Palkittu elämäkerta Isä, et koskaan palannut kertoo ranskalaisdokumentaristin keskitysleiritarinan

27.1.2016

Keväällä 1944 viisitoistavuotias Marceline joutuu isänsä kanssa junaan, jonka määränpäänä ovat Auschwitzin ja Birkenaun keskitysleirit. Tytär selviää hengissä, isä ei. Kirjassaan Isä, et koskaan palannut – Minun keskitysleiritarinani Marceline Loridan-Ivens kirjoittaa isälleen ja kertoo, mitä leireillä ja niiden jälkeen tapahtui ja millainen ihminen hänestä kasvoi. Loridan-Ivens on kirjoittanut kirjan yhdessä arvostetun ranskalaistoimittajan Judith Perrignonin kanssa. Kirja ilmestyy suomeksi vainojen uhrien muistopäivänä 27.1.

'Sinä ehkä selviät, koska olet nuori, minä en palaa koskaan.' Ennustuksesi on syöpynyt minuun yhtä rajun lähtemättömästi kuin vankinumero 78750, joka tatuoitiin vasempaan käsivarteeni pari viikkoa myöhemmin."

Marceline Loridan-Ivens kirjoittaa kokemuksistaan viiltävän tarkasti. Isä, et koskaan palannut piirtää kuvan paitsi Loridan-Ivensin omasta elämästä, myös siitä, miten sota ja keskitysleirit vaikuttivat koko perheeseen, sukuun ja maailmaan. Teos ulottuu havainnoimaan nykymaailman menoa historian valossa. ”Kuvittele maailma Auschwitzin jälkeen. Kun elämän syke seuraa kuoleman sykettä. Kun takaisin saatu vapaus saastuttaa koko maapallon ja aiheuttaa uusia taisteluita.” Marceline Loridan-Ivensin teos on sydämestä kumpuava vetoomus: älkäämme toistako historian virheitä.

Ranskalainen kirjallisuuslehti Lire valitsi kirjan vuoden 2015 parhaaksi elämäkerraksi, ja sille myönnettiin Jean-Jacques Rousseau -palkinto parhaasta omaelämäkerrasta vuonna 2015.

Isä, et koskaan palannut – Minun keskitysleiritarinani
alkuteos Et tu n’es pas revenu
suomentanut Marja Luoma
112 sivua

Kirjailijat

Marceline Loridan-Ivens

Marceline Loridan-Ivens (s. 1928) on César-palkittu ranskalainen dokumentaristi. Hänet nimitettiin Academie des Lilas -organisaation vuoden naiseksi R...

Judith Perrignon

Judith Perrignon on arvostettu ranskalainen toimittaja ja tietokirjailija.