Mitä vaatteet paljastavat meistä, ajasta ja yhteiskunnasta? Viimeinen vuosi vie isoäidin vaatekaapille ja pariisilaisille kirpputoreille

11.3.2021

Toimittaja Laura Pörstin Viimeinen vuosi – Muistiinpanoja muutamista vaatekaapeista on kirja siitä, mitä valitsemme yllemme ja miksi. Omakohtainen ja rehellinen tietokirja näyttää, että pukeutuessamme peitämme ihoa mutta paljastamme paljon muuta: tunteita ja epävarmuuksia, makua ja arvostuksia, sukupuolta ja sosiaaliluokkaa.

Noin vuosi ennen isoäidin poismenoa Laura Pörsti käy läpi mummolan vinttikomeroa. Siellä roikkuu kukallinen aamutakki, joka ei ole vain kukallinen aamutakki. Se on tietolähde, joka kertoo, että isoäiti on haaveillut kauneudesta. Viimeinen vuosi – Muistiinpanoja muutamista vaatekaapeista on kirja vaatteista, pukeutumisesta sekä kuluttamisen ja yhteiskunnan muutoksesta. Se kertoo isoäidin ja aikuisen lapsenlapsen suhteesta, kaupungin ja maaseudun eroista sekä siitä, miten vaatteista voi kutoutua silta sukupolvien välille.

Pörsti kuvaa kirjassaan vuoden mittaista ajanjaksoa, joka vie isoäidin rintamamiestaloon maaseudulle, kirjoittamaan vaateliikkeiden ja kirpputorien Pariisiin ja lapsettomuusklinikan odotushuoneeseen Helsinkiin. Vuoden aikana Pörsti pohtii vaatteiden kautta henkilökohtaista elämäänsä, epävarmuutta ja hyväosaisuuden häpeää, ja samalla yhteiskunnallisia ilmiöitä, kuten globalisaatiota ja suomalaisen vaateteollisuuden historiaa. Millaiset normit ovat vaikuttaneet suomalaisnaisten pukeutumiseen ennen ja mitkä siihen vaikuttavat nyt?Entä miksi nykyään vaatteet saavat aikaan niin voimakasta riittämättömyyden tunnetta?

”Minun maailmassani sanaan vaate liittyy tämä kaikki, tehtaat jossakin kaukana ja ihmiset, jotka värjäävät, leikkaavat ja ompelevat liian pienellä palkalla, kuumassa ja kosteassa. Isoäiti ajattelee vaatteella ompelemaansa aamutakkia tai Suomessa valmistettua villakangaspalttoota. Hän tuntee ylpeyttä, minä en."

Laura Pörsti (FM, s. 1981) on Helsingissä asuva kirjoittaja ja toimittaja, joka ei seuraa muotia. Viimeinen vuosi on hänen esikoisteoksensa.

https://lauraporsti.com/ 

Laura Pörsti: Viimeinen vuosi – Muistiinpanoja muutamista vaatekaapeista
245 sivua

Lisätietoja sekä haastattelu- ja arvostelukappalepyynnöt:

Pauliina Pietilä, tuottaja, p. 040 779 2942, pauliina.pietila@gummerus.fi

Laura Pörsti

Kirjailija

Laura Pörsti

Laura Pörsti (s. 1981) on kirjoittaja ja toimittaja. Hänen esikoisteoksensa Viimeinen vuosi vie isoäidin vaatekaapille, pariisilaisille kirpputoreille...