Vanhemman mahdoton valinta – Clare Mackintoshin omaan perhetragediaan pohjautuva romaani pohtii isoja kysymyksiä

18.9.2019

Kolmen menestystrillerin jälkeen Clare Mackintosh kirjoitti sydäntäkääntävän Lopun jälkeen
-romaanin oman elämänsä käännekohdasta. Mikä on moraalisesti oikea ratkaisu, kun vanhemman täytyy päättää oman lapsensa elämän jatkamisesta?

Pip ja Max joutuvat mahdottoman valinnan eteen: päättämään vakavasti sairaan poikansa elämästä – tai kuolemasta. Mikä on oikea ratkaisu? Ja mitä tapahtuu, kun aviopari ei ole lapsensa kohtalosta samaa mieltä?

Romaanin lähtökohta pohjautuu Clare Mackintoshin kokemaan tragediaan.
– Vuonna 2006 aviomieheni ja minä jouduimme kohtaamaan mahdottoman valinnan: pitäisimmekö kriittisesti sairaan poikamme elossa vai irrottaisimmeko hänet elämää ylläpitävästä laitteistosta ja antaisimme hänen kuolla. Tämä päätös täytyi tehdä pikaisesti, ja se piti tehdä yhdessä. Kysyin konsultoivalta lääkäriltä, mitä tapahtuisi, jos päätyisimme eri lopputuloksiin emmekä pääsisi yksimielisyyteen. ”Teidän on pakko”, hän sanoi, Mackintosh kirjoittaa jälkisanoissa.

Lopun jälkeen seuraa Maxin ja Pipin elämää ennen raskasta päätöstä – ja sen jälkeen. Romaanissa kulkevat rinnakkain kahden eri valinnan seuraukset, kaksi erilaista elämää. Mackintoshin romaani riipaisee mutta valaa uskoa ihmisen selviytymiskykyyn elämän pimeimpinä hetkinä.

Clare Mackintosh
Brittiläinen Clare Mackintosh työskenteli poliisina kaksitoista vuotta. Hänen esikoisromaaninsa Annoin sinun mennä oli Britanniassa vuoden 2015 parhaiten myynyt esikoisrikoskirja. Sen jälkeen ilmestyneet Minä näen sinut ja Anna minun olla vakiinnuttivat hänen asemansa psykologisen jännityksen mestarina. Mackintosh asuu Walesissa aviomiehensä ja heidän kolmen lapsensa kanssa.

Clare Mackintosh, Lopun jälkeen
alkuteos After the End
suomentanut Päivi Pouttu-Delière
426 sivua

Clare Mackintosh

Kirjailija

Clare Mackintosh

Brittiläinen Clare Mackintosh työskenteli poliisina kaksitoista vuotta, mm. rikostorjuntayksikössä. Nykyisin hän kirjoittaa päätoimisesti ja asuu Wale...