Sukupolvimuistelma Vuodet tuo lukijan iholle ajan kulumisen 1940-luvulta 2000-luvulle

17.8.2021

Vuodet on ikonisen ranskalaiskirjailijan moderni muistelmaklassikko. Annie Ernaux kuvaa sotienjälkeistä Eurooppaa, jossa nainen voi hankkia ammatin, päättää lapsilukunsa ja ottaa eron – ja jota leimaavat elintasoerot, maaseudun autioituminen, populismi ja kuluttamisen elämäntapa.

”Ihmiset luottivat yhä enemmän tavaran tuomaan onneen. Varallisuutensa sallimissa rajoissa he vaihtoivat hiilikäyttöisen hellansa kaasukäyttöiseen, vahakankaalla peitetyn puupöytänasä ikilevypintaiseen ja pienen Renaultinsa isompaan, Dauphine-malliseen, ja he vaihtoivat partaveitsen partakoneeseen ja hellalla kuumennettavan silitysraudan sähköiseen, metalliastiat muovisiin.”

Kirjailija Annie Ernaux´n muistot ja oman elämän käännekohdat punoutuvat yhteen aikansa uutuustuotteiden, musiikin, elokuvien, vaalitulosten ja yhä kansainvälisempien uutiskuvien kanssa.

”Vaikka olisi testannut joka päivä uutta laatua, ei olisi ehtinyt vuodessa kokeilla kaikkia jugurtteja ja jälkiruokavanukkaita. Miesten ja naisten kainalokarvoille oli omat poistoaineet, stringeille omat pikkuhousunsuojat, oli kosteuspyyhkeitä, ”kekseliäitä ruokaohjeita” ja erilaisia ”herkkuaterioita” aikuisille kissoille ja nuorille kissoille ja seniorikissoille ja sisäkissoille.”

Vuodet on kollektiivinen sukupolvimuistelma, yhtä aikaa yksityinen ja yleinen kiteytys ajan kulumisesta. Sama kiertokulku, joka teki omasta ikäluokasta ensin nuoria tienraivaajia ja sitten asemansa vakiinnuttaneita vaikuttajia, vie vääjäämättä kohti vanhuutta ja kauhaisee otteeseensa myös tulevat sukupolvet

”Olemme juhlien pöytäkeskusteluissa enää pelkkä nimi, yhä kasvottomampi, kunnes häviämme kaukaisen sukupolven nimettömään väenpaljouteen.”

Vuodet oli ilmestymisvuonnaan 2008 Ranskassa myyntimenestys, ja sittemmin se on kerännyt runsaasti kansainvälistä huomiota, mm. Booker-ehdokkuuden vuonna 2019. Teoksen suomennos on Lotta Toivasen käsialaa.

Annie Ernaux on vuonna 1940 syntynyt, elämäntyöstään palkittu kirjailija. Hän on yksi Ranskan arvostetuimmista nykykirjailijoista, jonka mm. Ei enää Eddy -kirjastaan tunnettu Édouard Louis on maininnut yhdeksi innoittajistaan.

Annie Ernaux: Vuodet
215 sivua
alkuteos Les années
suomentanut Lotta Toivanen
äänikirja ilmestyy 13.9., lukija Ella Pyhältö

Annie Ernaux

Kirjailija

Annie Ernaux

Annie Ernaux (s. 1940) palkittiin vuonna 2022 kirjallisuuden Nobel-palkinnolla. Hän on yksi Ranskan arvostetuimmista nykykirjailijoista. Ernaux hyödyn...