Kymmenen kirjailijaa päivittää kotimaisia klassikkoja Jatkuu!-novellikokoelmassa

3.8.2017

Mitä tapahtuu, kun nykykirjailijat versioivat rakastettuja klassikkoja? Novellikokoelmassa Jatkuu! Fanifiktiota kirjallisuutemme klassikoista Laura Lindstedt lähettää kertojansa pelastamaan Joel Lehtosen päähenkilön varmalta kuolemalta, ja Anu Kaaja pohtii, mitä tapahtui Tove Janssonin Taikatalven jälkeen. Juha Hurme astelee Alastalon salista Ylistalon huussia kohti, ja Petri Tamminen kirjoittaa Seitsemälle veljekselle uuden päätösluvun.

Gummerus julkaisee 100-vuotiaan Suomen kunniaksi novellikokoelman, jossa kymmenen kirjailijaa tarttuu kursailematta kirjallisuutemme klassikoihin Kalevalasta Taikatalveen ja luo niistä oman tulkintansa.

"Kutsuttakoon novelleja fanifiktioksi. Se ei tarkoita, että kirjailijat pelkästään kumartelisivat esikuviensa puo­leen. He kirjoittavat myös vastaan, kyseenalaistavat, päi­vittävät tähän päivään", luonnehtii teoksen toimittanut Erkka Mykkänen Jatkuu! Fanifiktiota kirjallisuutemme klassikoista -novellikokoelman esipuheessa.

Petri Tamminen latelee suoraan jatkoa Seitsemälle veljekselle, mutta Laura Lindstedt vääntää Rakastuneen ramman tarinan kokonaan jengoiltaan. Juha Hurme astelee Volter Kilven Alastalon saliinJoonas Konstig lähtee kokemaan Kalevalaa, ja Anu Kaaja inspiroituu Tove Janssonin Taikatalvessa kyteneistä pakkomielteistä. Erkka Mykkänen miettii Sinuhe Egyptiläisen kohtaloa, Iida Sofia Hirvonen päivittää L.Onervan Mirdjan, ja Juhani Ahon maalaiset ihmettelevät Antti Heikkisen käsissä jotain aivan muuta kuin rautatietä. Mutta millainen on Aino Kallaksen Sudenmorsian, kun Juhani Karila kääntää sen videopeliksi? Tai miten Saara Turunen näkee Minna Canthin traagisen Hannanviimeiset vuodet? 

 

Erkka Mykkänen (toim.): Jatkuu! Fanifiktiota kirjallisuutemme klassikoista
252 sivua
Saatavilla myös sähkökirjana