Rakastettavan intialaisetsivän Vish Purin luoja Tarquin Hall vierailee Helsingissä maaliskuussa

23.2.2015

Vish Puri ja lemmenkommandojen tapaus on hyvänmielen nojatuolimatka värikkään ristiriitaiseen nyky-Intiaan. Kuuma ja meluinen Delhi, hindujen ruuhkainen pyhiinvaelluspaikka Vaishno Devi ja takapajuinen Govindin kylä Pohjois-Intiassa toimivat neljännen Vish Puri -dekkarin päänäyttämöinä. Perheineen New Delhissä asuva kirjailija Tarquin Hall vierailee Helsingissä 24.–25.3.

Lemmenkommandot, sekasäätyisiä hindupareja auttava vapaaehtoisryhmä yrittää saattaa yhteen korkeasäätyisen nuoren naisen, Tulsi Mishran ja kastittoman nuorukaisen, Ram Sunderin. Kun Ram katoaa jäljettömiin, kutsutaan avuksi Mitä yksityisimmät etsivät Oy:n toimitusjohtaja Vish Puri värikkään avustajakaartinsa kanssa. Tapaus käy yhä monimutkaisemmaksi kun Ramin äiti löytyy kuolleena, ja Tulsin isä pidätetään epäiltynä murhasta. Vastaansa Puri saa koko Intian kastijärjestelmän painolastin, hämäräperäisen lääketehtaan ja pahimman kilpailijansa, lipevän mutta taitavan Hari Kumarin.

Vish Puri, perheen ja tuttavien kesken ”Pullukka”, johdattaa lukijansa Sandown-lakki päässään ja safaripuku päällään läpi koukeroisten rikostutkimusten ja halki monimuotoisen intialaisyhteiskunnan. Parantumattoman herkkusuun seurassa pääsee tutustumaan myös maan monipuoliseen ruokakulttuuriin paikallisine erikoisuuksineen. Omat mausteensa dekkarikeitokseen heittää Purin Äiti-ji, joka ei malta pysyä erossa tutkimuksista, vaikka – kuten Pullukalla on tapana sanoa – äidit eivät ole yksityisetsiviä. Kirjan lopusta löytyy muutamia Vish Purin kotikeittiön reseptejä.

Puri ei ollut syönyt aamiaisen jälkeen kuin kolme kasvis-samosaa, eikä hän kyennyt ajattelemaan tyhjällä vatsalla. Lisäksi hän oli unenpuutteesta tolaltaan ja raivoissaan Harille. Hän oli käynyt mielessään läpi kaikki punjabilaiset kiroukset ja loukkaukset sen jälkeen kun oli nähnyt kilpailijansa omahyväisen ilmeen auton ikkunassa. Lautasen tyhjennyttyä myrsky oli kuitenkin alkanut jo laantua. Ja kun Puri oli syönyt toisen annoksen daal makhania ja ahmaissut kaksi gulab jamunia, hän tunsi kykenevänsä taas ajattelemaan.

Tarquin Hall, Vish Puri ja lemmenkommandojen tapaus
alkuteos The Case of the Love Commandos
suomentanut Tero Valkonen
377 sivua

Tarquin Hall

Kirjailija

Tarquin Hall

Tarquin Hall (s. 1969) on englantilainen toimittaja ja tietokirjailija. Hän lähti Lontoosta 18-vuotiaana Teksasiin karjapaimeneksi ja päätyi monen mut...