Miksi burnoutista tuli milleniaaleille sukupolvikokemus?

4.8.2020

Bloggaaja-toimittaja Eeva Kolun kirja Korkeintaan vähän väsynyt on tarkka ja terävä katsaus 2000-luvun burnout-kulttuuriin. Kirjassaan Kolu perkaa sukupolvensa suorituspaineita työelämässä, vapaalla ja somessa. Hän käy myös läpi oman uupumushistoriaansa ja kertoo, mitä se on opettanut.

”En tunne yhtään (siis yhtään) kolmekymppistä naista, joka ei olisi ollut joko burnoutissa tai lähellä sitä”, Eeva Kolu kirjoittaa. ”Uupumuksesta on tullut sukupolvikokemus, ja enemmänkin – kokonaisen sukupolven hallitseva olotila.”

Kirjassaan Kolu pohtii, mikä kaikki meitä oikein uuvuttaa. Syiksi nousevat suorituskeskeisyys, paine olla jatkuvasti onnellinen ja kehittää itsestään aina vain parempaa versiota, naisiin kohdistuvat ristiriitaiset odotukset, tunteiden tukahduttaminen ja sitä seuraava piiloaggressiivisuus, häpeä, esillä, mitattavissa ja saavutettavissa oleminen, kiire hyveenä, elämän monimutkaisuus, postnormaali aika ja pärjäämisen eetos – ja ennen kaikkea syvä kokemus siitä, ettei koskaan riitä.  

Kirja pureutuu aikamme ongelmiin, mutta esittää myös joukon ratkaisuja ja muistuttaa ilon, huumorin, myötätunnon ja joutilaisuuden merkityksestä. Uupumiset ovat olleet Kolulle oman riittämättömyyden kohtaamisen paikkoja. Ne ovat opettaneet muun muassa vetämään rajoja, pyytämään apua, tunnistamaan omia tarpeita, luomaan rutiineja ja antamaan joidenkin asioiden vain tapahtua.

”Vasta uupumus näytti minulle sen, miten pitkään olin taistellut tuulimyllyjä vastaan. Melonut hampaat irvessä vastavirtaan silloinkin kun olisin vain voinut antaa elämän olla helppoa ja kivaa. Löysin omat rajani vasta, kun ne piirrettiin eteeni isolla punakynällä. Seis, tästä eteenpäin ei enää mennä.” 

Eeva Kolu
Eeva Kolu on Helsingissä asuva kolmekymppinen kirjoittaja. Hän on tehnyt 12-vuotisen uran bloggaajana, toimittajana ja kaupallisena copywriterinä. Kirjoittajana hän haluaa sanoittaa yhteisiä inhimillisiä kokemuksia, tunnelmia ja tunteita. ”Kirja syntyi tarpeesta ymmärtää, miksi ajauduin vuosia kestäneeseen burnout-putkeen ja miksi näen ympärilläni niin paljon uupumusta. Se ei voi johtua pelkästään siitä, että ihmiset tekevät liikaa töitä.”

 

Eeva Kolu, Korkeintaan vähän väsynyt – Eli kuinka olla tarpeeksi maailmassa, jossa mikään ei riitä

384 sivua

Eeva Kolu

Kirjailija

Eeva Kolu

Eeva Kolu on Helsingissä asuva kolmekymppinen kirjoittaja. Hän on tehnyt 12-vuotisen uran bloggaajana, toimittajana ja kaupallisena copywriterinä. Kir...