Kuuma toimintatrilleri Etelä-Afrikasta

28.5.2013

Eteläafrikkalaisen, afrikaansiksi kirjoittavan Deon Meyerin ensimmäinen suomennettu romaani Kuolema päivänkoitteessa on loistava ja ajatuksia herättävä trilleri hapuilevasta yhteiskunnasta, joka opettelee tulemaan toimeen tuoreiden vapauksien, vanhojen syntien ja uusien vaarojen kanssa. Säälimättömien ja lihallisten toimintakohtausten välillä romaania kuljettaa synkän pohdiskeleva sukellus päähenkilön, kovia kokeneen ex-poliisin, elämäntarinaan.

”Planeetan parhaita rikoskirjailijoita.”

-    Mail on Sunday

”Meyer luo lukijalle nykypäivän Afrikan kauneuden, villeyden ja vaaran tunnun niin vahvasti ja välittömästi, ettei siihen ole kyennyt yksikään toinen kirjailija.”
-    Sunday Telegraph

Kapkaupunkilainen antiikkikauppias Johannes Smit löydetään toimistostaan murhattuna. Kassakaappi on tyhjennetty, ja ainoat johtolangat ovat kasa valkoista paperia ja epätavallinen murha-ase: M16-kivääri – palkkasoturin eikä murtovarkaan ase. Poliisin tutkimukset eivät etene. Kassakaapista on kadonnut myös testamentti, jossa Smit jättää omaisuutensa avopuolisolleen. Jollei testamenttia löydy, perintö menee valtiolle.

Syrjäytyneellä entisellä poliisilla Zatopek van Heerdenillä on seitsemän päivää aikaa löytää murhaaja ja testamentti. Tehtävä vaikeutuu entisestään, kun käy ilmi, että joitakin vuosia sitten uhria ei virallisesti ollut olemassakaan.

”Yhtäkkiä aseen piippu ei ollut enää van Heerdenin ohimolla ja hän kuuli askelia. Hän kääntyi katsomaan ja näki pitkät hiukset, pitkät, vaaleat hiukset, hän kuuli auton lähtevän, muiden autojen pysähtyvän, sateen ropisevan Corollan pintaan ja kasvoilleen, hän kuuli jäähtyvän metallin naksuvan, hän haistoi veren ja polttoaineen ja märän maan ja värähti, hänen koko vartalonsa alkoi täristä. Hän tunnisti sokkitilan ja olisi halunnut irrottaa turvavyön mutta ei tiennyt, missä hänen kätensä olivat.”


Deon Meyer: Kuolema päivänkoitteessa

Orion (afrikaans)/Dead at Daybreak (engl.)
Madeleine van Biljonin englanninnoksesta suomentanut Marja Luoma
511 sivua

Deon Meyer

Kirjailija

Deon Meyer

Deon Meyer (s. 1958) on afrikaansiksi kirjoittava eteläafrikkalainen jännityskirjailija, jonka teoksia on käännetty yli 20 kielelle. Nykyään Meyer on ...