Ukkosen esikoisromaanissa käydään taistelua arktisen alueen luonnonvaroista

3.3.2014

Jyrki Ukkosen Ahneuden kartta on tyylikäs kansainvälinen jännitysromaani, joka nostaa esille ajankohtaisen kiistan arktisten alueiden luonnonvaroista. Sen tapahtumilla on pelottavat yhtymäkohtansa todellisuuteen. Älykkäästi punotussa juonessa ihmiset ovat vain pelinappuloita kasvottomassa valtapelissä, kun ns. jääkarhuvaltiot hamuavat rikkauksia vielä sulamattomien napajäätiköiden alta.

”Ahneuden kartta on jännitysromaani ja siltä osin tietysti mielikuvitusta, mutta valtapeli arktisilla alueilla on totisinta totta. Aihe on yksinkertaisesti niin kiehtova ja päivänpolttava, että siihen oli pakko tarttua.” Ukkonen kertoo syitä ajankohtaisen aiheen valinnalle.

Norjalaistutkija Jacob Beck saa yllättävän kutsun venäläisretkikuntaan, joka sukeltaa pohjoisnavalla syvänmeren pohjaan. Ennen sukelluksen käynnistymistä aluksella tapahtuu murha, josta venäläisviranomaiset haluavat vaieta, sillä retkikunnan kansainvälinen maine ei saa vaarantua.

Bergenissä rikoskomisario Varja Foss tutkii selvittämättä jääneitä asuntomurtoja. Yksi murroista johdattaa Varjan Beckin kotiin, jossa he kohtaavat ensimmäistä kertaa. Kun Beckin mökiltä löytyy vielä tunnistamattomaksi palanut ruumis, Foss ajautuu likaiseen peliin, jossa panokset ovat kovat. Mukaan sekaantuneet Norjan ja Venäjän tiedustelupalvelut sotkevat pakkaa entisestään.

”Beck kuuli Orlovin seisahtuvan takanaan. Hän kääntyi ja näki miehen valpastuneen. Jääkarhu oli noin sadan metrin etäisyydellä heidän oikealla puolellaan. Orlov painoi Kalašnikovin tukin olkaansa vasten. ”Älä, se on vain utelias”, Beck sanoi. ”Aivan turha tappaa eläintä.” Orlov katsahti Beckiä ylimielisesti. ”Noita petoja on täällä ihan tarpeeksi.”

Jyrki Ukkonen: Ahneuden kartta
389 sivua