Autofiktiivinen romaani underground-yhteisöstä, ulkopuolisuudesta, seksityöstä ja terapiasta

29.8.2022

Emma Kantasen romaani Jos sataa, älä tule sukeltaa sadevesiviemäreissä seikkailevien urbaanien löytöretkeilijöiden matkassa australialaiskaupungin kuoren alle. Kirja kertoo suomalaisopiskelijan kokemasta ulkopuolisuuden tunteesta ja opintomaksut rahoittavasta seksityöstä. Emma Kantanen on monipuolinen taiteilija, kirjailija, kuvittaja ja peligraafikko.

Pian tunsin pinnan alla uivat rotat. Niin kuin haavat suussa tai kivi kengässä, ne vaikuttivat paljon suuremmilta kuin ne todennäköisesti oikeasti olivat, enkä tiennyt, olisinko ollut autuaampi vai vielä enemmän kauhuissani, jos olisin tiennyt olivatko ne todella eläimiä vai veden alla kelluvia leviä ja ajopuita.

Suomalaisnainen on kuullut urbaanilegendoja Lost boys -yhteisöstä, joka liikkuu kaupungin viemäriverkostossa. Merkkejä seuraamalla hän saa kutsun maan alle, suurkaupungin sadeveden täyttämiin tunneleihin, joissa väärän reitin valitseminen on yhtä aikaa kiihottavaa ja tappavaa.

Kultaisen oven miehen luona ajattelin aina seksiä naisen kanssa. Muulloinkin kuin hänen koskettaessaan minua. Ajattelin yksityiskohtia. Olkapäitä, käsiä, sitä ettei ylähuuli rohtuisi, mutta jänne kielen alla hankautuisi karheaksi. Olin huono seksityöläinen. Halusin tulla nähdyksi naisia rakastavana naisena, mutten löytänyt sellaisia myyntipaikkoja, joissa se olisi ollut mahdollista.

Emma Kantanen (s. 1989) on Aalto-yliopistosta valmistunut taiteen maisteri ja peligraafikko, kirjailija ja kuvittaja. Hän opiskelee koodaamista ja kuuluu vapaapalokunnan miehistöön. Kantasen omakohtainen esikoisromaani Nimi jolla kutsutaan öisin ilmestyi vuonna 2019.

Emma Kantanen: Jos sataa, älä tule
271 sivua
Ilmestyy myös äänikirjana, lukija Anni Kajos

 

Emma Kantanen

Kirjailija

Emma Kantanen

Emma Kantanen (s. 1989) on Aalto-yliopistosta valmistunut taiteen maisteri ja peligraafikko, joka viettää vapaa-aikansa näyttelyiden avajaisissa ja Al...