Vimman romanttinen tosi-tv-komedia on jatkoa Raksalle

11.9.2013

Tuomas Vimman viides romaani Ruutukymppi on romanttinen komedia, joka tekee säälimätöntä pilkkaa televisiomaailman oudoista lainalaisuuksista ja kohelluksesta ruudun takana. Vimma tietää, mistä kirjoittaa, sillä hän on työskennellyt useissa tuotantoyhtiöissä ja ollut mukana tekemässä myös remonttirealitya. Ruutukymppi on itsenäinen toinen osa trilogiassa, jonka aloitti Vimman edellinen romaani Raksa.

Raksa-romaanista tuttu rakennusfirma Hyperborea on kasvanut, ja projektipäällikkö Sami alkaa olla kyllästynyt lähes ympärivuorokautiseen työntekoon. Viimeinen pisara on sankariarkkitehti van der Dick, kilpakosija, joka ilmaantuu kuvioihin ja hurmaa Samin pomon Danikan. Kun Danikaa ei kiinnostaa muu kuin sankariarkkitehdin ehtymätön etevyys ja luonnonkiharat kutrit, Sami päättää tehdä irtioton. Hän lähtee mukaan television realitytuotantoon, jossa remontoidaan, sisustetaan ja lopuksi pöyhitään tyynyt. Jos rakennusalalla onkin pientä kuprua ja osaamattomuutta, televisiotuotanto osoittautuu suorastaan katastrofaaliseksi.

”Me ollaan kyllästytty noihin perinteisiin remonttireiskoihin, mitä noissa ohjelmissa on. Tiedättekste, sellanen vähän bodattu neovennamolainen, joka ei saa kahta sanaa suustaan vaikka sen henki olis kiinni siitä. Ja sit me ei jakseta enää niitä taikkilaisii tuhkaluukuttajii – anteeks mun ranska – tai läskei ex-missei. Me halutaan tehdä rakennusalasta oikeesti seksikästä. Ei katsojii kiinnosta tsiigaa ku joku heinolalainen toppahousu ampuu naulapyssyllä sponsoripaneelia koolinkiin. Ne haluu vauhtii, fiilistä, vaarallisii tilanteita ja jaettuja onnenkyyneleitä ku perheen kuusvuotias vammanen lapsi saa oman diskon. Siitä täs on kato kyse!”

(Tuomas Vimma: Ruutukymppi, s. 38)

”Pyrin aina valitsemaan kirjan aiheeksi sellaisen, joka koskettaa mahdollisimman monia, ja sisustus- sekä remonttipornoahan taidetaan katsoa lähes joka kodissa. Kun olen vielä viime vuosina päässyt epäsuorasti tutustumaan alaan lähemmin, oli aiheen valinta tällä kertaa hyvinkin helppoa”, Tuomas Vimma valottaa.

Ruutukymppiä kirjoittaessani minua kiehtoi erityisesti mahdollisuus päästä syventämään henkilöhahmoja kertaraapaisua enemmän – onhan kyseessä trilogian kakkososa. Tuloksena on jonkin sorttinen romanttinen komedia, jossa on myös synkkiä vivahteita. Tarkoitus ei ole olla ilkeä, vaan avata hieman televisiotuotannon lainalaisuuksia ja ennen kaikkea viihdyttää lukijaa”, Vimma summaa.

Tuomas Vimma: Ruutukymppi

348 sivua

Tuomas Vimma

Kirjailija

Tuomas Vimma

Etelähelsinkiläinen kirjailija Tuomas Vimma asuu tällä hetkellä Brysselissä. Romaaneillaan hän on vakiinnuttanut asemansa uuden vuosituhannen kaupunki...