Tommy Tabermannin Kukkiva kivi -runokokoelma nyt nostalgisena 70-vuotisjuhlapainoksena

1.3.2017

Rakastettu runoilija Tommy Tabermann täyttäisi seitsemänkymmentä vuotta 3.12.2017. Kirjailijan juhlavuoden kunniaksi julkaistaan uusi painos Kukkiva kivi -kokoelmasta, johon Tabermann itse valitsi varhaistuotantonsa parhaat runot.

”Suuri kivi
nauraa neljää kättä
päin kasvoja eikä hievahda.
Silti, kun me ponnistelemme kaikin voimin yhdessä,
                        jokin
                        kiveäkin raskaampi
                                                  liikahtaa.”

Tabermann kirjoitti vuosikymmenien ajan runoja rakkaudesta, oikeudenmukaisuudesta ja vapaudesta. Liian varhain lähtenyt runoilija jätti jälkensä suomalaiseen sielunmaisemaan tavalla, johon vain harva on pystynyt. Kukkiva kivi -teoksesta löytyvät monet niistä säkeistä, joita luetaan ja siteerataan yhä udelleen, mutta niiden rinnalla näkyy myös suurelle yleisölle tuntemattomampi Tommy Tabermann, intohimoinen ja vallankumouksellinen nuori taiteilija. Juhlapainos on kuvitettu autenttisilla valokuvilla 70-luvun Helsingistä.

Kirjoittaessaan kokoelman saatesanoja Tabermann katsoi omia tekstejään rakkaudella mutta ristiriitaisin tuntein, aavistamatta millaiseen klassikon asemaan monet niistä vielä tulevina vuosina nousisivat.

”On vaikea selailla elämäänsä läpi. Runot tuovat mieleeni loputtomasti muistumia, hetkiä, kohtaamisia, tienhaaroja, oikeita ja vääriä valintoja, hurmaa, hulluutta, pelkoa. Eikä yhteenkään niistä pitäisi katsoa katumuksella tai haikeudella.”  – Tommy Tabermann, 1978

Runoilija Tommy Tabermann (1947–2010) uskalsi läpi elämänsä muistuttaa meitä rakkauden ja välittämisen tärkeydestä. Tabermannin neljäkymmentä vuotta kestänyt kirjailijan ura alkoi esikoiskokoelmasta Ruusuja Rosa Luxemburgille (1970). Terävä keskustelija, suosittu esiintyjä ja väsymätön kirjoittaja tunnettiin myös toimittajana ja kansanedustajana.

Tommy Tabermann
Kukkiva kivi
312 sivua

Tommy Tabermann

Kirjailija

Tommy Tabermann

Tommy Tabermann (1947-2010) syntyi Tammisaaressa, kasvoi Karjaalla rautatieläisen poikana, opiskeli Tampereen yliopistossa, toimi lehti- ja radiotyöss...