Vakoojat on kirjallinen tutkimusmatka neuvostovakoilun saloihin ja Vilho Pentikäisen mysteeriin

17.3.2017

Toimittaja Martti Backmanin Vakoojat – Vilho Pentikäisen pako ja neuvostovakoilun romahdus 1933 on jännittävä dokumenttiromaani kansainvälisestä vakoiluringistä ja suomalaisesta agentista tapahtumavyyhden keskellä. Teoksen keskiössä on Neuvosto-Venäjälle paennut mestarivakoilija Vilho Pentikäinen, jonka vaiheet ovat vieläkin osittain hämärän peitossa.

Yleisesikunnan luutnantin Vilho Pentikäisen pako Venäjälle 1933 oli alkulaukaus bolsevikkien maailmanlaajuisen vakoiluverkoston romahdukselle. Pentikäinen katosi punaisen hämärän valtakuntaan, mutta palasiko hän Suomeen valvontakomission jäsenenä, niin kuin on väitetty?

Pentikäisen jäljiltä paljastui huippuunsa viritetty vakoilurinki, jota jahdaten etsivän keskuspoliisin tutkimukset johtivat Pariisiin, Lontooseen ja jopa New Yorkiin. Poliisin verkkoon jäi niin häikäilemättömiä miesagentteja kuin lumoavia vakoojattaria.

Martti Backmanin Vakoojat on pitkän linjan journalistin katsaus sotia edeltävän ajan historiaan. Lapuan liike, Mäntsälän kapina, kieltolain päättyminen, talouslama ja sotavarustelu luovat taustan kiehtovalle romaanille. Teos on myös ainutlaatuinen kuvaus 1930-luvun Helsingistä, ja kirjasta piirtyykin taidokkaasti esiin aikakauden paheellinen ”Helsinki Noir”.

”Pentikäinen vilkaisi olkansa ylitse taakseen jääneelle kylänmäelle. Jos rajavartijan epäilykset olivat heränneet, hän voisi ehtiä hälyttämään partion paikalle. Tulkoot vaan, Pentikäinen ajatteli. Kiväärillään hän pidätte­lisi suurtakin joukkoa helposti.”

Toimittaja Martti Backman (s. 1948) on Iltalehden ja Suomen Kuvalehden entinen päätoimittaja. Hän oli myös tutkivana toimittajana Yleisradion MOT-ohjelmassa 15 vuoden ajan. Hänen edellinen teoksensa Harriet & Olof – Rakkaus ja kuolema Viipurissa 1918 ilmestyi 2016.

Martti Backman:
Vakoojat – Vilho Pentikäisen pako ja neuvostovakoilun romahdus 1933

304 sivua

Martti Backman

Kirjailija

Martti Backman

Toimittaja Martti Backman (s. 1948) on Iltalehden ja Suomen Kuvalehden entinen päätoimittaja. Hän oli myös tutkivana toimittajana Yleisradion MOT-ohje...