Selja Ahavan Taivaalta tippuvat asiat on Finlandia-palkinnon ehdokkaana

6.11.2015

Selja Ahavan toinen romaani Taivaalta tippuvat asiat pohtii elämän käsittämättömyyttä: satumaista onnea ja kohtuutonta epäonnea. Se on tarina sattumista ja ihmisistä, jotka selittämättömän äärellä etsivät selitystä elämälleen. Kirja kertoo ajan kulumisesta, surusta ja tapahtumista, jotka pomppaavat ulos perinteisestä draaman kehikosta. Ahavan romaaniin puhkeaa aukkoja – sen tarinat jäävät kesken tai loppuvat väärin.

Ehkä maailma ylipäätään jatkuu, koska asioita tapahtuu. Päällekkäin, väärään aikaan, eri aikaan, väärissä paikoissa.”

Finlandia-palkintoraati, johon kuuluvat filosofian tohtori Iris Schwank, vapaa toimittaja Ilkka Pernu ja kirjakauppias Katri Tuominen, perustelee valintaa näin: ”Tarinat auttavat meitä jäsentämään elämäämme; ne tuovat iloa ja lohtua. Selja Ahavan romaani koostuu useamman henkilön tarinasta, joille on yhteistä sattumien epätodennäköisyys. Lukijalle jää tilaa tehdä omia tulkintojaan kirjailijan osin jopa sadunomaisesta tekstistä. Kirjassa käsitellään raskaita aiheita hyvin epätyypilliseen tapaan, etäännyttäen ja huumorinkin avulla. Tässä onnistutaan hyvin. Varsinkin pienen tytön kertojan ääni on paitsi riemastuttava, erittäin koskettava. Selja Ahavan teos on raikas, ajatuksia herättävä sekä innostava.

Selja Ahava

Kirjailija

Selja Ahava

Selja Ahava (s. 1974) on kirjailija ja käsikirjoittaja. Ahavan esikoisromaani Eksyneen muistikirja (2010) oli Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoe...