Hykerryttävän sympaattinen Ada Gootti hurmaa lapset ja iltasatuja lukevat aikuiset

7.8.2015

Ada Gootti ja hiiren haamu aloittaa palkitun, upeasti kuvitetun lastenromaanisarjan tytöstä, joka asuu valtavassa Kalmatollon kartanossa kaksin isänsä kanssa. Sarjan on kirjoittanut ja kuvittanut arvostettu brittiläinen lasten- ja nuortenkirjojen tekijä Chris Riddell, joka on niittänyt mainetta muun muassa Tarinoita maan reunalta -kirjasarjan kuvittajana. Ada Gootti ja hiiren haamu palkittiin Costa Children's Book Awardilla vuoden parhaana lastenkirjana vuonna 2013.

Ada Gootti on kuuluisan runoilijan, lordi Gootin ainoa lapsi. Adan ja hänen lapsia karttelevan isänsä lisäksi Kalmatollossa on palveluskuntaa ja liuta aaveita, mutta Adalla ei ole yhtään ystävää. Kaikki muuttuu, kun hän eräänä yönä kohtaa huoneessaan hiiren haamun. Yhdessä Ishmael-hiiren ja salaisen Ullakkokerhon väen kanssa Ada päättää selvittää, mitä kummaa Kalmatollon kartanon hämyisissä nurkissa on meneillään.

Lordi Gootti oli omaksunut uskomuksen, että lasten tulee kuulua muttei näkyä. Hän vaati Adaa pitämään isoja, kömpelöitä saappaita Kalmatollon käytävillä liikkuessaan. Sillä lailla hän kuuli aina kun Adan askelet lähestyivät ja saattoi väistää tämän livistämällä kammioonsa, missä häntä ei ollut lupa häiritä.

Vastustamattoman outoja henkilöhahmoja, nokkelaa huumoria, aaveita, puutarhatonttuja ja muita karmeuksia vilisevä Ada Gootti ja hiiren haamu on hurmannut niin lapset kuin heidän vanhempansa. Ada Gootti -sarja on ollut Britanniassa arvostelu- ja myyntimenestys, ja sen käännösoikeudet on myyty jo 18 kielialueelle. Sarjan toinen osa Ada Gootti ja kuoloa kamalammat kestit ilmestyy suomeksi alkuvuonna 2016.

Kirjan on suomentanut muun muassa Potter-suomennoksistaan tunnettu Jaana Kapari-Jatta ja kirjan lopusta löytyvän Muuan hiiri muistelee -minikirjan Kristiina Drews.

Ada Gootti on ihanan nokkela parodia goottilaisesta romaanista tulvillaan hullunkurisia sutkauksia, vielä hullunkurisempia viittauksia kirjallisuuteen ja tietenkin Riddellin piirroksia.
– The Guardian

Chris Riddell

Kirjailija

Chris Riddell

Brittiläinen Chris Riddell (s. 1962) on palkittu lasten- ja nuortenkirjallisuuden kuvittaja ja kirjailija, joka tekee myös poliittisia pilapiirroksia ...