P. E. Svinhufvudin muistosäätiön kirjapalkinto Vesa Määtän teokselle K. L. Oesch

15.12.2015

Historioitsija Vesa Määtän elämäkerta K. L. Oesch – Ylivoimaa vastassa saa P. E. Svinhufvudin muistosäätiön tämän vuotisen kirjallisuuspalkinnon. Kirja kertoo koko Oeschin tarinan – perheestä, sodista ja sodanjälkeisestä elämästä. P.E. Svinhufvudin muistosäätiö on jakanut kirjallisuuspalkintoja vuodesta 1973 alkaen.

Kuka oli Karl Lennart Oesch (1892–1978)? Syntyperäinen suomalainen, täysiverinen sveitsiläinen, pasifisti, jääkäri, "puna-armeijan pysäyttäjä", Mannerheim-ristin ritari ja yksi ansioituneimmista suomalaiskenraaleista. Sodan jälkeen Oesch sai sotarikostuomion, ja osa uusista vallanhaltijoista menetti luottamuksensa häneen. Elämäkerta paljastaa, että syksyllä 1945 Oesch tunsi olevansa ensisijaisesti Kekkosen vanki.

Määttä on saanut elämäkertaa varten käyttöönsä aiemmin tutkimatonta lähde- ja kuva-aineistoa Karl Lennart Oeschistä. Elämäkerta piirtää kuvan alistumattomasta miehestä, jonka elämä kulki yhteiskunnallisesta ja ulkopoliittisesta kriisistä toiseen, ja joka joutui kokemaan voimapolitiikan sen ikävimmissä muodoissa. Elämä vei välillä tuuliajolle, mutta oma paikka ja suunta löytyivät koettelemustenkin jälkeen.

K. L. Oesch – Ylivoimaa vastassa
453 sivua

Vesa Määttä

Kirjailija

Vesa Määttä

Vesa Määttä (s. 1969) on helsinkiläinen historioitsija, jolla on toimittajan ja käsikirjoittajan tehtävien lisäksi kokemusta museoalalta sekä lääketeo...