Booker-palkittu Vegetaristi on järisyttävä romaani naisen oikeudesta omaan ruumiiseensa

8.3.2017

Eteläkorealaisen Han Kangin Vegetaristi on henkeäsalpaavan kaunis ja tummasävyinen romaani mielihalusta sekä yhteisön kontrollista ja sen vastustamisesta. Ylistävät arviot kerännyt teos tarjoaa lukijalleen järisyttävän lukukokemuksen, joka jää mieleen pitkäksi aikaa. Vegetaristi sai arvostetun kansainvälisen Man Booker -palkinnon keväällä 2016.

Yeong-hye on vaatimaton ja vaitonainen nainen, joka elää perinteisessä avioliitossa Etelä-Koreassa. Hän on aina taipunut muiden tahtoon, kunnes hän alkaa nähdä brutaaleja painajaisia ja päättää lopettaa lihansyönnin. Näennäisen pieni päätös vaikuttaa maanjäristyksen tavoin ennen niin seesteiseen elämään. Yeong-hyen aviomies, hänen lankonsa ja sisarensa eivät ratkaisua hyväksy, ja heistä jokainen yrittää pakolla saattaa asiat takaisin raiteilleen, entisenlaisiksi. Yeong-hyen ruumis ja mieli ovat kuitenkin saavuttamattomissa.

Näennäisen vähäeleinen kirja on rikas vertauskuva, joka käsittelee naisen oikeutta omaan ruumiiseensa, mutta myös normaaliuden ja hulluuden rajaa, seksuaalisuutta ja vapaudenkaipuuta.  

”Sensuelli, provosoiva ja raju… Poikkeuksellinen lukukokemus.” — Guardian

”Hurja… Han Kangia on ylistetty edelläkävijäksi, ja syystä.” – New York Times Review

”Yksi hätkähdyttävimmistä.” – Independent

”Nerokas ja järkyttävä romaani, jota on mahdoton saada mielestään.” – Publishers Weekly

Han Kang:
Vegetaristi
Suomentanut Sari Karhulahti
Suomennos on tehty Deborah Smithin englanninnoksesta The Vegetarian
215 sivua

 Han Kang

Kirjailija

Han Kang

Han Kang syntyi Etelä-Koreassa vuonna 1970. Häneltä on aiemmin ilmestynyt palkittuja runoteoksia sekä romaaneja, mutta Vegetaristi nosti hänet kirjall...