Anna Janssonin kiehtovan synkässä Gotlannissa tapahtuu taas

23.8.2012

Ruotsalainen jännityksen mestari Anna Jansson on tullut tunnetuksi Gotlantiin sijoittuvista romaaneistaan, joissa saaren vanhat myytit kohtaavat nykypäivän. Kahdestoista Maria Wern -dekkari Murhan alkemia tarjoaa jälleen veret seisauttavaa jännitystä, kun Jansson maustaa murhatapauksen alkemian salaisuuksilla.

Kuuluisa lasitaiteilija Justus Hartman katoaa mystisesti sairaalasta, ja hänen veljenpoikansa, rikoskomisario Maria Wernin pomo Tomas Hartman, ryhtyy etsimään vanhaa setäänsä. Justus Hartmanin menneisyys alkemistina viitoittaa etsintöjen suuntaa: hän oli kiinnostunut ikuisen elämän mahdollisuudesta, ei niinkään kullasta ja rikkauksista.

Kun hotellin uima-altaan pohjalla makaavasta lasi-arkusta löytyy tuntemattoman miehen ruumis, Maria ymmärtää, että murhalla ja Tomasin sedän katoamisella on jokin yhteys.  Menneisyydestä nousevat haamut sotkevat tutkimuksia, ja pian on selvää, että myös Tomas kantaa mukanaan salaisuuksia 40 vuoden takaa.  Justus Hartmanin katoaminen alkaa pikkuhiljaa selvitä, mutta mikään ei valmista kohtaamaan kauhistuttavaa murhaajaa, joka näyttää seuraavan tarkasti alkemian periaatteita.

Anna Janssonin romaaneja on käännetty 11 kielelle, ja niistä on tehty myös elokuvia ja tv-sarjoja. Jansson on saanut vankan fanikunnan Suomessakin. Ruotsissa jo julkaistu 13. Maria Wern -dekkari När skönheten kom till Bro ilmestyy suomeksi syksyllä 2013.

Janssonin edellisestä dekkarista, Unissakävelijästä, sanottua:

Kirjailija onnistuu luomaan koukuttavasti hieman mystisen ja kerronnallisesti vetävän dekkarin.”
– Ruumiin kulttuuri

Jansson rakentaa jännitystä taitavasti, lukija tuntee olevansa varmoissa käsissä.”
–Pohjalainen

Anna Jansson, Murhan alkemia
alkuteos Alkemins eviga eld
suomentanut Sirkka-Liisa Sjöblom
334 sivua

Anna Jansson

Kirjailija

Anna Jansson

Anna Jansson (s. 1958) on yksi Ruotsin suosituimmista dekkaristeista, ja pelkästään hänen kotimaassaan hänen kirjojaan on myyty lähes 4 miljoonaa kapp...