Katriina Ranteen elegantti romaani rinnastaa rakkauden ja fysiikan lait

15.9.2017

Lontoolaiskaupan ilmoitustaululle jätetty lappu johdattaa bulgarialaissiivoja Lalan ja suomalaisfyysikko Aaron kirjeenvaihtoon, jossa he avaavat toisilleen elämäänsä ja muistojaan. Miten valo putoaa kuvaa kahden ihmisen välille sattumalta syntyvää yhteyttä, rakastamista ja muistamista aforistisen tarkasti ja oivaltavasti.

"Valo on näkymätöntä, mutta ellei se siroaisi kohteista joihin se osuu, me emme näkisi mitään. Rakkaus on näkymätöntä, mutta sen osuessa kohdallemme me yhtäkkiä näemme kaiken uudessa valossa. Kaikki on kirkasta."

Katriina Ranteen toinen romaani kuvaa, kuinka kaksi Lontooseen muuttanutta ihmistä löytää toisensa sattumalta. Bulgarialaissyntyinen Lala on valokuvausta rakastava siivooja, Aaro taas eläköitynyt suomalaisfyysikko, jota vanhat tutkimuskysymykset eivät jätä rauhaan. Heidän koko ajan syvenevässä kirjeenvaihdossaan alkaa paljastua, miten toinen pakeni maasta ja miten toinen jäi kiinni menetettyyn kotiin.

Samalla kun romaani kertoo kahden erilaisen etsijän tarinan, se valottaa rakkauden, muistojen ja sattuman merkitystä. Miten valo putoaa on tarkkasanainen ja herkkävireinen romaani siitä, miten valonnopeudessa ja rakkauden kipeimmillä hetkillä aika pysähtyy.

Katriina Ranne sai idean fysiikkaa käsittelevään romaaniin luettuaan uutisen, jonka mukaan antimateriaa oli ensimmäistä kertaa onnistuttu tallentamaan, vaikkakin vain pieneksi hetkeksi. 

– Tuo tieto yhdistyi mielessäni rakkauden vangitsemisen vaikeuteen. Vietin kesän 2013 kesäpaikallamme ja luin kaikki Noormarkun kirjaston fysiikkaan liittyvät kirjat. Mitä enemmän luin, sitä symbolisemmalta ja runollisemmalta fysiikka tuntui, Katriina kertoo romaaninsa synnystä.

– Romaanin esilukijana toiminut fyysikkoystäväni muuten kommentoi, että on outoa kuinka vähän kirjallisuudessa käsitellään fysiikkaa, vaikka fysiikka selittää maailman perustavanlaatuisimpia ilmiöitä, hän jatkaa.

Katriina Ranne

Kirjailija

Katriina Ranne

Katriina Ranne syntyi vuonna 1981 Noormarkussa viiden tyttären perheeseen, jossa oppi nopeasti puhumaan ja uskomaan tarinoihin. Hänellä on kirja keske...