Yksityisetsivä Vish Purin tutkimukset vievät lukijan nojatuolimatkalle kirjavaan nyky-Intiaan

17.12.2012

Vish Puri & kadonneen palvelijattaren tapaus aloittaa sympaattisen sarjan, jossa ratkotaan rikoksia modernin Intian kaikissa yhteiskuntaluokissa. Kirjassa tutustutaan värikkään etsivätoimiston lisäksi myös monitahoiseen yhteiskuntaan, jossa arvostetaan niin tuhatvuotisia perinteitä kuin uusinta teknologiaa. Englantilaissyntyisen Tarquin Hallin salapoliisiromaaneissa sykkii lämmin huumori.

Vish Puri, Mitä yksityisimmät etsivät oy:n perustaja ja toimitusjohtaja, pöllyttää avustajineen maan rikollispiirejä, viljelee katollaan chiliä, rakastaa rasvaisia punjabiruokia ja yrittää pitää avuliaan äitinsä tutkimustensa ulkopuolella. Kaikkihan tietävät, etteivät yksityisetsivät voi olla naisia saati sitten äitejä.

Kuuma ja pölyinen Delhi on täynnä puhelinkeskuksia ja ostosparatiiseja. On kuitenkin asioita, joissa pidetään tiukasti kiinni perinteistä. Yksi tällainen on järjestetty avioliitto. Vish Puri selvittää leipätyönään sulhas- ja morsiankandidaattien taustoja. Purin neuvokkuus ja taidot pannaan kuitenkin koetukselle, kun arvostettua tuomaria syytetään palvelustyttönsä murhasta. Onnistuuko Puri löytämään miljardin ihmisen joukosta palvelijattaren, josta tiedetään ainoastaan, että hänen nimensä on Mary?
 
Puri, joka piti itseään valeasujen mestarina, ei ollut pukeutunut päivän operaatiota varten mitenkään poikkeuksellisesti, mutta jos hänet näki nyt ensimmäistä kertaa, saattoi hyvin erehtyä luulemaan että kysymyksessä oli valeasu. Hänen armeijatyyppiset viiksensä, jotka hän oli ensimmäisen kerran kasvattanut juuri armeijassa palvellessaan, olivat vahatut ja päistä kierretyt. Päässä oli hänelle tyypillinen tweedkankainen Sandown-lakki, joita hän tilasi Jermyn Streetin Batesista Lontoon Piccadillystä, ja silmillään hänellä oli vahvuuksilla varustetut pilottiaurinkolasit.

Tarquin Hall, Vish Puri & kadonneen palvelijattaren tapaus
alkuteos The Case of the Missing Servant
suomentanut Tero Valkonen
360 sivua

Tarquin Hall

Kirjailija

Tarquin Hall

Tarquin Hall (s. 1969) on englantilainen toimittaja ja tietokirjailija. Hän lähti Lontoosta 18-vuotiaana Teksasiin karjapaimeneksi ja päätyi monen mut...