Uutuuskirja valottaa 100 000 suomalaissotilaan hyökkäyksen vaiheita Laatokan Karjalaan

26.10.2015

Karjalan Armeija aloitti hyökkäyksen Laatokan Karjalaan 10. heinäkuuta 1941. Ari Rautalan teos Karjalan Armeija – 100 000 sotilaan hyökkäys valottaa ainutlaatuisen kuvamateriaalin, muistelmien, karttojen ja muiden tietolähteiden kautta hyökkäysvaiheita ja sitä, miten suomalaiset onnistuivat huikealla miesylivoimalla valtaamaan suurvallalta takaisin suuren osan talvisodassa menettämästään Laatokan Karjalasta.

Karjalan Armeija oli Suomen siihenastisista suurin voimaryhmittymä, jonka tarkoitus oli vallata talvisodassa menetetyt alueet takaisin. Siinä onnistuttiin. Hyökkäystä jatkettiin 100 000 sotilaan voimin lopulta yli vanhan rajan, Neuvostoliiton puoleiseen Itä-Karjalaan.

Tietokirjailija, eversti evp. Ari Rautala on jälleen sukeltanut arkistojen kätköihin ja kaivanut herkullisia yksityiskohtia operaatiosuunnitelman laatimisesta, hyökkäysvaiheista sekä miehistä, jotka etenivät yli rajan Neuvostoliittoon. Hyökkäysvaiheen kuvaus päättyy siihen, kun asetetut tavoitteet saavutettiin ja suomalaiset valloittivat suuren osan Laatokan Karjalasta. Miten osastot onnistuivat tunkeutumaan vihollisasemien läpi? Minkälaisia ongelmia miesten eteen tuli? Mitä hyökkäyssota sotilailta edellytti?

Karjalan Armeija – 100 000 sotilaan hyökkäys kertoo sodan taustoista ja sen etenemisestä paitsi suomalaisten myös saksalaisten ja neuvostoarmeijan näkökulmasta. Teoksen sisältö painottuu rivimiesten ja päälliköiden kokemuksiin ja havaintoihin. Mukana on myös operatiivista tarkastelua, jotta voidaan ymmärtää sotatoimien perustelut. Miten suossa rämpineet sotilaat olivat osa suurempaa suunnitelmaa?

Karjalan Armeija – 100 000 sotilaan hyökkäys
259 sivua

Kirjailija

Ari Rautala

Helsinkiläinen eversti evp. Ari Rautala (s. 1954) toimi sotilasurallaan mm. Helsingin Ilmatorjuntarykmentin komentajana. Ennen siirtymistään reserviin...