Finlandia-palkitun Jään edeltäjä Marsipaanisotilas on ilmestynyt upeana uusintapainoksena

16.4.2013

Ulla-Lena Lundbergin romaani Marsipaanisotilas on vuoden 2012 Finlandia-voittajan, Jään, edeltäjä. Se kertoo Petter Kummelin lapsuudenkodista, vanhemmista, sisaruksista ja sota-ajasta. Kummelin veljekset vapautuvat sodan ansiosta perheensä rakastavasta, mutta tukahduttavasta syleilystä, mikä tuo tähän taitavan kerronnan romaaniin lempeän ja paradoksaalisen hilpeän sävyn. Lundbergin sotakuvauksessa esiin nousevat tavalliset ihmiset, jotka yrittävät elää elämäänsä sodan rikkoman arjen keskellä. Marsipaanisotilaan kovakantisessa uusintapainoksessa on uusi, upea ulkoasu.

”Göraniin kiinnitetään huomiota toisestakin syystä. Siistin suojeluskuntaunivormunsa vuoksi hänet valitaan sunnuntai sunnuntain jälkeen niiden joukkoon, jotka seisovat kunniavartiona sankarivainajien hautajaisissa. Hän ei voi olla tuntematta itseään mairitelluksi, kun hänet katsotaan juhlatilaisuuksissa näyttämisen arvoiseksi. Äidin opetusten mukaan peseytyneenä, ajeltuna ja harjattuna, tyylikkäästi pukeutuneena ja liikuttavan nuorena Göran kohottaa kirkon tunnelmaa. Hän seisoo täysin liikkumatta, ainakin melkein, katse eteenpäin suunnattuna, mutta piirteet ovat pehmeät ja poika univormussaan söötti kuin marsipaanisotilas.”

Finlandia-ehdokkaaksi noussut Marsipaanisotilas kertoo talvi- ja jatkosodasta Kummelin opettajaperheen näkökulmasta. Sota tömähtää arjen keskelle, ja oppilaat ovat lähes helpottuneita, kun pääsevät irti koulusta. Mutta pian Kummelin nuoremmat pojat joutuvat rintamalle, jonne he lähtevät riemuissaan kuin seikkailuun. Petter jää sairautensa vuoksi kotiin ristiriitaisin tuntein. Kotirintamalla seurataan myös perheen vahvaa äitiä, Martha Kummelia, sekä kaunista Charlotte-tytärtä, joka ottaa kaiken irti sodan dramaattisuudesta ja romanttisuudesta.

Ulla-Lena Lundberg kuvaa taidolla sitä elämää, jota eletään parakeissa ja rintamalla, mutta myös sitä, jota huolestuneet omaiset elävät kotona. Sota ei ole pelkästään verisiä iskuja ja dramaattisia käänteitä; se merkitsee vähintään yhtä paljon myös odotuksen pitkiä tunteja kasarmeilla ja kodeissa. Kirjeitä ja paketteja lähetellään puolin ja toisin, kunnes rintamalta alkaa tulla synkkiä uutisia ja lopulta puisia arkkuja.

Ulla-Lena Lundberg: Marsipaanisotilas

Marsipansoldaten
suomentanut Leena Vallisaari
642 sivua

Ulla-Lena Lundberg

Kirjailija

Ulla-Lena Lundberg

Ulla-Lena Lundberg on syntynyt Kökarissa ja asuu nykyisin Porvoossa. Jo 15-vuotiaana debytoinut Lundberg on julkaissut lähes kaksikymmentä kirjaa: run...