Petri Karra osuu romaanillaan käynnissä olevaan syrjäytymis- ja lastensuojelukeskusteluun

19.9.2012

Kirjailija-käsikirjoittaja Petri Karran uutuusromaani Pakenevat Unet kertoo 2010-luvun pahoinvointiyhteiskunnasta, syrjäytymisestä ja lapsista, jotka ovat pakotettuja ottamaan vastuun vanhemmistaan ja aikuistumaan liian varhain. Aihe kumpuaa kirjailijan omasta kasvuympäristöstä vaasalaisessa ongelmalähiössä. Petri Kotwica ohjaa Pakenevista unista vuonna 2013 ensi-iltaan tulevan elokuvan, jonka tuottaa Vuosaari-elokuvasta kiitetty Pauli Pentti.

14-vuotias Nasta on oppinut luottamaan vain itseensä. Hän tietää, miten karkottaa amfetamiinin asetonihaju ennen sossujen vierailua ja miten irrottaa ruisku sammuneen äidin käsivarresta. Nasta joutuu pitämään huolta 6-vuotiaasta Nadja-siskostaan, elättämään perhettään myymällä varastamaansa tavaraa, valehtelemaan viranomaisille ja väistelemään koulun pahimpia kiusaajia. Sitä Nasta ei tiedä, kuinka suhtautua naapurin itsevarmaan Veeraan ja tytön poliisiäitiin, Tuijaan, joka yrittää auttaa huostaanottoa pakenevia sisaruksia.

– Mä autan teitä. Me autetaan teitä, Tuija lohduttaa.
  – Leikitsä jotain superkyttää hä? Nasta kysyy aidosti kummissaan ja tahallisen karkeasti, testatakseen Tuijaa: – Miks? Kerro miks? Mitä meidän elämä sulle kuuluu?
  – En leiki. Mut kuuluu teidän elämä siksi, että te olette lapsia ja teillä on hätä. Se on aikuisen tehtävä. Tärkein tehtävä. Ja mä olen aikuinen. Te olette kärsineet tarpeeksi. Mä tahdon auttaa. Ei muuta. Nasta, ei vilpitön auttamisen halu ja välittäminen ole niin merkillistä nykyaikanakaan. Mä tiedän, että sun on syystä vaikea uskoa mua. Tai ketään.

Petri Karra osuu romaanillaan tarkasti käynnissä olevaan syrjäytymis-, eriarvoisuus- ja lastensuojelukeskusteluun. ”Lähiössä kasvaneena minun oli helppo kirjoittaa nykypäivään sijoittuva selviämis-, rakkaus ja sankaritarina. Olen seurannut lasten ja nuorten pahoinvointia pikkupojasta lähtien. Lähiöiden ongelmina omassa nuoruudessani, kuten nykyäänkin, olivat juurettomuus, köyhyys, päihteet ja näköalattomuus. 90-luvun lama ja sen seurauksena tehdyt säästöt pahensivat ongelmia”, Karra summaa. Varsinainen sytyke romaaniin tuli Karran äidin naapurista. ”43-vuotiaan yksinhuoltajaäidin tapaus on jäänyt mieleeni. 8-vuotiaan tytön ja teini-ikäisen pojan yksinhuoltajaäiti kuoli huumeisiin kotonaan”, Karra kertoo.

Vaikka Pakenevien unien tarina tapahtuu synkän taivaan alla, sen sankarit pyydystävät unelmia ja suojelevat heikompiaan. Kielen runollisuus sulattaa tarinan kovan ytimen.

Petri Karra, Pakenevat unet
285 sivua

Petri Karra

Kirjailija

Petri Karra

Vaasalaissyntyinen Petri Karra on kirjailija ja elokuvakäsikirjoittaja. Hän on opiskellut Helsingin yliopistossa teoreettista filosofiaa ja oikeustied...