Dekkariseura palkitsi Dolores Redondon ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjalla

5.3.2019

Espanjalaisen rikoskirjallisuuden ykkösnimi Dolores Redondo on saanut Suomen dekkariseuran ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjan 2019 romaanistaan Tämän kaiken minä annan sinulle. Romaani on saanut myös Planeta de Novela -palkinnon, joka on suurin yksittäiselle kirjalle annettava palkinto, arvoltaan 601 000 euroa. Redondon teoksia on myyty yksin Espanjassa yli 1,5 miljoonaa kappaletta ja niitä on käännetty useille kielille. Teoksen on suomentanut Sari Selander.

Raati perustelee valintaa seuraavasti: ”Kirja nappaa lukijansa heti, sillä Redondo osaa yhdistää Espanjan rikkaan eeppisen kerrontaperinteen jännittävään rikosjuoneen ja tarkkavaistoiseen psykologiseen tutkielmaan rakkaudesta, petoksesta ja anteeksiannosta. Galician Ribeira Sacran jylhät maisemat ja viininviljelyn ankaruus toimivat upeana vastakohtana rikostarinan pikkusieluisuudelle ja luokkavihalle. Lähes goottinen kauhu on läsnä Àlvaron kotikartanossa ja sen matriarkassa, mutta kartanon ympärille Redondo on kuvannut kuin verhoksi ihastuttavasti tuoksuvan gardeniapuutarhan. Teos tutustuttaa suomalaisen lukijan Espanjaan, joka on muuta kuin aurinkorantoja. Redondon hieno romaani muistuttaa, kuinka tärkeää on, että jännityskirjallisuutta suomennetaan useista kielistä.”

Romaani kertoo kirjailija Manuel Ortigosasta, jonka elämä muuttuu kertaheitolla, kun hän kuulee puolisonsa Álvaron menehtyneen auton suistuttua tieltä. Onnettomuus tapahtuu Galiciassa, Pohjois-Espanjassa vaikka puolison olisi pitänyt olla Barcelonassa. Hautajaisia järjestettäessä selviää, että Álvaro olikin upporikas markiisi, joka kuului yhteen Espanjan vaikutusvaltaisimmista suvuista. Miksi hän salasi puolisoltaan siniverisen taustansa? Miksi kylän poliisi epäilee, että kuolema ei ollutkaan onnettomuus?

Dolore Redondo, Tämän kaiken minä annan sinulle
suomentanut Sari Selander
698 sivua

 

Dolores Redondo

Kirjailija

Dolores Redondo

Dolores Redondo (s. 1969) on uuden espanjalaisen rikoskirjallisuuden kansainvälisiä kärkinimiä. Hän on ollut ehdolla CWA International Dagger Awardin ...