Iain M. Banksin avaruusoopperassa soditaan virtuaalisten Helvettien olemassaolosta

23.4.2012

Pintakuvio on brittiläisen Iain M. Banksin scifiromaani, massiivinen avaruusooppera sodasta, jossa taistellaan virtuaalisten Helvettien olemassaolon puolesta ja vastaan. Mittakaava laajenee ja kutistuu vuoroin yksilöiden elämään, kuolemaan ja kohtaloihin, vuoroin koko universumin laajuiseksi.  Banksia on ylistetty yhdeksi sukupolvensa tehokkaimmista, innovatiivisimmista ja jännittävimmistä kirjailijoista.

Kyllä, Helvetissä saattoi kuolla. Siellä voi kuolla miljoona kertaa, kärsiä miljoonat kuoleman tuskat ja joka kerta palautettiin rangaistavaksi, kidutettavaksi lisää. Demonit olivat niitä, jotka olivat olleet sadisteja Todessa; heille Helvetti oli taivas. Ei, Todessa ei ollut niin paljon sadisteja, mutta siellä niitä voi olla niin paljon kuin Helvetti tarvitsi, koska se kaikki oli virtuaalista, ja yksilöitä voi kopioida. Tarvittiin vain yksi sadisti, yksi ainoa henkilö, joka nautti toisten kärsimyksistä; hänet saattoi kopioida miljoona kertaa.

Useat sivilisaatiot ovat kehittäneet kurin ja moraalin ylläpitämiseksi virtuaalisia Helvettejä, tietokonesimulaatioita, jonne kuolevan olennon tietoisuus voidaan kaapata ikuisesti kidutettavaksi. Vähintään yhtä monet pitävät Helvettejä jyrkästi arvojensa vastaisina ja yrittävät siksi sulkea ne voittamalla virtuaalisen sodan Helvettien puolustajia vastaan. Kulttuuri, ryhmäsivilisaatio, jossa ihmiset, muut oliot ja tietoiset koneet elävät rauhanomaisesti rinnakkain ja levittävät demokratian evankeliumia ympärilleen, on muodollisesti neutraali sodassa Helvettejä vastaan, vaikka niiden olemassaolo on ristiriidassa koko sen olemuksen kanssa.

Pintakuvio seuraa useiden yksilöiden elämää virtuaalisessa sodassa. Keskeisiä hahmoja ovat muun muassa kostoa hakeva orja Lededje Y'breq, tämän omistaja, teollisuusmoguli Joiler Veppers ja taisteluihin osallistuva sotilas Vatueil. Myös useilla Kulttuurin avaruusaluksilla ja näiden avatareilla on oma, tärkeä roolinsa tapahtumien kulussa.

Kulttuuri-romaanien avulla Banks on ottanut avaruusoopperan lajityyppinä omakseen, riemastuttavin seurauksin – älykkäät ja taiten rakennetut romaanit suorastaan pursuavat dickensmäiseen tapaan yksityiskohtia, henkilöhahmoja ja ajatuksia ja pysyvät kasassa erittäin tiukasti punotun juonensa ansiosta.
– Wired

Iain M. Banks, Pintakuvio
alkuteos Surface detail
suomentanut Ville Keynäs
Teoksen suomentamiseen on saatu tukea EU:n Kulttuuri-ohjelmasta
725 sivua