29.1.2018
Milja Kauniston kuudennessa historiallisessa romaanissa Statuksessa Ranskan suuri vallankumous kääntyy päälaelleen ja verivanat osoittavat suunnan vallan huipulle. Kaunisto kuvaa tapahtumat omaäänisen tarinankertojan taituruudella ja historialliset tosiseikat tarkoin tuntien. Romaani on Purppuragiljotiini-trilogian päätösosa.
Marianne on kreivitär ja bordellin madame, tasavallan symboli ja vallankumouksen vihollinen. Isidore on pyöveli, Napoleonin vahtimies ja vallankumousjohtajan, Robespierren, suojatti. Yhdessä he ovat oppineet kuoleman aikakauden kauneimman lauseen: ”Minä elän.” Vasta mestauslavalla Marianne ymmärtää lauseen merkityksen.
”Status-romaanissa pyrin vastaamaan fiktion keinoin niihin kysymyksiin, jotka jäivät avonaisiksi vallankumousta tutkiessani. Mikä oli Ranskan kruununprinssin Charlesin kohtalo? Millainen mies oli vaatimattomasta korsikalaisesta aatelisperheestä maailmanmaineeseen noussut Napoléon, ja miten keisarius saattoi pälkähtää hänelle mieleen? Mitä tapahtui rikkaalle ja vaikutusvaltaiselle Breteuilin aatelissuvulle, jonka päämies järjesti kuninkaan ja kuningattaren epäonnistuneen pakomatkan Ranskasta? Jos olisi halunnut selvitä markiisi de Saden tavoin hengissä giljotiinilta, miten se olisi tapahtunut? Kuka oli Marianne, Ranskan tasavallan symboli?”, Kaunisto kertoo.
Milja Kaunisto, Status
496 sivua