Ennakkotiedote: Eino-romaani on dekkaristina tunnetun Matti Röngän uusi aluevaltaus

13.4.2015

Lasiavain- ja Vuoden johtolanka -dekkaripalkinnot saanut Matti Rönkä tekee uuden kirjallisen aluevaltauksen. Heinäkuun lopulla ilmestyvä Eino on romaani nuoruudesta ja odottamattomista, kohtuuttomilta tuntuvista valinnan paikoista. Valinnoista, joihin ei ole valmis, ja seurauksista, jotka kulkevat reppuselässä mukana läpi elämän. Samalla se on romaani vanhuudesta, muistin pitkistä jäljistä ja elämänmittaisesta sovituksesta.

Eino on ysikymppinen mies, joka elää kirkkaana sodasta paluun aikaa: jatkosodan päättyessä Einolla oli elämä, tila ja emäntä Kerttu, kotona odottamassa, mutta Eino ei olisi siihen halunnut. Einon pojanpoika Joonas kantaa huolta ensimmäisiä muistisairausoireita ilmentävästä Ukista. Terveyskeskuksessa Joonas näkee vanhat luodinrepimät Ukin vartalossa. Hän saa kuulla, että ne eivät ole sodasta peräisin, mutta sen enempää Ukki ei suostu kertomaan. Ukin kotoa Joonas löytää karttoja ja valokuvia, joissa tämä poseeraa outojen miesten kanssa. Joonas alkaa ronkkia vanhoja haavoja, ja varsin pian hänelle selviää, että aivoverenkiertohäiriöt ovat pienimpiä Ukin mieltä vaivaavista kiusoista.

Matti Rönkä on käynyt Sanoma Oy:n toimittajakoulun ja valmistunut valtiotieteen maisteriksi Helsingin yliopistosta. Hän työskentelee uutisjuontajana Ylen uutisissa. Röngän aiemmat kirjat ovat saaneet kiitosta kielestä, yhteiskunnallisuudesta ja huumorista. Hänen teoksiaan on julkaistu parillakymmenellä kielellä. Suosittu seitsenosainen Viktor Kärppä -sarja ilmestyi 2002–2013. Viktor Kärpän seikkailut siirtyvät seuraavaksi valkokankaille. Elokuva Tappajan näköinen mies saa ensi-iltansa vuonna 2016.

Matti Rönkä

Kirjailija

Matti Rönkä

Matti Rönkä on syntynyt 1959 Outokummussa ja asuu nykyään Helsingissä. Hän on valmistunut toimittajaksi Sanoma Oy:n toimittajakoulusta ja valtiotietee...