Selja Ahavalle Kiitos kirjasta -palkinto

1.9.2021

Selja Ahavan romaani Nainen joka rakasti hyönteisiä on saanut vuoden 2021 Kiitos kirjasta -palkinnon. Palkinnon jakavat vuosittain Kirjakauppaliitto ry, Libro ry ja Suomen kirjastoseura ry. Se myönnetään kotimaiselle kirjailijalle, jonka edellisenä vuonna Suomessa ilmestynyt kaunokirjallinen tai kaunokirjallisia keinoja käyttävä teos on ollut erityisesti virikkeitä antava.

Nainen joka rakasti hyönteisiä on kansainvälisesti menestyneen Selja Ahavan neljäs romaani. Se tutkii luonnon ja ihmisen välistä suhdetta ja kuvaa hyönteisten muuttumista Jumalan luomista olennoista osaksi tämänhetkistä lajikatoa. 1600-luvun noitavainoista nykypäivän Berliiniin kulkeva kertomus näyttää, miten nainen kuoriutuu ahtaasta roolistaan ja saa äänen ja tekijyyden. Monesti palkitun Ahavan teosten käännösoikeuksia on myyty 27 maahan.

Palkintoraati perustelee Ahavan valintaa seuraavasti:
"Vuoden 2021 Kiitos kirjasta -ehdokkaiden joukosta raati valitsi teoksen, joka on teemaltaa varsin ajankohtainen. Palkittu teos tutkii ihmisen ja luonnon välistä suhdetta ahtaasta roolistaan kuoriutuvan naisen kautta. Teoksen kieli on kaunista ja kuvailevaa, ja kuten yksityiskohtainen maalaus, teoksen teksti avaa uusia tasoja mitä pidemmälle tarina kuljettaa lukijaansa."

”Palkinnon tarkoituksena on edistää kirja-alan ammattilaisten omakohtaista kirjallisuuden arviointia sekä osoittaa maamme kirjailijakunnalle, minkälaisia teoksia arvostavat lukijat, jotka työssään esittelevät kirjallisuutta”, Libro ry:n tiedotteessa todetaan.

Selja Ahava

Kirjailija

Selja Ahava

Selja Ahava (s. 1974) on kirjailija ja käsikirjoittaja. Ahavan esikoisromaani Eksyneen muistikirja (2010) oli Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoe...