Boheemi kulttuuripersoona, kohujulkkis, luonnonsuojelija ja rohkea ääni Lapista – kirjailija Annikki Kariniemi eli värikkään ja vaiheikkaan elämän

18.9.2023

Kairojen kosmopoliitti on kirjallisuustoimittaja Outi Hytösen laatima elämäkerta kirjailija Annikki Kariniemestä (19131984). Rovaniemeltä kotoisin oleva Kariniemi julkaisi urallaan 31 kirjaa ja näytelmiä sekä satoja lehtiartikkeleita. Nykyään paljolti unohdetun kirjailijan teokset keikkuivat aikanaan myyntilistojen kärjessä Veikko Huovisen ja Kalle Päätalon kanssa. Eläytyvän ja lämminhenkisen elämäkerran teemoiksi nousevat yksinäisyys, julkisuus, luova työ, Lapin historia ja asema Suomessa sekä luonnonsuojelu, naisen rooli ja taiteilijuus. 

Kariniemi oli Suomen ensimmäisiä kohujulkkiksia, jonka suorasanainen ja boheemi persoona, epätavalliset avioliitot ja julkisuuskohut kiinnostivat suurta yleisöä aikanaan enemmän kuin hänen kirjallinen tuotantonsa.  

”Kariniemi liikkui monesta ääripäästä toiseen elämänsä aikana. Nuorena hän oli oikeistolainen ja vanhana vasemmistolainen vihreä luonnonsuojelija. Hän oli naimisissa ensin 26 vuotta vanhemman miehen, eversti Oiva Willamon, kanssa ja sitten 31 vuotta nuoremman miehen kanssa. Hän saattoi olla ystävällinen, vieraanvarainen ja lempeä tai sitten arvaamaton, suorasanainen ja jopa törkeä. Hänessä vaihteli eristäytymisen ja keskipisteenä olemisen tarve. Hän oli myös harras uskovainen, joka rakasti maallisia huveja kuten ruokaa, juomaa ja juhlimista sekä puhui ja kirjoitti avoimesti seksuaalisuudesta ja naisen halusta. Hän rakasti seikkailuja ja Lapin kylien ihmisten tarinoita”, Hytönen kertoo. 

Kirjallisuustoimittaja ja suomentaja Outi Hytönen kiinnostui Kariniemen elämästä tutustuttuaan hänen kirjoihinsa ja luettuaan Rosa Liksomin Kariniemen elämästä innoituksen saaneen romaanin Everstinna. Hytönen kertoo Kairojen kosmopoliitti -kirjasta Gummeruksen Youtube-kanavalla julkaistulla videolla. https://www.youtube.com/watch?v=UZ_tJNi6EKQ  

Outi Hytönen: Kairojen kosmopoliitti – Annikki Kariniemen elämä ja teot 
340 sivua 
Ilmestyy myös äänikirjana, lukija Anna Saksman 

Outi Hytönen

Kirjailija

Outi Hytönen

Outi Hytönen (s. 1988) on tamperelainen kirjallisuustoimittaja ja suomentaja, joka rakastaa metsissä kulkemista.