä on usein jatkuva riitely, kommunikointivaikeudet, kasvatuserimielisyydet, uskottomuus tai töihin uppoutuminen. Yhteistä lähes kaikille pareille on silti kokemus siitä, että jotain on selittämättömästi muuttunut lapsen syntymän jälkeen”, hän toteaa.

Rantala vertaa suhdetta kankaaseen, kudokseen, joka elää pariskunnan välillä. Se voi olla kuin suojaava peite tai lapsuuden puuhamatto. Parhaimmillaan se kudotaan yhdessä ja pidetään ehjänä vaikka elämä haalistaa ja tahraa sitä ja kriisit tekevät siihen reikiä. Kankaan suojassa pariskunta voi levähtää yhdessä ja se kestää myös lapsen painon.

Parintajuisessa parisuhteessa ei ole vain sinä ja minä vaan aina myös kolmas osapuoli, suhde. Toimiva suhde sekä yhdistää että pitää sen osapuolet erillisinä. Myös suhde voi olla parintajuinen, toisin sanoen kykenevä kantamaan kriisejä ja suruja, joihin kumpikaan ei yksin pysty”, Janna Rantala kirjoittaa. Jos pariskunta kykenee ymmärtämään suhdetta yhdessä, voi kriisi olla kasvattava voimavara.

Parintaju – Parisuhde lapsiperheessä
247 sivua

Janna Rantala

Kirjailija

Janna Rantala

Kolmen lapsen äiti Janna Rantala on lastenpsykiatrian erikoislääkäri, pari- ja perhepsykoterapeutti sekä kouluttaja, jolla on perheterapia- ja työnohj...