Sami Majalan romaani Ei ketään meidän jälkeemme havahduttaa katsomaan elämää tarkkaavaisesti

15.2.2019

Helsinkiläisen Sami Majalan Ei ketään meidän jälkeemme on romaani erään elämäntavan alasajosta, yhteisöstä joka hukkaa yhteisen kertomuksensa. Majala kuvaa tarkkanäköisesti ja lämmöllä modernia ihmistä, ostoskeskuksiin ajettua ja simulaatioon eksynyttä sukupolvea, joka pyrkii tekemään kaiken oikein samalla kun tabletin lasin alla maailma kuva kuvalta murtuu, katoaa historiaan jonka piti jo olla loppu.

Elämä on tämä kaikki, onnellinen avioliitto, kaksi lasta ja asunto lapsiystävällisellä esikaupunkialueella golfkentän läheisyydessä. Kun Laura-vaimo helteisenä aamuna huokaisee takapihan ovensuussa toivomuksen ”Kunpa nämä päivät jatkuisivat aina”, ilmassa on jotain pahaenteistä. Pian taivas repeää ja ukkosmyrskyn maailmanlopun merkit alkavat käydä toteen: läheisestä leikkipuistosta katoaa tyttö. Peiton alla kuiskitaan huolia ja suuria kysymyksiä, mutta mitä muuta katastrofin sattuessa voi tehdä kuin pitää arjen komppia yllä?

”Näin mielessäni lentokentän, nimettömän katsomassa tuota ihmisvilinää, miettimässä minne nuo kaikki ovat matkalla ja miksi. Ja sana ’kirvesvarsitontti’ sanoi jostain syystä klik päässäni. Vanhat identiteetit ja arvot murenevat kauhealla vauhdilla, mitä tilalle, minne sitten? Kenen armoille jää juureton ihminen, kenen se algoritmi joka liikuttaa meitä kaikkia?” Majala kysyy.

”Kirjoitusprosessi oli pitkä ja raskas syystä että itse halusin kirjasta positiivisemman, hauskemmankin, mutta kirja vaati olla tätä. Lopulta luovutin, hyväksyin niin kuin hyvä isä ainakin. Prosessi oli siitäkin syystä vaikea, että se maailma, jota halusin proosaani vangita, juoksi kuin kissa säkinsuuta karkuun. Mutta tämä on varmasti jokaisen ’nykypäivästä’ tai ’tästä ajasta’ kirjoittavan prosaistin ongelma tänään, se meni jo, on jo huomenna eikä sekään enää”, Majala kuvaa kirjoitusprosessin tunnelmia.

Sami Majala, Ei ketään meidän jälkeemme
247 sivua

Sami Majala

Kirjailija

Sami Majala

Sami Majala on helsinkiläinen kahden pojan isä ja amerikkalaisen kirjallisuuden rakastaja. Intohimonaan jazz, kirjoittaminen sekä pöllöjen bongailu Ke...