Jarmo Niemisen Aarresaaret on Vuoden luontokirja 2014

24.11.2014

Jarmo Niemisen Aarresaaret – Helsingin saariston uskomaton luonto on valittu Vuoden luontokirjaksi. WWF:n vuosittain järjestämän kilpailun voittajan valitsi tänä vuonna valokuvaaja Meeri Koutaniemi. Kilpailu järjestettiin 37. kerran.

Aarresaaret tarjoaa historiaa ja tunnelmia salaperäisiltä saarilta, jotka uinuvat Helsingin ydinkeskustan edustalla. Saaristo-opas, luontokuvaaja, tietokirjailija ja kaupunginvaltuutettu, everstiluutnantti Jarmo Nieminen on tarkkaillut ja kuvannut saaria kymmeniä vuosia, kaikkina vuodenaikoina. Tunnelmalliset kuvat ja Niemisen elävät tarinat saarten ainutlaatuisesta luonnosta on koottu tähän kiehtovaan kirjaan.

Aarresaaret on henkilökohtainen kirja. Jaan siinä lukijoiden kanssa omat luontokokemukseni. Taustani ja ääneni kuultavat teksteissä läpi. Olen karjalainen, helsinkiläinen ja upseeri, tämä saa kuulua rivien välistä. Kirja syntyi halusta kertoa omat pienet ja suuret luontokokemukseni tuleville lapsenlapsilleni ja toivon, että he mahdollisesti joskus myöhemmin voisivat lukea niitä minulle,” Jarmo Nieminen kertoo.

Meeri Koutaniemi perustelee Aarresaarten valintaa Vuoden luontokirjaksi seuraavasti:

Vuoden Luontokirja Jarmo Niemisen AARRESAARET - Helsingin saariston uskomaton luonto on lukijalleen oivalluksen antava teos. Voittajakirja ottaa huomioon lähiluonnon suojelemisen arvon ja muistuttaa sen merkityksestä ihmisen psykososiaaliselle hyvinvoinnille. Kirjassa Helsingin saaristossa esiintyvät paikat, eläimet ja kasvit yllättävät monipuolisuudellaan ja avartavat lukijan kuvaa historiallisesta Helsingistä uudella näkökulmalla. Nieminen näyttää, kuinka oman lähiympäristön suojelu on aktiivista oman elämänsä parantamista.

Teos on kirjoitettu hyvin henkilökohtaisella, samaistuttavalla ja aidolla otteella, eikä tekijä ole pelännyt laittaa itseään kokonaisvaltaisesti likoon. Tarinat ovat informatiivisia, lempeitä ja hauskoja. Kirjaa ei tarvitse ahmaista kerralla, vaan lukija voi lukea yhden tarinan kerrallaan piristääkseen päiväänsä tai havahtuakseen luonnonsuojelun tärkeyteen. Kirjailija on ottanut huomioon kirjassaan eri vuoden- ja vuorokaudenajat, mikä luo mukaansatempaavan ja selkeän rytmin kirjaan uppoutumiselle.

Arvostin erityisesti teosta sen tuoreen näkökulman takia. Olen itse asunut Helsingissä ja kaupungin keskustan sykkeessä ei pääse tarpeeksi usein käsiksi siihen, kuinka läsnä ja lähellä äärettömän rikas luonto on Helsingissä ja sen lähimaastossa. Kirja paljastaa salaisuuksia, joita voi löytää kaupungin sisältä ja ympäriltä - ja kannustaa etsimään näitä loputtoman kiehtovia yksityiskohtia. Samalla kirja antaa toivoa ihmisen ja luonnon harmonisesta ja kestävästä kanssaelosta, nyt ja tulevaisuudessa."

Aarresaaret – Helsingin saariston uskomaton luonto
167 sivua

Jarmo Nieminen

Kirjailija

Jarmo Nieminen

Tietokirjailija ja valokuvaaja Jarmo Nieminen (s. 1959) on kirjoittanut useita sotahistoriallisia teoksia, kuten Keisarin perintö - kertomuksia Helsin...