Sotakirjailija Esa Sirénin tietoteos Sodan kuvat sisältää ennen julkaisemattomia kuvauksia jatkosodan alusta

3.10.2016

12 sotaromaania kirjoittanut kirjailija Esa Sirén on kerännyt valtavan määrän jatkosotaan liittyvää tietoa tehdessään taustatyötä romaaneihinsa. Ensimmäiseen tietokirjaansa Sodan kuvat: Rukajärvi 1941 Sirén on koonnut näyttävän ja koskettavan kokoelman kuvauksia Rukajärven sotatapahtumista – taisteluista, työstä ja vapaa-ajasta.

Teoksessa edetään Rukajärven suunnan armeijakuntien sotatoimien mukaisesti kesäkuulta syyskuulle 1941, jolloin hyökkäys päättyi. Tekstit ovat peräisin Rukajärven suunnan historiayhdistyksen mittavasta ja ainutlaatuisesta arkistosta, johon Esa Sirén on saanut tilaisuuden tutustua. Sieltä hän on poiminut eversti Raappanan komentamassa 14. divisioonassa palvelleiden miesten ennen julkaisemattomia sotatarinoita heidän itsensä kertomana. Valtaosa teoksen runsaasta kuvituksesta on peräisin 10. tiedotuskomppanin eli ns. TK-miesten ottamista SA-kuvista.

Kirjan alussa sotahistorian tutkija ja tietokirjailija Olli Kleemola taustoittaa kiehtovasti valokuvaajien ja valokuvien asemaa sodanaikaisessa tiedotustoiminnassa. Teokseen on myös koottu pieni tietopaketti joidenkin valokuvaajien vaiheista siviilielämässä.

Kirjailijana Sirén on tunnettu tinkimättömästä taustatyöstään. ”Sodan kokeneiden miesten kertomukset ovat olleet romaanieni korvaamattomia lähteitä. Valokuvat ovat auttaneet luomaan mielikuvia tapahtumapaikkojen maastosta ja rintamaelämästä. Jatkosotaa käsittelevän Facebook-sivustoni suosio on kasvanut tasaisesti vuosi vuodelta. Sen valokuvat ja tekstit ovat saaneet paljon kiitosta. Niinpä päätin ottaa tämän uuden haasteen vastaan”, kertoo Sirén.

Esa Sirén
Sodan kuvat: Rukajärvi 1941
279 sivua

Esa Sirén

Kirjailija

Esa Sirén

Esa Sirén (s. 1948) on kotoisin Kouvolasta, ja hänellä on takanaan komea ura jääkiekkovalmentajana. Jo koulupoikana sotakirjallisuudesta kiinnostuneen...