Miten suojella lasta maailman pahuudelta? Kahdeksas huone on lumoavasti kirjoitettu kuvaus vanhemmuutta määrittävistä peloista ja vanhasta murhamysteeristä

12.9.2023

Ruotsalaisen Linda Segtnanin Kahdeksas huone – Erään tytön muistoksi (Gummerus) on hyytävä tosielämän rikostarina ja samalla viiltävän kaunis tutkielma elämän hauraudesta, syntymästä ja kuolemasta, äitiydestä ja lapsen oikeuksista. Rohkea esikoisteos nousi Ruotsissa ilmestyessään Instagram-ilmiöksi.

Keväisenä iltana vuonna 1948 Skånen Perstorpissa yhdeksänvuotias Birgitta Sivander astelee puiden siimekseen ja katoaa. Juuri ennen sarastusta hänet löydetään metsästä kuolleena.

70 vuotta myöhemmin historioitsija Linda Segtnan törmää vanhaan uutiseen selvittämättömästä murhasta. Jokin saa hänet uppoutumaan tapaukseen. Segtnan penkoo arkistoja, seuraa johtolankoja ja selvittää Birgitan kohtaloa pakkomielteisesti samalla kun hänen oma raskautensa etenee. Kuinka sietää elämän hauraus?

Teoksen vahvuus on sen tavassa kuvata vuosia, joina lapset ovat pieniä ja uudesta roolista vanhempana on vaikea saada otetta. Anna Kahdeksas huone ystävälle, joka etsii vastauksia kysymyksiin, joita hän ei osaa pukea sanoiksi.” – Vi läser

Kirjailija Linda Segtnan (s. 1986) on tukholmalainen historia-aiheisiin keskittynyt kirjoittaja. Kahdeksas huone on hänen ylistetty esikoisteoksensa. Se nousi valtavaan suosioon kirjagramissa.
IG: #åttondehuset.

Linda Segtnan: Kahdeksas huone – Erään tytön muistoksi
alkuteos Åttonde huset – Till åminnelse av en flicka
suomentanut Anna Heroja
405 sivua
Ilmestyy myös e- ja äänikirjana 27.9., lukija Rosanna Kemppi

Linda Segtnan

Kirjailija

Linda Segtnan

Linda Segtnan (s. 1986) on tukholmalainen historia-aiheisiin keskittynyt kirjoittaja. Kahdeksas huone on hänen ylistetty esikoisteoksensa.