Katkeransuloinen tarina elämän rajallisuudesta, läheisten rakastamisesta ja muistamisesta

8.3.2013

Pariisilaisen David Foenkinosin Yhden elämän muistot on hänen kaunokirjallisin teoksensa. Se oli Ranskan tärkeimmän kirjallisuuspalkinnon, Goncourtin, kärkiehdokkaiden joukossa ja on kerännyt suitsuttavia arvioita. Yhden elämän muistot käsittelee herkkävireisesti ja kirjailijalle ominaisen ilkikurisen huumorin sävyttämänä iättömiä aiheita: läheisistä välittämistä, vanhenemista, rakastamista, menettämistä ja muistamista. 

"David Foenkinos luo vakavista teemoista kauniin yhteenpunoutuneiden jokapäiväisyyksien ja läpitunkevien muistelmien partituurin, katkeransuloisen tarinan täynnä herkkyyttä."
- Lire

Isoisänsä kuoltua Patrick, hotellin yövartijana toimiva aloitteleva kirjailija, havahtuu tajuamaan läheisten kanssa vietetyn ajan rajallisuuden ja tärkeyden. Hän päättää tarjota vanhainkotiin joutuneelle isoäidilleen sen mitä ei isoisälleen ehtinyt: olla läsnä, lievittää yksinäisyyttä, saada tämä nauramaan.

Kun asuntonsa myymisestä suivaantunut isoäiti karkaa vanhainkodista, Patrick seuraa hänen jälkiään Pariisista Le Havreen. Siellä isoäiti ja pojanpoika viettävät yhdessä viimeiset ilon hetket. Matkalla Patrick myös kohtaa naisen, joka tuo hänen elämäänsä rakkautta ja tuskaa. Moninaisten muistojen suloisuus, haikeus ja riemukkuus antavat Patrickille inspiraation kirjoittaa kirjansa loppuun - ja ehkä myös uuden luvun omaan elämäänsä.

”Isoäiti muisti päivän, jolloin viimeinenkin pojista oli lähtenyt kotoa. Isoisä oli huokaissut tilannetta dramatisoidakseen ’lopultakin kahdestaan!’ – hyödytön yritys peittää kauhu. He olivat avanneet television päivällisen aikana, vaikka olivat aina kieltäneet tekemästä niin lasten ollessa kotona. Koulupäivästä kertominen korvattiin raportilla Afganistanin konfliktista. Muistikuva siitä vainosi isoäitiä, sillä hän oli tajunnut olevansa lähtöviivalla yksinäisyyteen. Vanhempien veljiensä tavoin Michel pistäytyisi silloin tällöin ilmoittamatta etukäteen, tulisi pesemään pyykkiä tai syömään. Sitten hän alkaisi vähitellen soittaa ilmoittaakseen tulostaan – ennen kuin kirjoittaisi kalenteriinsa ’päivällinen vanhempien kanssa’ monta päivää aikaisemmin aikoessaan käydä heitä katsomassa.”

David Foenkinos: Yhden elämän muistot
Les souvenirs
suomentanut Pirjo Thorel
327 sivua

David Foenkinos

Kirjailija

David Foenkinos

David Foenkinos (s. 1974) on palkittu pariisilainen kirjailija, käsikirjoittaja ja muusikko. Hänen lempikirjansa on Albert Cohenin Rakkaani, valittuni...