Kesän ja syksyn luontokirjoissa mennään metsään

11.6.2019

Kesä on ulkona liikkumisen aktiiviaikaa. Kauden uutuuskirjat avaavat yhteyksien verkostoja luonnossa sekä kehottavat retkeilemään, liikkumaan metsässä ja hyödyntämään sen antimia – toisin sanoen voimaan paremmin.

Adela Pajunen ja Marko Leppänen: Suomalainen metsäkylpy (ilmestyy 14.6.)
Kylvetä kasvot sammalessa. Ota uusia näkökulmia luontoon: kiipeä siirtolohkareelle tai tutki puun pintaa suurennuslasilla. Tarjoa muurahaisille herkutteluhetki. Biologi, FT Adela Pajusen ja maantieteilijä, FM Marko Leppäsen uusimpaan tutkimustietoon perustuva kirja Suomalainen metsäkylpy kannustaa tehokkaaseen joutilaisuuteen, immuniteettia vahvistaviin mikrobikylpyihin ja leikkiin metsässä sekä tarjoaa työkaluja muun muassa stressin hallintaan tai elämänsuunnan tarkistamiseen. Työkseen Pajunen ja Leppänen järjestävät kotikulmillaan Sipoossa hyvinvointia ja terveyttä tukevia metsäretkiä, joilla käy kulkijoita taaperoista vanhuksiin. Retket kuuluvat kehitystyöhön, jossa haetaan kokemuksia ja malleja luonnon liittämiseksi suomalaiseen terveydenhuoltoon.

Peter Wohlleben: Metsän käyttöopas (vedokset 24.6. ilmestyy 5.8.)
Saksalaisen metsänhoitajan ja tietokirjailijan Peter Wohllebenin kirjat puiden, muiden kasvien ja eläinten välisistä suhteista ovat ihastuttaneet lukijoita ympäri maailman. Uusimmassa teoksessaan Wohlleben lähestyy metsää tavallisen ihmisen – retkeilijän, luontoharrastajan tai vaikkapa sienestäjän – näkökulmasta ja selittää omalla persoonallisella tavallaan puiden siimeksessä kohdattavia ilmiöitä. Wohlleben tutkailee eläinten jälkiä, pohtii hyttys- tai punkkivitsausten syvempiä merkityksiä sekä kertoo, miten metsässä selviää koko viikonlopun vain makuupussilla, veitsellä ja kupilla varustautuneena. Kirjailija esittää kriittisiä kommentteja muun muassa tehometsätaloudesta ja perusteettomasta susikammosta.

Kirsti Eskelinen: Suomalaisten suosikkisienet – Tunnista, poimi, valmista (ilmestynyt toukokuussa)
Suomalaisten suosikkisienet on aloittelevan tai ainoastaan paria sienilajia keräävän poimijan opas. Se tutustuttaa 11 suosittuun ruokasieneen niiden kasvuaikataulun mukaisessa järjestyksessä. Kirjassa kerrotaan, millaisista metsistä sieniä löytyy ja milloin on niiden paras satoaika, ja helpotetaan tuntomerkkien ja kuvien avulla sienten tunnistamista. Lisäksi kirjassa on jokaisesta sienilajista yksi tai kaksi herkullista reseptiä.

Kirjailijat

Kirsti Eskelinen

Suonenjokelainen keruutuotealan opettaja Kirsti Eskelinen on suorittanut mm. keruutuotetarkastajan erikoisammattitutkinnon. Hän on kirjoittanut Savon ...

Peter Wohlleben

Saksalainen metsänhoitaja ja tietokirjailija Peter Wohlleben on kunnostautunut uusimpien luonnontieteellisten löytöjen popularisoijana ja tehometsätal...

Adela Pajunen

FT Adela Pajunen on biologi, luontokasvattaja, eräopas, kasviasiantuntija ja yrittäjä.Pajunen ja Leppänen elävät ja työskentelevät Sipoonkorven kupees...

Marko Leppänen

FM Marko Leppänen on luonnon terveysvaikutuksiin perehtynyt maantieteilijä ja toimittaja, jolla on pitkä kokemus myös luonto-opastuksista.