Elif Shafakin monikerroksisessa romaanissa rakennetaan Istanbulia kivi kiveltä

10.3.2016

Turkkilaisen nykykirjallisuuden nimekkäimpiin ja omaperäisimpiin kertojiin kuuluvan Elif Shafakin historiallinen romaani Valkoinen elefantti piirtää lukijan silmien eteen kulttuurisesti ja uskonnollisesti rikkaan, vastakohtien värittämän suurkaupungin. Romaanin tapahtumat sijoittuvat osmanien valtakunnan kukoistuskauteen 1500-luvulle. Valkoinen elefantti kertoo sulttaani Süleyman Suuren kuninkaallisesta arkkitehdista Sinanista ja hänen oppipojastaan, elefantinkesyttäjä Jahanista, kurittomasta prinsessa Mihrimahista sekä valkoisesta elefantista, Intian šaahin lahjasta sulttaanille.

Istanbul on kaupunki, joka unohtaa helposti. Siellä asiat kirjoitetaan veteen, lukuun ottamatta mestarini töitä, jotka on kirjoitettu kiveen.

Elif Shafakin romaanissa kohtaavat tarinat ja totuus, rakkaus ja petos, ihminen ja jumala, itä ja länsi. Se pohtii luovuuden, vapauden ja rakkauden kysymyksiä, uskoa ja fundamentalismia sekä konflikteja taiteen, tieteen ja politiikan tekemisessä.

Meitä oli kuusi: mestari, oppipojat ja valkoinen elefantti. Me rakensimme yhdessä kaikkea. Moskeijoita, siltoja, madrasoita, karavaaniseraljeja, köyhäintaloja, akvedukteja... Ajattelen Istanbulia joka päivä. Ihmiset varmasti kävelevät moskeijoiden pihoilla tietämättä ja näkemättä. He otaksuvat mieluummin, että heidän ympärillään olevat rakennukset ovat olleet paikoillaan Nooan ajoista asti. Eivät ne ole. Me rakensimme ne: muslimit ja kristityt, käsityöläiset ja kaleeriorjat, ihmiset ja eläimet, päivästä toiseen.

Romaanista sanottua:

"Shafakin tähänastisista romaaneista kunnianhimoisin ja paras." – The Independent

"Tämä sivistävä, väkevän tunteellinen romaani osoittaa, kuinka tuhoisia viha ja kateus ovat ja kuinka rakkaus voi rakentaa maailman uudelleen." – The Observer

Elif Shafak, Valkoinen elefantti
alkuteos The Architect’s Apprentice
suomentanut Maria Erämaja
559 sivua

Elif Shafak

Kirjailija

Elif Shafak

Elif Shafak on palkittu brittiläis-turkkilainen kirjailija. Hän kirjoittaa sekä turkiksi että englanniksi ja on julkaissut 18 kirjaa, joista 11 on rom...