Lapin sota ei ole perinteinen suomalainen sankaritarina

9.10.2013

Arvostetun tietokirjailijan, Mika Kuljun, tuorein teos Lapin sota 1944–1945 kertoo erikoisen sodan erikoisen tarinan. Mittavan tutkimustyön tulos esittää ensi kertaa näin laajassa mittakaavassa vastauksia Lapin sotaa koskeviin pohjimmaisiin ja haastaviinkin kysymyksiin.

Lähes seitsemän kuukautta kestänyt Lapin sota on jäänyt suomalaisessa historiankirjoituksessa huomattavasti vähemmälle huomiolle kuin talvisodan ja jatkosodan taistelut itärajalla. Lapin sodan tarina ei olekaan niiden kaltainen suuri kertomus hyvän ja pienen Suomen taistelusta isoa ja pahaa vihollista vastaan, vaan monisyisempi ja katkerampi kamppailu.

”Monesti Lapin sodan raakuuksista syytetään edelleen SS-joukkoja, mutta todellisuudessa Wehrmacht ei jäänyt tässä suhteessa hopeasijalle. Pitää myös muistaa, että tämänkin kirjan tapauksessa suomalaisen kirjoittajan näkemys raakuuksista on subjektiivinen. Jos objektiivista näkemystä etsitään, niin melkoista raakuutta osoitti saksalaisten vankien luovuttaminen puna-armeijan kynsiin. Sodan oikeutus on aina katsojan silmässä.”

Olisiko Lapin tuho voitu välttää? Oliko puna-armeija edelleen Suomen todellinen vihollinen? Miten Ruotsin armeija toimi Lapin sodan aikana? Mitä tapahtui suomalaisten ”lasten ristiretken” aikana? Minkälainen oli Suomen viimeinen päivä toisessa maailmansodassa? Ketkä olivat viimeiset suomalaiset sankarivainajat? Miten saksalainen historiankirjoitus käsittelee Lapin sotaa? Teos tarjoaa myös uutta tietoa katkeristakin taisteluista entistä aseveljeä vastaan.

”Lapin sota ajoittui aikaan, jolloin Suomen ulkopolitiikka ja samalla koko kansallinen identiteetti hakivat linjaansa. Sekavasta tilanteesta johtuen sota sisälsi monia sellaisia elementtejä, joita ei löydy muusta sotahistoriastamme. Ajoittain alkoholinkäyttö ryöstäytyi käsistä ja yleensä ottaen suomalaisten motivaatio oli kaukana talvisodan hengestä. Oma lukunsa olivat suomalaisten naisten ja saksalaisten sotilaiden suhteet. Kaikkiaan suomalaisten ja saksalaisten aseveljeyden kääntyminen keskinäiseksi sodaksi jätti haavat, jotka eivät ole täysin arpeutuneet tänäkään päivänä”, Mika Kulju kertoo.
 
”Voidaan sanoa, että Lapin sota on vähiten tutkittu ajanjakso Suomen sotahistoriassa. Lapin sota ei ole suomalainen sankaritarina talvisodan tai kesän 1944 torjuntavoittojen tapaan, vaan sen historiassa liikutaan harmaalla alueella entisen aseveljeyden raunioilla. Jokainen lukija voi päätellä, ketkä olivat tämän sodan sankarit ja todelliset uhrit”, Kulju toteaa.

Mika Kulju: Lapin sota 1944–1945

390 sivua

Mika Kulju

Kirjailija

Mika Kulju

Historioitsija, FM Mika Kulju (s. 1969) on kirjoittanut tietokirjoja vuodesta 1997 lähtien. Hänen tuotantoonsa kuuluvat mm. Oulun ihmeen tekijät (2002...