Haikean kaunis Koti-ikävän laulut on romaani merestä, perheestä ja musiikin voimasta

6.2.2019

Kanadalaisen Emma Hooperin koskettavan romaanin Koti-ikävän laulut kieli soi musiikin lailla. Musiikki soi myös keskiössä olevan perheen elämässä ja yhdistää toisistaan erkanevia ihmisiä. Hooperin esikoisromaani Etta ja Otto ja Russell ja James (2015) lumosi lukijat omalaatuisilla henkilöhahmoilla ja yksityiskohtaisesti mieleen piirtyvällä luontokuvauksella. Sari Karhulahden taidokkaasti suomentama Koti-ikävän laulut kuvaa samalla yksityiskohtaisuudella soinnikkaasti elämää kanadalaisessa kalastajakylässä.

Oli usvaista mutta ei sateista, ja jonkin ajan kuluttua heidän viimeinen vesipurkkinsa oli janoisen tyhjä. Usva ja sumu tiivistyivät purkin kylkiin ja suuaukon kierteisiin, ja he nuolivat kosteutta vuorotellen. He hengittivät suu auki ja joivat usvaa ja sumua.

Connorien perhe on yksi harvoja, joka yhä asuu idyllisessä mutta autioituvassa kalastajakylässä Kanadan syrjäseuduilla. Kalojen kadottua useimmilla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin muuttaa pois töiden perässä. Tienatakseen elantonsa Aidan ja Martha Connor matkaavat vuorotellen töihin pohjoiseen. Mutta pian heidänkin perheensä taitaa olla aika lähteä. Kuukausien vieriessä aiemmin niin onnelliset Aidan ja Martha ajelehtivat koko ajan kauemmas toisistaan.

Silloin kun ei soita harmonikkaa tai soutele tuloksettomille onkiretkille, heidän 11-vuotias poikansa Finn yrittää selvittää kadonneiden kalojen mysteeriä. Hän uskoo keksineensä tavan löytää kalat ja pelastaa ainoan kodin, jonka on koskaan tuntenut.

”Hooperin sydäntäsärkevä, empaattinen, hieno romaani on koskettava kuvaus muutoksen ajoista ja paikan merkityksellisyydestä.”
– Publishers Weekly

Emma Hooper, Koti-ikävän laulut
alkuteos Our Homesick Songs
suomentanut Sari Karhulahti
379 sivua

Emma Hooper

Kirjailija

Emma Hooper

Kanadan Albertassa kasvanut Emma Hooper toi mukanaan rakkautensa musiikkia ja kirjallisuutta kohtaan muuttaessaan Britanniaan. Emma opettaa Bath Spa U...