Selja Ahava ja Iida Rauma Euroopan kirjallisuuspalkinnon suomalaiselle shortlistille

5.2.2016

Selja Ahavan Taivaalta tippuvat asiat (2015) ja Iida Rauman Seksistä ja matematiikasta (2015) on valittu viiden ehdokkaan joukkoon kilpailemaan EU:n kirjallisuuspalkinnosta. Eurooppalaisen nykykirjallisuuden edistämiseen tarkoitettu palkinto jaetaan vuosittain eri jäsenmaissa. Palkinnon tarkoitus on edistää eurooppalaisen kirjallisuuden tunnettuutta erityisesti EU:n jäsenmaissa ja rohkaista myös kääntämään näitä teoksia eri kielille.

Palkintoehdokkaiden tulee olla kotimaansa kirjallisuuden nousevia kykyjä ja ehdolle asetettavat proosateokset eivät saa olla viittä vuotta vanhempia eivätkä tekijänsä esikoisteoksia. Joka kolmas vuosi jaettavan kirjallisuuspalkinnon voittaja valitaan viiden loppusuoralle valitun teoksen joukosta. Ahavan ja Rauman lisäksi palkinnosta kisaavat tänä vuonna Tiina Laitila Kälvemark, Aki Ollikainen ja Satu Taskinen. Kaikkien maiden voittajat julkistetaan Lontoon kirjamessuilla huhtikuussa. Suomen lisäksi palkinto jaetaan tänä vuonna Belgiassa, Virossa, Saksassa, Makedoniassa, Kyproksella, Romaniassa, Sloveniassa ja Luxemburgissa.

Kansalliseen raatiin kuuluivat tänä vuonna kustannuspäällikkö Mirjam Ilvas, kirjailija Tittamari Marttinen, kirjailija, kriitikko Helena Ruuska, kirjailija Peter Sandström sekä kirjakauppa Adlibriksen toimitusjohtaja Marjo Tuomikoski.

Kilpailun toteutuksesta vastaa Euroopan kustantajien liiton (Federation of European Publishers), Euroopan kirjakauppaliiton (European Booksellers Federation) ja Euroopan kirjailijajärjestöjen liiton (European Writers' Council, EWC) muodostama koalitio. EUPL on jaettu vuodesta 2009 alkaen.

Kirjailijat

Iida Rauma

Iida Rauma (s. 1984) on Turussa ja Helsingissä viihtyvä kirjailija ja valtiotieteiden maisteri, jonka esikoisromaani Katoamisten kirja (2011) oli Hels...

Selja Ahava

Selja Ahava (s. 1974) on kirjailija ja käsikirjoittaja. Ahavan esikoisromaani Eksyneen muistikirja (2010) oli Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoe...