Moderni ja jännittävä viihderomaani suomalaisen ja venäläisen työelämän yhteentörmäyksestä

19.2.2018

Anniina Tarasovan Venäläiset tilikirjani on reteä ja omaperäinen kuvaus särmikkäistä naisista työelämässä. Itsekin sekä Suomessa että Venäjällä työskennellyt esikoiskirjailija kuvaa naapurimaiden eroja ja kulttuurien kohtaamista hauskalla ja persoonallisella tavalla. Ekspatriaattien Pietari näyttäytyy romaanissa sekä työntäyteisenä että skumpanhuuruisena.

Kirjan päähenkilö Reija Wren saa elämänsä tilaisuuden: komennuksen Pietariin suorittamaan konsernin sisäistä tarkastusta. Kun tutkimukset etenevät, muuttuu komennus vaaralliseksi ja ystävät vihollisiksi.

Joku tarttui olkapäähäni. ”Ihan turha huutaa apua”, ääni kuiskasi.
        Sormeni osuivat laukkuuni unohtuneeseen trudovaja knižkaan, työkirjaseeni. Kun ääni lateli ehtojaan, ehdin käydä läpi vaihtoehtoiset skenaariot. Tiesin heti, että työsuoritustani koskevat rivit jäisivät nyt kirjasessa tyhjiksi. Se tarkoittaisi samaa kuin suomalainen työtodistus, jossa lukisi: ”Reija Wren työskenteli ZAO Katelinissa sisäisen tarkastajan tehtävissä ajalla 6/2010–12/2010.” Rivien välistä jokainen potentiaalinen työnantaja pystyi lukemaan lisäyksen: ja tyri anteeksiantamattomasti. Mikäli ikinä pääsisin työnhaussa eteenpäin, referenssipuhelut paljastaisivat loput.

”Reija on tymäkkä tapaus”, luonnehtii Tarasova luomaansa henkilöhahmoa. Töissä Reija pitää pilkut ja desimaalit tiukasti paikoillaan, vapaa-ajalla hän rällää bissellä ja sikareilla, pelaa pleikkaa ja pokeria ja nauttii elämästä. ”Reijan epätäydellisyys ei sulje pois sitä, että hän on sekä älykäs että pääsee urallaan eteenpäin”, Tarasova jatkaa.

Anniina Tarasova on työskennellyt kasvuyritysjohtajana. ”Sadoittain nuoria korkeakoulutettuja urallani rekrytoineena törmäsin jatkuvasti siihen, että nuoret naiset vähättelevät omaa osaamistaan. Salaisena tavoitteenani on innostaa erityisesti nuoria naisia tavoittelemaan työelämässään paitsi hulluilta tuntuvia unelmia myös ylimpiä johtotehtäviä. Ja olemaan tervehenkisen röyhkeitä päästäkseen tavoitteisiinsa”, hän toteaa.

Anniina Tarasova, Venäläiset tilikirjani
469 sivua

Anniina Tarasova

Kirjailija

Anniina Tarasova

Anniina Tarasova (s. 1985) on helsinkiläinen tarinankertoja ja kasvuyritysjohtaja, joka tuntee suomalaisen ja venäläisen työelämän. Tarasovan taustass...