Ajankohtainen romaani äidiksi tulemisesta pitää sisällään omakohtaisia kokemuksia synnytysväkivallasta

18.3.2021

Anna-Liisa Ahokummun toinen romaani Kolme rukousta äidille käsittelee äitien ja tytärten ketjua, synnytysväkivaltaa ja kriisejä elämän käännekohdissa. Romaani kuvaa yhteyden katkeamista ja ensimmäistä lastaan synnyttävän Eveliinan yksinäisyyttä ja kipua. Toisessa aikatasossa seurataan nuoren Anjezën kasvutarinaa ajalta ennen kuin häntä aletaan kutsua Äiti Teresaksi.

”Kukaan ei tiennyt. Joskus tuntui, että se oli yleisin vastaus, jonka neuvolasta sai kysymyksiin. Olivatko synnytys ja raskaus oikeasti olemukseltaan niin salattuja, vai eikö kukaan ollut vain viitsinyt tutkia? Olisin halunnut tieteellisen selvityksen siitä, mikä synnytyksen käynnisti ja mitä siinä ylipäänsä tapahtui, en pelkästään siitä, mitä se merkitsi vauvalle vaan mitä se merkitsi äidille, minulle, mitä minussa oli oikein tekeillä.”

”Miksi äiti oli sanonut vain, että synnytys on sellainen ryykeli, ettei sitä arvaa ennen kuin sen on käynyt läpi?”

Anna-Liisa Ahokumpu kertoo saaneensa sysäyksen Kolme rukousta äidille -romaanin kirjoittamiseen omasta synnytyskokemuksestaan ja tarjolla olleen synnytysvalmennuksen puutteellisuudesta. ”Tuntui, ettei kukaan ollut koskaan kertonut millaista synnyttäminen oikeasti on. Ajattelin jopa, että minulle oli valehdeltu, jätetty jotain olennaista elämästä kertomatta. Jos en olisi käynyt raskausjoogassa ennen ensimmäistä synnytystäni, minulle ei olisi selvinnyt neuvolan valmennuksen perusteella edes se, miten erilaisia vaiheita avautuminen ja ponnistaminen ovat.”

Kirjoittaessaan Ahokumpu törmäsi itsekin synnytyspuheen vaikeuteen. ”Puhumisen ongelma ruumiillisista prosesseista on syvällä koko kulttuurissa. Minulla oli vaikeuksia löytää sanoja kuvaamaan synnytystä. Käytin paljon aikaa ilmaisujen etsimiseen, siihen miten voin ymmärrettävästi, havainnollisesti ja myös samaistuttavasti kuvata esimerkiksi supistuksia”, hän kertoo.

Naantalissa asuvan Anna-Liisa Ahokummun (s. 1984) juuret ovat Taivalkoskella ja tausta ympäristötieteissä. Hän toimii turkulaisessa kirjoittajayhdistys Kapustarinta ry:ssä, joka julkaisee kirjallisuuslehti Lumoojaa. Ahokummun esikoisromaani Viktor Stanislauksen kolmetoista sinfoniaa (2018) oli ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon, Botnia-palkinnon ja Lappi-kirjallisuuspalkinnon saajaksi.

Anna-Liisa Ahokumpu: Kolme rukousta äidille
179 sivua
myös äänikirjana, lukija Vuokko Hovatta

Anna-Liisa Ahokumpu

Kirjailija

Anna-Liisa Ahokumpu

Anna-Liisa Ahokummun (s. 1984) juuret ovat Taivalkoskella ja tausta ympäristötieteissä. Hän toimii turkulaisessa kirjoittajayhdistys Kapustarinta ry:s...