Hyytävä Venäjä-dekkari Omskin kauppias kertoo naapurimaistamme ja kansainvälisestä asekaupasta

29.9.2015

Kenellä on vastuu, kun ruotsalaiset aseet päätyvät diktaattorien ja terroristien käsiin? Tämän kysymyksen ympärille ruotsalaiskaksikko Camilla Grebe ja Paul Leander-Engström ovat kirjoittaneet ajankohtaisen trillerinsä Omskin kauppias. Se on kiitetyn Moskova noir -trilogian itsenäinen toinen osa. Sarjan avausosa Pietarin kapellimestari ilmestyi suomeksi tammikuussa. Yli kymmenen vuotta Venäjällä asunut ja siellä sekä tiedustelutehtävissä että talouselämän palveluksessa työskennellyt Paul Leander-Engström vierailee Suomessa Helsingin kirjamessuilla 22.–23.10.

Ruotsin suurlähettilään poika Oscar Rieder löydetään kuolleena Moskovan suurlähetystön virka-asunnosta. Hänen vieressään makaa maksettu seuralainen, joka juuri ja juuri vielä hengittää. Kimurantin tapauksen ottaa hoitaakseen rehellisyydestään tunnettu ylisyyttäjä Sergei Skurov. Skurovin ystävä Tom Blixen saa edesmenneen Oscar Riederin työpaikan Venäjän valtion omistamassa Maratechissa, jonka toimialaan kuuluu kaikenlaisen tekniikan – myös puolustustekniikan – tuonti- ja vientikauppa. Blixen huomaa pian, että hänen työnantajansa on sekaantunut laittomaan asekauppaan. Yhdessä Skurovin kanssa he ryhtyvät selvittämään vyyhteä, joka ulottuu Ruotsin poliittisen järjestelmän huipulle asti.

Vaikka Camilla Greben ja Paul Leander-Engströmin tavoitteena oli ennen kaikkea kirjoittaa mahdollisimman mukaansatempaava jännitysromaani, halusivat he myös käsitellä erittäin arkaluonteista turvallisuuspoliittista aihetta, josta heidän mielestään pitäisi keskustella paljon nykyistä enemmän. ”Vain harvat ruotsalaiset ovat tietoisia siitä, että Ruotsi on väkilukuun suhteutettuna yksi maailman suurimmista aseiden viejistä ja että maan käymä asekauppa kasvaa koko ajan voimakkaasti. Ruotsi vie tappovälineitä lukuisille eri konfliktialueille ja moniin ihmisoikeuksia rikkoviin valtioihin”, he toteavat.

Camilla Grebe ja Paul Leander-Engström, Omskin kauppias
alkuteos Handlaren från Omsk
suomentanut Pekka Marjamäki
489 sivua

Kirjailijat

Camilla Grebe

Camilla Grebe (s. 1968) on Ruotsin suosituimpia jännityskirjailijoita. Hänen romaaneitaan on myyty ympäri maailman yli 2,5 miljoonaa kappaletta. Aiemm...

Paul Leander-Engström

Paul Leander-Engström (s. 1966) asui Venäjällä yli kymmenen vuotta ja siirtyi nopeasti tiedustelutehtävistä talouselämän palvelukseen. Hän oli mukana ...