Ready Player One on herkullinen nostalgiapläjäys 80-luvun pop-triviasta

21.8.2012

Amerikkalaisen Ernest Clinen esikoisteos Ready Player One – Romaani on vuoteen 2044 sijoittuva seikkailutarina, jossa ratkaistaan maailman tulevaisuus pop-trivian ja vanhojen konsoli- ja kolikkopelien keinoin. Kirja on ollut myyntimenestys Yhdysvalloissa ja Warner Brothers on ostanut sen elokuvaoikeudet. Ernest Cline on kirjailija, elokuvakäsikirjoittaja ja supernörtti, jonka USA Today -lehti listasi 2011 yhdeksi sadasta merkittävimmästä amerikkalaisesta. Cline vierailee Suomessa 4.–5.9.2012.

Seitsemäntoistavuotias Wade Watts viettää monen muun tavoin lähes kaiken valveillaoloaikansa virtuaalimaailma OASISissa, yrittäen ratkaista sinne kätketyt kolme arvoitusta, jotka johtavat pelimaailman luojan James Hallidayn piilottaman pääsiäismunan luokse. Halliday on testamentannut munan löytäjälle paitsi valtavan omaisuutensa myös koko OASISin hallinnan. Waden kaltaisten pääsiäismunaa jahtaavien munastajien kintereillä on valtava armeija monikansallisen mediakonsernin IOI:n työntekijöitä. Jos he löytävät munan, yhtiö alkaa periä kuukausimaksua simulaation käytöstä ja liimaa kaikki näkyvät pinnat täyteen mainoksia. Käyttäjien sananvapaus ja nimettömyys olisivat historiaa.

Ready Player One yhdistää dystooppisen arkitodellisuuden ja fantastisen pelimaailman, johon jokaisen on helppo kirjautua sisään. Kirja vilisee viittauksia 1900-luvun lopun populaarikulttuuriin: tietokone-, kolikko- ja roolipeleihin, elokuviin, musiikkiin ja tv-sarjoihin.

Silloin tiesin, missä olin. Ja kuka minä olin.
Olin Matthew Broderickin näyttelemä David Lightman Sotaleikeissä. Tämä oli elokuvan alkukohtaus.
Minä olin elokuvassa.
Vilkaisin nopeasti ympärilleni ja näin yksityiskohtaisen jäljennöksen elokuvan 20 Grand Palace -nimisestä pelisalin ja pizzapaikan yhdistelmästä. Teinejä pörröisine 80-luvun kampauksineen oli kokoontunut pelien ääreen. Toiset istuskelivat pöytien ääressä syömässä pizzaa ja juomassa limua. Beepersin ”Video Fever” jytisi nurkan jukeboksista. Kaikki näytti ja kuulosti täsmälleen samalta kuin elokuvassa.

Ensimmäinen ajatukseni, kun olin saanut Ready Player Onen luettua oli: ’Ei voi olla totta! Tämähän on aikuisten Harry Potter!’”
 – Huffington Post

Ernest Cline, Ready Player One – Romaani
alkuteos Ready Player One
suomentanut J. Pekka Mäkelä
510 sivua

Ernest Cline

Kirjailija

Ernest Cline

Ernest Cline (s. 1972) on kirjailija, käsikirjoittaja, isä, täysipäiväinen nörtti ja fanboy. Hänen esikoiskirjansa Ready Player One kipusi New York Ti...